Kulturkrockar · Nyhetsplock

Våldtagna kvinnor som ljuger och lyckliga horor

Michaela på Hej Blekk! skrev ett otroligt uppmärksammat inlägg om ett löp som tidningen Metro hade. Löpet handlar om en 16-årig tjej som hittat på att hon blivit våldtagen. Mikaela pekade på det olämpliga i att lyfta fram det som förstasidestoff.

”Det får falska anklagelser att verka frekventa i relation till antalet faktiska våldtäkter som sker, och det normaliserar den allmänna uppfattningen i samhället om våldtäkter.”

Inte alldeles oväntat blev det något av en shitstorm, och om inte typ 90% av alla cyberspaces tyckare är kvinnor med manliga nicks var det främst män som inte höll med. Och problemet var väl heller inte bara att de inte höll med i sak, utan att de inte höll med om Michaelas rätt att uttala sig, feministers rätt att existera och att det existerar ett problem med sexuellt våld mot kvinnor.

Allt det här handlar om proportioner. Det finns kvinnor som ljuger om våldtäkter, precis som det finns ”lyckliga horor” – kvinnor som är ok med att arbeta som prostituerade. Grejen är bara att dessa kvinnor är försvinnande få i jämförelse med dem som på riktigt blir våldtagna, offer för trafficking, som tvingas till liv i bordeller och gathörn. Varje fall av kvinna som ljugit om våldtäkt eller prostituerad som är ok med sin situation som lyfts upp som förstasidestoff (alltså huvudnyhet) bidrar till synnerligen problematiska strukturer. Det är dessa strukturer som sedan berättigar att riktiga våldtäktsoffer inte tas på allvar och att prostitution fortfarande har en dimension av ”fritt val” – trots att det stora flertalet prostituerade lever under slavliknande förhållanden och de flesta andra inte har något realistiskt val. På UNICEF räknar man till exempel med att 1 miljon barn (främst flickor) per år hamnar i prostitution. Amnesty menar att 150 miljoner flickor under 18 år har blivit utsatta för sexuellt våld. I Sverige inkommer det knappt 100 tveksamma våldtäktsanklagelser per år.

Det är för alla de här unga utsatta flickorna, och även lite äldre utsatta kvinnornas skull, som det inte ska basuneras ut att en tjej ljög om att hon blev våldtagen. I Sverige är det ungefär 2% av alla våldtäktsanmälningar som är falska. I högre siffror ingår fall där det helt enkelt inte finns bevis för våldtäkt. Det betyder alltså inte att man kan bevisa att anmälan var falsk, men inte heller påvisa att ett brott begåtts, eller att fallet helt enkelt inte sorterar under våldtäkt. I en stor forskningsrapport angående hur våldtäktsfall tas emot av rättsväsendet framgick det att siffran aldrig är högre än 9% i något av de 11 länder som ingick och att det finns starka bevis för att förekomsten av falska anklagelser är betydligt överskattad av dem som arbetar inom rättsväsendet vilket leder till överdriven skepsis mot dem som blivit våldtagna. Endast 10% av de äkta våldtäktsanklagelserna leder till en fällande dom i Sverige. (Läs hela rapporten här!)

Skulle man kunna argumentera för att en falsk våldtäktsanklagelse har nyhetsvärde just för att den är ovanlig? Visst. Men man ska vara medveten om att det spär på strukturerna som gör att våldtäktsoffer möts med misstro. Så ska man då inte få rapportera om falska anklagelser alls i helvetes PK-Sverige eller va? Jo. Det är klart att man får. De män (och kvinnor) som falskeligen anklagats har förstås rätt till upprättelse, och dessutom är det viktigt att de som kan tänkas se en våldtäktsanklagelse som en lämplig hämnd för någon oförrätt förstår att det är ett brott att lämna falskt vittnesmål och att det kan förstöra någons liv.

Nej, problemet är att de få falska anklagelserna får berättiga en våldtäktskultur där offer misstros. Precis som den enda lyckliga horan berättigar de hundratals miljoner kvinnor och barn som fortsätter leva i ett nät av sexuell exploatering som de själva inte kan komma loss från.

 

7 kommentarer på “Våldtagna kvinnor som ljuger och lyckliga horor

 1. Det som gör att myten späds på är att människan är väldigt ”bra” på att dra generella slutsatser ifrån lite data. Ser man ett par sådana rubriker så generaliserar många det till att det är väldigt vanligt och därmed behövs det inte mycket för att bilden av massor med falska anklagelser ska leva vidare.

 2. Fast de typen av fall är oerhört svåra att bevisa också (våldtäkt, falskt åtal, falsk tillvitelse, falsk anklagelse, obefogat åtal). Våldtäkt är på många sätt enklare att bevisa då teknisk bevisning kan gå emot en persons utsago. I falsk anklagelsefallen, bortsett från falsk tillvitelse och obefogat åtal, så måste i praktiken den anklagade ha sagt att den anklagade falskt med vilje, det räcker inte att den andra personen kan bevisa till 100% att hen inte gjort det för att få någon fälld för det brottet. Och även i de fall som falsk tillvitelse och obefogat åtal där det finns 100% teknisk bevisning så går det att komma undan.

