Om mig

Hej!

Jag heter Charlotte och för 16 år sedan bestämde jag mig för att packa alla mina tillhörigheter i en bil och komma som båtflykting till Finland. Det har jag ångrat många gånger, särskilt när det är minus 25 grader, snålblåst och busschauffören ger mig den där blicken som betyder att jag slösat bort hans tid när jag sagt hej.

Men mest är jag glad över att ha flyttat hit. Det är som en helt annan värld, men ändå inte. Som att vara på safari, och göra bäst i att stanna kvar i bilen men få se de mesta bisarra saker om man vågar sig ut. Det gillar jag.

Om dagarna forskar jag vid Åbo Akademi. När någon jag inte känner frågar vad jag forskar om brukar jag svara ”historia”. De flesta tycker att det räcker. Egentligen handlar min forskning huvudsakligen om varför män och kvinnor på medeltiden betedde sig som de gjorde. Vilka rättigheter hade män och kvinnor i Finland och Sverige för 700 år sedan, och varför tyckte samhället att det skulle vara på det viset? Det tycker jag är riktigt spännande. Jag tror nämligen att ju mer vi lär oss om vad män och kvinnor har tyckt om varandra förut, desto mer kan vi förstå av varför män fortfarande tjänar mer än kvinnor, varför många tror att pappor är bättre på att grilla korv och mammor bättre på att byta blöjor och varför i hela friden de flesta verkar tycka att det är så det ska vara.

Sånna saker vill jag skriva om.

– Charlotte

37 kommentarer på “Om mig

  1. Hmmm… Fast män och kvnnor tjänar lika mycket idag, det har påvisats om och om igen. Ja, kvinnor tjänar mindre som grupp än män som grupp, men du kan lika gärna mäta studenter mot arbetande eller chefer mot städare, det är inte en likvärdig jämförelse.

    Desto fler faktorer du tar in desto mindre blir skillnaderna vilket tyder på att där inte finns någon skillnad. Vad som vore intressant är att undersöka vad man ska göra för att få just mer i lön. Är det i löneförhandlingarna man ska vara stark, är det CV:t som avgör eller är det att du är villig att lägga ner 2h extra varje dag för att få ditt jobb gjort?

    boken ”Why men earn more – And what women can do about it” är en bra bok på ämnet vad jag försått, har ju själv inte haft tid att läa den dock.

    Blöjor och grill tror jag personligen det finns biologiska faktorer som avgör men det är min personliga åsikt och inget jag kan grunda på något mer än ”mamma känslor av att ha burit en unge i 9 månader” och grillen med att ”män dras till fara som flugor till skit (vilket är sant mer så än för kvinnor) och öppen eld är väl det närmsta vi kan komma fara i dagens Svensson samhälle”.

  2. ”Desto fler faktorer du tar in desto mindre blir skillnaderna vilket tyder på att där inte finns någon skillnad.”
    Ehh, njä va? Kvinnor tjänar som grupp mindre än män. Det måhända bara vara ca 5% mindre eller så. Och ja det beror ju på att män har andra arbetsuppgifter. Dessa arbetsuppgifter värderas tydligen högre än kvinnornas. Det går ju inte sticka under stolen med att lärare tjänar mindre än höga chefer men hur 17 kommer det sig att det är mest kvinnor som är lärare och att män är vanligare på högre poster? Någon föreslog att det kanske är för att kvinnor gillar att vara lärare och nöjer sig med den lägre lönen. Eller är kvinnor med barn kanske inte redo att lägga ner extra 2h varje dag för att få jobbet gjort?
    Ironi brukar ju inte gå fram så bra i text så jag ska nog klargöra att jag inte tror på de sista två förklaringarna.
    Hörde för övrigt (men kan inte för mitt liv hitta källan) att för typ 10 år sedan fanns det fler män vid namn Gösta på de 500 högsta posterna i Sverige än vad det fanns kvinnor på sagda poster. Och de tjänar ju bättre än lekisfröknar.

    1. Kan det inte bara vara så att män jobbar mer i privat sektor och kvinnor mer i komun/landsting? Om svaret är så enkelt kommer det bli svårt att komma ikapp.

