Nyhetsplock

Tjejer och rocket scientists

Av en händelse hamnade jag på Fredrik Wass blogg och ett inlägg som heter Män som hatar journalister. Det handlar om Mats Qviberg som, i egenskap av finansman och inblandad i HQ-härvan, blivit granskad av SvD-journalisterna Patricia Hedelius och Carolina Neurath. Jag tänker inte uttala mig om varken kvaliteten på granskningen eller Mats Qvibergs skuld, men det finns ett par saker att notera om Qvibergs kvinnosyn. Och jag säger kvinnosyn trots att jag vanligtvis är väldigt försiktig med att uttala mig om andras syn på något, för de uttalanden han gör är inte välavvägda argument mot en viss sorts journalistik utan ett förminskande av Hedelius och Neurath för att de är just kvinnor.

Qviberg menar nämligen att ”De här tjejerna tror jag inte är några rocket scientists, att köra om dem kan inte vara så svårt”.

Andas. Lugnt och djupt. Du har solen i magen. Andas.

Och tänk er sedan en högt uppsatt finanskvinna kommentera några journalisters granskning med ”De här killarna är ju knappast smartast i klassen, att köra om dem kan inte vara så svårt”.

Det är så oerhört förmätet och nedlåtande. De är inte några ”tjejer”. De är utbildade journalister. De har skrivit om Qviberg för att de är journalister och det har ingenting med kön att göra alls. Att jämföra ”tjej” med ”rocket scientist” för att påvisa intelligens är att göra det till en könsfråga. Det är att säga att han som man (med potential att vara rocket scientist, helt säkert) inte har något att frukta från två småflickor. Det är att ta ifrån kvinnor deras yrkesstatus – inte ett nytt koncept men jävligt ofräscht. För precis som Fredrik Wass påpekar tycks Qviberg se sig själv som ovanför lagen. Qviberg menar till exempel att det inte är ”okej att göra livet surt för en person i min ställning. De har ingen rättighet att göra det”.

Qviberg verkar fullkomligt ha missat att det är deras jobb. Inte som tjejer, utan som journalister. Det är deras jobb att granska makthavare och blåsa i den berömda visselpipan när allting inte står rätt till. Och om det nu är som Qviberg påstår att de bara är ute efter honom så ska han väl vara glad över att de valde att bli journalister och inte rocket scientists.

6 kommentarer på “Tjejer och rocket scientists

 1. Ja, det är just härskartekniken han använder som får en att reagera. Spelar liksom ingen roll vem som har rätt i sakfrågan när någon använder den typen av förminskande ordalag.

 2. Jag håller inte med om att det är givet att det är just för att journalisterna är kvinnor som han säger sådär. Det är ju såklart omöjligt att veta eftersom det var just två kvinnor men känns det verkligen osannolikt att han hade sagt ”de där killarna…” om det nu varit två manliga journalister istället? Det tycker inte jag.

  Däremot så är det ju inte så snyggt med den nedsättande ”…inte rocket scientists…” eftersom den såklart inte är menat bokstavligen.

  Och uttalandet om att man inte ska granska en sådan som honom är ju helt obegripligt. För det första så är det just sådana person som i hans ställning som journalister borde granska, det är grunden för hela det journalistiska uppdraget att granska makten. För det andra så visar det ju på en något vriden självbild när man inte förstår detta.

  1. Håller med. Däremot – spelar det så himla stor roll vad som föranledde Qviberg att formulera sig så, egentligen? Det räcker ganska långt att notera det problematiska i själva formuleringen och hur den könar journalisterna som en del i hur deras kompetens framställs som bristande. För det kan vi konstatera alldeles oavsett vad Qvibergs intention var. Sen tror jag inte heller att det är så osannolikt att han hade kunnat säga ‘de där killarna’ om det varit två män det handlat om. Det hade också varit att nedvärdera deras kompetens, delvis på samma sätt – när det gäller ålder (det är ju vanligare att säga tjej/kille om lite yngre personer), och genom att frikoppla personreferensen från yrkesstatusen (dvs. de ‘görs’ till privatpersoner). Däremot finns det i referensen ‘tjejerna’ en könsdimension som gör att det inte hade blivit lika nedvärderande om det hade handlat om ‘killarna’ (det finns så klart sammanhang där ‘kille’ signalerar något ‘sämre’ än vad ‘tjej’ gör, men detta sammanhang kan nog knappast ses som ett sådant).

   1. Jag håller med om att begreppet tjej/kille är en del av nedvärderandet. Däremot tror jag att det blir lika nedvärderande om man bara byter ut ‘tjejerna’ mot ‘killarna’.

    Det är ju möjligt att jag är mycket mer vidsynt än gemene man men jag ser det begreppet mer som en än förminskningsdimension, som du också nämner, än en könad dimension.

    Men det blir ju svårt at leda i bevis vad som är rätt i det hänseendet.

    1. Men du ser alltså inte själva könandet som en del i det förminskandet? Jag tänker att ‘tjej-‘ används för att beteckna ett lite sämre alternativ i så många sammanhang i vårt samhälle att en del av betydelsen som läggs i ordet i dessa sammanhang följer med i just detta exempel (tänker t.ex. på tjejkast, ‘slåss som en tjej’, osv.), vilket alltså öppnar upp för att könandet får en förminskande effekt även här. Eller är det du säger att du inte ser könandet som något som specifikt nedvärderar i dessa andra fall heller, dvs. att det inte finns någon diskurs kring tjejer som lite sämre än killar på sport, teknik, slagsmål, osv.? Vore intressant att höra hur du resonerar som grund för den läsning som du gör. Undrar dessutom om du läser in någon klassdimension i uttalandet? Jag tycker att jag gör det, men jag kan inte riktigt argumentera för varför på något vettigt sätt, så jag tänker att det kanske mest är mina fördomar kring vem som står bakom uttalandet som spökar (och jag skulle därmed akta mig för att med någon bestämdhet hävda att det också handlar om just klass). Är ‘tjej’ (och ‘kille’) i viss mån klasskodade kategorier (också)? Det skulle vara intressant att höra vad andra gör för läsning i detta hänseende.

 3. Ibland blir jag sugen på att omskola mig till rocket scientist (det ska ju tydligen sägas på engelska…). Tänk så roligt man skulle ha i vissa sociala sammanhang! Någon skryter om sin forskning, man berömmer lite imponerat sådär, och de: det är ju inte rocket science, och så frågar de vad man gör och man bara: rocket science.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s