Underbara, nyttigare mellisbullar

När Vilho var yngre bakade jag de här bullarna ganska ofta, för de var så vansinnigt praktiska att ha med sig på utflykter och som muta på bussen hem från dagis. Förra veckan bakade jag dem tillsammans med barnen och de var fortfarande en stor favorit! Genom att minska på sockret, öka på fibrerna och tillsätta Keso får man en bulle som är härligt mjuk och god men ändå steget nyttigare än vanliga bullar.

Mellisbullar

Blanda
50 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
100 g smält bra smör
och
1 nypa salt

i en bunke. Blanda tills all jäst lösts upp. Tillsätt därefter

knappt 1/2 dl socker
200 gr Keso
och
2 dl havregren

Blanda på nytt. Blanda därefter i mjöl i ungefär deciliteromgångar tills degen släpper bunkens kant. Det går åt mellan

7 och 9 dl vetemjöl

Det gör inget om degen är lite kladdig, för det är betydligt lättare att blanda i mer mjöl efter första jäsningen än vad det är att ta bort mjöl. Om vi säger så. Låt sedan degen jäsa i en bunke täckt med bakduk i ca 45 min. Jästiden är väldigt beroende av hur varmt man har det hemma, så det lättaste är att titta på degen och se att den vuxit ordentligt – till dubbel storlek brukar vara en bra måttstock. Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord. Här går det åt ytterligare kanske

ett par dl vetemjöl

Knåda inte degen mer än vad som behövs för att trycka ut luftbubblor. I det här stadiet är det kärlek som gäller, inte dominans. Tänk Nigella, liksom. Dela degen i lagom stora delar för att bli bullar. Jag hade kunnat försöka berätta hur stora de delarna ska vara, men med tanke på vilka monstruöst stora bullar, fullkomligt utan respekt för storleken på bullformen i papper de placerades i, som vi fick vet jag inte om jag borde. Men det ska bli minst 15 bullar i alla fall. Så kan vi säga. Lägg dem sedan i bullformar i papper eller på bakplåtspapper, täck dem med bakduk och ställ dem att jäsa i 30 min. Därefter ska de penslas med

ett vispat ägg och så strör man över
litet strösocker

Grädda bullarna på 225 grader i 10 min.

409

Tips: Man kan med fördel använda mjölk som passerat bäst före-datum och råsocker istället för det vanliga. Jag har provat göra bullarna även med vanlig raejuusto här i Finland, men tycker att det blir små hårda klumpar av den. Arlas Keso fungerar bäst!

4 tankar om “Underbara, nyttigare mellisbullar

  1. Baknördsfakta: mjölet i Finland är grövre och luftigare än i Sverige, där det alltså är finare och därför mer kompakt. Denna slutsats drog jag efter att jag alltid måste ha i mer mjöl än det står när jag följer recept från Sverige men inte med inhemska recept. Jag frågade min kompis som är kock och han intygade att det stämde. Detta har ingen betydelse för sockerkakssmet och sånt, men med jäsdegar är det ju fingertopparna som vet hur det ska vara. Blev inspirerad! Fast här blir det lussekatter.

    • Jag visste det! Eller snarare, jag aaanade att något inte var likadant. Nu har jag lärt mig att bara gå på känn, men i början var det frustrerande. Samma sak tycker jag det är när man reder av såser med mjöl, men det kanske bara är jag som inbillar mig.

      Hoppas lussekatterna blev goda!

  2. Tack för inspirationen, gjorde dessa igår! Blev väldigt goda! Jag använde faktiskt X-tras grynost, som är typ det billigaste man får på Alepa. Gillar den just för den är mer keso-lik, inte så korning som den vanliga grynisen.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s