    2. Jag tror att biologin spelar viss roll. En livmoderbärare lyssnar oftare på sin biologiska klocka, innan det är för sent. Att bära på och föda fram ett barn ger oersättliga erfarenheter, men icke-livmoderbärare kan under tiden klättra på karriärstegen (oavsett om man heter Gösta eller något annat). Lite av problematiken syns här: https://www.saco.se/opinion–fakta/aktuellt-fran-saco/artiklar/langt-kvar-till-jamstallda-karriarvagar/ Hur man ska lösa jämställdheten i praktiken är en svårare fråga, för ibland går det faktiskt inte att samtidigt äta kakan och ha den kvar. Det innebär inte att det inte är viktigt att belysa skillnaderna, men det kan vara lika viktigt att ta reda på mekanismerna bakom.

  3. Förlåt.. Det var Göran inte Gösta. Och inte maktpositioner i Sverige generellt utan i större bolagsstyrelser. Och det var 1999. Fast det visade sig inte bara vara Göran utan många andra namn också. Som Fredrik, Anders och Lars. Och det är fortfarande fler män med dessa namn än kvinnor. Men trots mitt bristande minne och dåliga undersökning så tordes poängen kvarstå. 🙂

    1. Jag tror inte att jag kan svara så mycket bättre än Johanna.

      Däremot säger jag inte att det finns en käft i Sverige i dag som skulle säga att kvinnor borde ha lägre lön för samma arbete för att de är kvinnor, eller att män och kvinnor med samma förutsättningar inte får samma lön. Men hur ska man förklara att kvinnor som grupp tjänar mindre än män som grupp? Är det ett fritt val? En biologisk effekt? Eller spökar genusstrukturer?

      1. Se ”the gender equality paradox”! Kvinnor och man valjer mer olika ju mer jamstallt ett samhalle ar (antar att de mater det genom ”the jini coefficient” eller vad den heter). Vad som okar lonen for en yrkesgrupp jamfort med en annan tror jag verkligen har fler forklaringar an ”men allo, det ar ju bah for att det ar man som jobbar dar lixom” :p

          1. Lararlonerna har sjunkit over ganska lang tid och det ar savitt jag forstar pga att arbetsgivare och politiker gar samman for att satta stopp for de lonekrav som kommer fran larare… Fran borjan var det ju tankt att lararna skulle ha samma lon som riksdagsledamoter, men inte fan hamnade man pa efterkalken nu senaste 5 aren liksom ^^ det har ju lange varit en fraga. Assistenter har jag ingen aning om, inte direkt insatt pa deras arbetsforutsattningar.

            Men fragan du staller stalls ju ofta fran troende – ”men hur uppkom livet da? Naha vet du inte det; ja men dar ser du att gud skapade oss”.
            Poang: Utga inte fran att det ar som du tror bara for att du inte vet svaret :p

          2. Men om jag mer generellt ska svara pa din fraga hur olika yrkesgrupper far den loneutveckling den far sa finns ju lite allmana svar sa som: Hog/lag efterfraga pa arbetsmarknaden (darfor man vill ge larare yrkeslegitimation sa att efterfragan okar iom att inte vem som helst far undervisa), Privat/offentligt paverkar, om facket man tillhor ar bra pa att forhandla osv osv osv

            1. Enligt dina egna analytiska kategorier borde lärarlönen ha stigit snarare än tvärtom. Efterfrågan har ökat enormt, utbildningskraven likaså, timmarna är längre och så vidare. När kvinnor tar sig in i ett yrke sjunker lönen.
              http://www.da.se/home/da/content.nsf/aget?openagent&key=lon_efter_kon_1345463077848
              http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5118437
              http://www.veterinarmagazinet.se/hjalp-lonerna-sjunker-7922019

              Det går förstås inte att bevisa, mer än att statistiskt konstatera att antalet kvinnor och sjunkande lön korrelerar i samtliga fall man har bokfört det. Dessutom har jag hört sådana som säger att de inte vill ha in kvinnor på arbetsplatsen just för att lönen sjunker då.

              Kvinnor får längre lön än män. Så enkelt är det.
              http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-pay-gap/causes/index_sv.htm

              Men kanske du kan bidra med länkar till forskning som tyder på motsatsen?

              Poäng: Utgå inte från att det är som du tror bara för att en kvinna säger motsatsen. 😛

              1. Intressant! Har du last ”Miljongranskningen”? Den utfordes av jamstalldhetsombudsmannen och finns tillganglig genom google :).

                Man vet sallan vad som ar honan och vad som ar agget! Sjunker lonerna for att kvinnor kommer till arbetsplatsen eller flyr mannen nar lonerna sjunker?

