Nyhetsplock

Men kvinnor blir aldrig nöjda

DN publicerade igår en artikel om att diskande män blir lyckligare än andra. Eller, egentligen är det kanske synd att kalla det en artikel. Det är en översättning från en artikel i The Telegraph och av synnerligen tveksam kvalité.

Särskilt fastnade jag på den svenska formuleringen: ”De hemarbetande männens kvinnor lät sig däremot inte imponeras nämnvärt av sina partners insatser.” Typiskt, tänker säkert många. Kvinnor blir fan aldrig nöjda. Först ska de ha tillgång till universitetsutbildning, sedan lika lön och sedan fortsätter de att klaga fast att männen nu också gör sin del av hushållarbetet.

Men det här handlar inte om missnöjda kvinnor utan om misslyckade översättningar. På engelska lyder textstycket ”girlfriends appeared to be largely unmoved”. Det betyder inte att kvinnor inte låter sig imponeras utan att variablerna som mättes inte tycks påverka kvinnor i samma utsträckning. Det är också en stor skillnad mellan studiens förväntade resultat och studiens faktiska resultat. Forskarna, Jaqueline Scott och Anke Plagnol, hade nämligen förväntat sig att det skulle ge ett större utslag på kvinnors lycka om deras män utförde mer hushållssysslor och blev överraskade över att det visade sig att en jämnare fördelning av hushållsarbetet istället har en betydligt större inverkan på männens lycka.

Det studien egentligen undersöker är inte mäns inställning till diskande utan work-family conflicts – konflikter mellan arbete och familj – i nordiska familjer, även om jag kan förstå att en rubrik med män och disk säljer bättre. Scotts och Plagnols förslag till resultaten är att män förmodligen är obehagligt medvetna om att deras vanliga arbete kan komma i vägen för att de gör sin beskärda del av hushållsarbetet, och de män som lyckas hitta en balans är lyckligare. Kvinnorna däremot är oftare så vana vid att göra ”dubbla skift” – alltså både vanligt arbete och hushållsarbete – att skillnaden inte blir lika stor.

Om man skriver om vetenskap i en stor dagstidning kan det vara bra att kontrollera sina översättningar och läsa åtminstone abstraktet till studien man refererar till (eller varför inte nämna namnet på forskarna och kanske rent av titeln på studien?). Av en nätupplaga förväntar man sig också en länk till själva studien, inte till universitetet.

27 kommentarer på “Men kvinnor blir aldrig nöjda

 1. Charlotte:

  ”Kvinnorna däremot är oftare så vana vid att göra “dubbla skift” – alltså både vanligt arbete och hushållsarbete – att skillnaden inte blir lika stor.”

  = Myt. Sluta sprida myter. Nå, om du menar att de oftare/jämnare fördelar sin totala utförda arbetsbörda både på vanligt och hushålls så har du väl en poäng. Men inte arbetar kvinnor “dubbla skift” i meningen att de skulle arbeta ojämställt mycket mera.

  Kvinnors jämställdhet har ökat men kvinnliga illamåendet har också ökat, kanske det kom som en överaskning att jämställdhet inte endast är privilegier?

  1. Vi reder upp några saker direkt. Dubbla skift är en översättning av studiens ”dubble shift” och inte ett begrepp jag plockade ur luften.

   Många kvinnor sätter fler timmar på hushållsarbete än av vad män gör trots att de jobbar heltid. Därmed drar många kvinnor först ett skift på sitt vanliga jobb, sedan ett skift hemma. Det finns statistisk på det. Det är inte heller något jag plockat ur luften.

   Om du vill anklaga mig för att sprida myter behöver du ha något mer konkret att komma med.

   1. Du kan ju börja med att läsa SCBs tidsstudie. Den visar precis som Matias skriver att män och kvinnor totalt sett lägger lika mycket tid på arbete.

      1. Inte nordiskt utan ”norra europa”,
       ”ESS data used: Round 2: Denmark, France, Germany, Netherlands, Norway, Sweden, United Kingdom”. Så SCB har tidsstudie för Sverige men inte för de andra sex länderna.

 2. ”Scotts och Plagnols förslag till resultaten är att män förmodligen är obehagligt medvetna om att deras vanliga arbete kan komma i vägen för att de gör sin beskärda del av hushållsarbetet”

  Utan att ha läst studien och kommentera den så rent allmänt är det problematiskt att tala om en absolut beskärd del. Allt beror på väl hur mycket dessa men jobbar utanför hemmet och hur mycket hemmarbete de gör som inte kvinnan gör dvs. manlig hushållsarbete. Om han gör väldigt mycket av båda och hon ingenting av dessa, så gör han sin beskärda del utan att göra något av det kvinnliga hushållsarbetet.