  Och om då ration på fällda är 1 till 5 (2% och 10%), så är det inte så att det ena är försvinnande lite och det andra vanligt. Och då skall det ju sägas att folk som förtalar inte räknas med där, d.v.s. personer som anklagar någon för att våldta, utan att ta det till rättegång.

  Iofs så är ju mörkertalet inom våldtäkter mycket mycket större så det kan ju tänkas att de spelar in när man tar det publicistiska beslutet, och jag tycker ju personligen att en sådan artikel/rubrik alltid skall handla om offrets lidande, inte brottslingen. Typ ”Alla trodde jag var våldtäktsman”, eftersom journalismen snarare skall hjälpa den lilla människan istället för att sätta dit en brottsling som antagligen mår rätt kasst ändå.

  Men som sagt, om man kollar på siffrorna på fällda, så är det ju inte så det ena brottet är jättevanligt och det andra jätteovanligt.

  1. Siffran 2% är alltså inte sådana som blivit dömda för falskt anklagande. Det inkluderar även alla fall som inte gått till rättegång.

   1. Ah, jag har tolkat det fel. Sorry.

    Fast å andra sidan om man läser genom det som Diesen och Diesen baserar sitt material på (nu tar jag från en artikel om publikationen eftersom jag inte kan komma åt publikationen, så med reservation för felaktigheter):

    ”Därigenom kom det sammantagna undersökningsmaterialet att bestå av sammanlagt 616 anmälningar. Antalet (genom överbevisning och/eller erkännande) konstaterat falska anmälningar var totalt 9 stycken, det vill säga 1,5 procent av anmälningarna. Till detta antal kommer 34 fall, där orimliga och/eller motbevisade uppgifter talar för att den påstådda våldtäkten i vart fall inte gått till som måls-äganden beskrivit den, [..] För det första kan man konstatera att endast 1 fall av de 43 ledde till åtal (och fällande dom) för falsk angivelse. Att det inte blev några efterräkningar i övriga fall, inte ens för dem som erkänt grundlös anmälan, berodde i de flesta fall på att ingen misstänkt gärningsman pekades ut. ”

    Så i ovan fall så har det ju funnits skäl att faktiskt fälla folk för obefogat åtal eftersom de har kunnat bevisa att så har skett. I.o.m. att det faller under allmänåtal och leder till fängelse borde det väl klassas som tjänstefel att inte åtala för detta kan man tycka (kanske är minderåriga generellt som utgör den brottsgrupp och därför slipper åtal?).

    Blev lite klokare av att läsa sammanfattningen dock – har alltid trott att falska anklagelser knappt händer och när det väl händer så sker det för att jävlas med någon. När jag läser summering av deras fynd så låter det snarare som att obefogat åtal (uppmärksamhet/försäkringspengar, eller varför?) var mycket vanligare än vad jag trodde, medan falsk tillvitelse, d.v.s. att anmäla en specifik person, knappast händer ö.h.t.

    Men som sagt, skall bara vara 1,5% misstänkta falska anklagande, inte fällda. Så då är ration helt helt annorlunda än vad jag skrev först (3 mot 200, inte 1 mot 5).

 3. Känns fel att påstå att den officiella siffran 2% falska våldtäktsanklagelser stämmer och samtidigt dissa de officiella siffrorna på våldtäktsmål som gått till fällande dom. Om män kan komma undan med våldtäkt kan så klart kvinnor komma undan med falska anklagelser.

  1. Nu förstår jag inte alls hur du tänker. En falsk anklagelse kommer ju automatiskt i dagern, annars är det ju ingen anklagelse, medan det finns ett stort mörkertal beträffande våldtäkter. Har man inga siffror på hur många av de kvinnor som hamnar inför rätta för falska anklagelser finns det ju inga möjligheter att utreda hur många av dem som går fria. De flesta kvinnor anklagar heller inte en namngiven man, vilket är viktigt att påpeka. Det finns alltså betydligt fler falska vittnesmål än vad det finns falskeligen anklagade män. De kvinnor som säger sig ha blivit våldtagna men inte går till polisen med det finns förstås inte med i statistiken, men det är liksom ett helt annat problem.

 4. Jag personligen tycker att det är bra att det basuneras ut att det finns folk som falskeligen anklagar andra för våldtäkt. Då kommer det samtidigt ut hur dessa människors handlande kan skada andra människor, både de som blir falskeligen anklagade och de som verkligen blivit våldtagna. De falska anklagelserna skadar de verkliga offren även om de inte blir kända för allmänheten genom att de tar upp tid som hade kunnat spenderas på riktiga våldtäktsfall.

  Jag har märkt att ofta när någon blir anklagad för våldtäkt så stämplas denne automatiskt som skyldig i allämnhetens ögon trots att man är oskyldig till motsatsen bevisats. Så ur en rent rättstatslig synvinkel är det bra att falska anklagelser tas upp i media eftersom det kan minska stämplingen av varje anklagad.

  Jag vill inte på något sätt försvara folk som gjort sig skyldiga till våldtäkt eller håna offren, jag vill bara att allmänheten ska lämna dömmandet till de som är menade att dömma, alltså domstolarna. När de väl är fällda kan de hängas ut med namn och bild, men innan dess ska de ses som oskyldiga.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s