                For att svara pa det sista du skrev sa ska jag saga att jag ju enbart satt mig i det underbart skona lage dar jag inte behover tycka nagot utan bara ifragasatta :p Saledes tror jag inget utan utgar ifran att ingen riktigt vet, utan bara tycker saker, sa det basta ar att saga ”ar det verkligen sa?” ^^ Da maste ”motstandaren” visa fakta som bekraftar det den sager. Jag horde att nagon gjort en liknande studie som ”miljongranskningen” men tagit med fler faktorer vilket gjorde att skillnaderna mellan konen minskade annu mer – men jag har inte sjalv last den utan bara hort att det generella ar att ju fler faktorer som anvands vid denna typ av undersokningar, som ar relevanta for lonesattning, desto mindre blir skillnaderna mellan konen.

              2. ”Vår studie, som sträcker sig över en tids-period på 21 år, visar att skillnaderna i lön och arbetsplatsselektionen 71.4 procent av det totala lönegapet mellan kvinnor och mellan kvinnor och män på samma befattning och arbetsplats är mycket små. (…)Våra forskningsresultat är helt i över-
                ensstämmelse med det många forskare redan anat: direkt lönediskriminering är inte längre ett problem.”

                EVA M MEYERSON
                TROND PETERSEN

                EVA M MEYERSON, Stanford
                TROND PETERSEN, Berkeley

                Klicka för att komma åt xreprint436.pdf

      2. Den största orsaken till att kvinnor som grupp tjänar något sämre är säkert att det är kvinnan som blir gravid, och inte mannen. Det är de facto kvinnan som väljer vem hon ska bli befruktad av, och det är mannen som måste få visa fjädrarna för att få komma till. Konkurrensen om kvinnans gunst har historiskt triggat männens kampvilja att skaffa sig rikedomar/makt. Så är det bland hannar och honor i faunan, så ock bland människor. Det är till yttermera visso ett faktum i västvärlden att välavlönade kvinnor har svårt att finna män de finner attraktiva. Fjädrarna räcker inte till! Dessa kvinnor finner inte de män de vill ska befrukta dem, och konsekvensen blir att nativiteten är mycket låg i denna grupp. Anledningen till att kvinnor sällan gifter ner sig, är säkert i grunden biologisk. Anledningen till att kvinnor (i allmänhet) idag kan tjäna lika mycket och mer än männen, i västvärlden, har sannolikt med mått av civilisation att göra. Arbetet är inte fysiskt krävande som förr, kvinnorna föder få barn (och lider inte fysiskt av barnafödslar på samma sätt som förr) o.s.v. En hypotes som jag skulle tro stämmer är att kvinnor (som grupp) i västvärlden som inte har barn, tjänar lika mycket eller mer än män (som grupp).

  4. Ang. ”män vid grillar”:

    Jag blir så trött när någon läser in biologiska faktorer lite hejvilt. OM det nu var så att urmänniskan (vars DNA vi skiljer oss från MYCKET från idag) bestod av jagande män och kvinnor som stannade i grottan och födde barn och plockade bär eller nåt… Så tror jag minsann att det var kvinnorna som stod framför den öppna elden och tillagade de där jävla bären eller det där vildsvinet som mannen varit ute och skjutit.

    Ingen av oss vill ändå leva som en neandertalare, så varför fortsätta hitta på att vi har en massa gemensamt med dem? Jo: för att det förklarar varför män inte vill dammsuga. och varför kvinnor tycker om det så mycket att de verkar göra det som ett fritidsintresse.

    1. 🙂
      Egentligen skiter jag högaktningsfullt i vem som grillar och vem som inte gör det (även om jag är jätteglad att min man är duktig på det) men det är svårt att komma ifrån att män som grillar får betydligt mycket mer uppskattning än kvinnor som dagligen lagar mat.

      Och historiskt sett så är ju det där med härden (och således elden) inte alls ett manligt område…

    2. ”Ingen av oss vill ändå leva som en neandertalare, så varför fortsätta hitta på att vi har en massa gemensamt med dem? Jo: för att det förklarar varför män inte vill dammsuga. och varför kvinnor tycker om det så mycket att de verkar göra det som ett fritidsintresse.”