  1. Det är väl ingen som har sagt något om en absolut beskärd del heller? Det resultaten indikerar är att många män är medvetna om att det finns en press på dem att delta i hushållsarbetet (som rent historiskt sett är väldigt ny) och att deras vanliga arbete kan komma i vägen.

   Och jag förstår inte alls vad du menar med att kvinnor jobbar heltid men män jobbar mer heltid. Har man ett heltidsarbete är det lagstadgat hur många timmar som ska ingå.

   1. Kvinnor är borta mer från jobbet än män och män arbetar mer övertid, så att bara titta på heltidens 8 timmar fungerar inte.

    Tittar man på hemarbete så är min erfarenhet att det är vanligare att män gör traditionella kvnnouppgifter än att kvnnor gör traditionella mansuppgifter. När klippte du gräsmattan eller vaxade bilen sist?

    1. Det är ju ett bra argument om man tänker på att det är ungefär lika självklart att man har bil och gräsmatta som att man har kök och toalett? T.ex. i Helsingfors ser man ofta män gå omkring och klippa sina gräsmattor.

 3. Charlotte:

  ”Många kvinnor sätter fler timmar på hushållsarbete än av vad män gör trots att de jobbar heltid.”

  Jo visst jobbar kvinnor heltid men män jobbar mera heltid.

  1. Har du hört tex. om övertid? Menar du på allvar att bara för att kvinnor jobbar heltid jobbar de lika mycket utanför hemmet?

 4. En annan aspekt som man också måste beakta är att kvinnor gör mera hushållsarbete ensamma än männen så det är problematiskt att kräva att mannen skall anpassa sig till vad hon anser är tillräckligt. Tex. igår läste jag i den korkade damtidningen Me Naiset en intrevju med en kvinna som städade ”åtminstone en gång per dag” och paret grälade om det, min poäng är att jag anser att det inte är jämställdhet att han anpassar sig efter hennes neurotiska städmani och gör hälften. Om hon vill städa ”åtminstone en gång per dag” så får hon väl göra det men inte behöver han göra likadant för jämställdhetens skull.

  1. Precis, kvinnor som tror att de har tolkningsföreträde på områden som är traditionellt kvinnliga vet uppenbarligen inte vad jämställdhet är och är än mindre intresserade av att verkligen vilja ha det. De vill bara ha rättigheterna men inga av skyldigheterna. Cherrypicking är inte jämställdhet, även om många femnister tror det.

    1. Så exakt VAD här (i mitt inlägg) är det alltså som ni tycker är cherrypicking? För om ni inte diskuterar inlägget eller studien får ni ta er klubb för inbördes beundran någon annan stans.

     1. Vem sa att du cherrypickar.?Jag, och Nicke också, tog upp aspekter som man måste beakta då man läser och tolkar forskning som denna. Men du har rätt jag borde ha läst forskningen före jag uttalade mig, det var förhastat.

  2. Det är naturligtvis inte okej att en person i hushållet ensam bestämmer vad som är en rimlig städnivå. Det är å andra sidan inte heller okej att säga ”jag struntar i om det är smutsigt så vill du att det ska vara rent får du städa efter mig”.

 5. ”Det resultaten indikerar är att många män är medvetna om att det finns en press på dem att delta i hushållsarbetet (som rent historiskt sett är väldigt ny) och att deras vanliga arbete kan komma i vägen.”

  Och min fråga är om inte denna press är ojämställdhet ifall mäns vanliga arbete verkligen kommer ivägen dvs. man kan inte kräva båda? Men kanske studien tar inte upp sånt?

 6. ”We suggest that men may be uncomfortably conscious of work getting in the way of their doing a fair share of chores at home, whereas women have long been used to doing a ‘double shift’.”

  Just det här har jag problem med, dvs. att det finns en ”fair share” av kvinnligt hushållsarbete, som mannen måste dela, som är oberoende av mannens arbete utanför hemmet. Om arbetet verkligen kommer ivägen så blir det en ”unfair share” att dela det kvinnliga. Det blir uttökad maskulinitet istället för jämställdhet.

 7. Är så jävla trött på detta jämställdhet snacket att räkna varje detalj.
  Män ska diska skall ni kvinnor då byta däck på bilen?
  Gör de ni är bästa på och sluta gny om att de är så synd.
  De barnen de är synd om i detta landet.
  Är ihop med en libanesisk tjej nu och vi gör de vi är bra på och de funkar utmärkt.
  Och ja, jag hjälper till i hushållet och snickra upp en hylla sist.
  Jävla tjöt om jämnställdhet, typiskt svenskar.

 8. Alla som tror att ”fixa med bilen” och ”ta hand om huset” kan ju räkna ihop den tid i veckan det tar och sen jämföra med ”tvätta”, ”diska”, ”handla”, ”städa” och ”planera matinköp”. Ännu skevare blir det om man bor i hyresrätt och inte har bil. Byta däck tar ett par timmar om året. Tvättavtar ett par timmar i veckan. Jämförbart?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s