      Finns det kvar sådana föreställningar fortfarande? Trodde de vuxit bort. Dock har vi väldigt mycket gemensamt med neanderthalarna, det går inte att komma ifrån. Men jag menar det inte som ett försvar för påklistrade genusroller. Sett krasst genetiskt så finns det nog inget av könen som är bättre lämpat att dammsuga…

      1. Det finns kvar massor med sådana föreställningar. Alltså på riktigt MASSOR. Men jag ser det kanske inte som att föreställningarna alltid vilar i att män ska slippa undan att göra saker. Den allra vanligaste man hör tycker jag är klassikern att kvinnorna ska sköta barnen för att de är biologiskt duktigare på det.

  5. Hmm. Som homosexuell är det lika skönt varje gång jag läser om den ständiga ”vem gör vad hemma” diskussionen. Vi behöver liksom inte oroa oss så mycket om den ena gillar att laga mat eller städa mer än den andre… åtminstone inte utifrån kön.

    Man skulle väl kunna tänka sig att det är ett samspel av fria val, ”genusstrukturer” och biologi som gör att många kvinnor väljer kvinnodominerade yrken och vice versa?
    Sedan kan man däremot fråga sig varför somliga kvinnoyrken nedvärderas och hur vi på samhälleligt plan ska göra för att uppvärdera exempelvis vårdyrken och dylikt.

    1. Jag tror absolut att du har rätt med det där med ”fria val, genusstrukturer och biologi” men jag tycker att det är hemskt intressant på ett rent intellektuellt plan att fundera på vad som kan tänkas vara vad.

      Rent praktiskt tycker jag dock att folk får göra precis hur dom vill. Det finns så oerhört många olika familjekonstruktioner att om man ska sätta upp samhälleliga regler för vad mamman ska göra och vad pappan ska göra blir det problem.

  6. ”Jag tror nämligen att ju mer vi lär oss om vad män och kvinnor har tyckt om varandra förut, desto mer kan vi förstå av varför män fortfarande tjänar mer än kvinnor, varför många tror att pappor är bättre på att grilla korv och mammor bättre på att byta blöjor och varför i hela friden de flesta verkar tycka att det är så det ska vara.”

    Väl talat

  7. Haha,du är så lik din mor,du har samma go som hon.Vilket inte uppskattades av oss elever.Inte alla kanske men Riggan vet vilka vi är.Jag var en av dom som återvände till brottsplatsen i mitten av 90 talet i väntan på ett annat jobb.Helt plötsligt satt jag och rökte tillsammans med din.10 år innan hade det varit otänkbart,man rökte inte på skolan då.Kul att läsa och se vad som händer i dit liv.Hoppas att du vinner,Hälsa mor och ha det så bra.Kram Tobbe

  8. Hej! Hur får jag tag på dig per e-post? Våra forskningsämnen tangerar varann och jag skulle gärna diskutera med dig lite!
    (Hoppas du ser min mailadress under…?)

  9. Helt fascinerande att du valt att bli båtflykting till FINLAND! Snacka om att gå mot strömmen alltså, typ Karin Månsdotter. Antar att sådana som du är mindre sällsynta än vad man skulle tro, dock. Enligt statistiken så utgör de sverigefödda faktiskt Finlands andra största utländska minoritet.

  10. Hej, hittade denna blogg ”av misstag” när jag letade fakta om genushistoria. Nu undrar jag om du har svaret på en fråga jag har… när började man läsa/forska i genushistoria på universiteten i Sverige? Hoppas du kan svara, tack och kram från Britt-Mari.

  11. Grattis till väl förrättat värv!
    Spännande att reflektera över betydelseförskjutningen av begreppet ‘målman’ och hur tolkningen av ordens värde och innehåll påverkar vår uppfattning av världen.

    Finns det någon möjlighet att engagera dig för en offentlig föreläsning i Uddevalla, Göteborg eller Troĺlhättan i vår eller till hösten? Evt om ett år. Mest hänger det väl på dina planer att besöka den västra rikshalvan…

    Vi är ett gäng historieintresserade damer och herrar som ordnar föreläsningar och andra öppna aktiviteter. Jag har tagit på mig att anordna en sådan öppen föreläsning.
    Kontakta mig gärna om du är intresserad av att diskutera detta.

  12. Jag har just läst din avhandling från 2010 och blev inte bara imponerad, utan överväldigad. Ditt tydliga och komprimerade språk, din klarsynthet som ger en exakt väg framåt genom argumenten, din ärlighet att vilja finna de korrekta svaren och mycket mer gjorde mig stum. Tänk om alla akademiker vore som du. Ett mer lysande praktexempel än din avhandling finns knappast.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s