Vardagslivet

Att klara vappen

I Finland firar man inte Valborg, utan Vappen. Jag antar att Vappen kommer från namnet Valborg, och att det har ett nära samband med finlandssvenskarna otroligt roliga vana att ge varandra smeknamn vilka tycks existera i tre olika kategorier där de olika smeknamnen rimmar inbördes. Det är typ Pleppe, Teppe, Kneppe, Peppe och så är det Knytte, Pytte, Tjytte och Lytte eller så är det Ode, Skode, Pode och Node.

Anyway. Istället för att hälsa varandra med ett artigt ”Trevlig Valborg” ska man säga ”Glada Vappen” – helst utan att börja skratta så där mycket att man helt enkelt inte kan hjälpa att det kommer lite dregel ur näsan bara för att det låter så crazy.

Så här på kvällen av första maj kan man säga att man har ”Klara Vappen”. Om man har det. Och det har jag. Så. Klara Vappen ni också!


Oh, Mr. Darcy! Why, I would never!

4 kommentarer på “Att klara vappen

  1. Nå, jag är finlandssvensk och håller inte riktigt med om det här …RYSER närmast om nån säger Glada Vappen…Är inte ensam om det heller.
    Enligt Språkvårdaren Mikael Reuter är uttrycket alltså fullständigt fel.
    Han säger :”
    Hur uttrycket riktigt har uppstått vet jag inte; kanske det har förekommit i en illa översatt annons eller ursprungligen använts av någon med föga kunskaper om svenskans finesser. Om jag minns rätt dök det upp i allmänt bruk mot slutet av 1960-talet. ”
    Och jag påstår :
    ”Klara Vappen ” är ännu värre…Antagligen nån berusad finskspråkig finne som försökt vara ”rolig” ..Jag vägrar ta sådant i min mun och säger ”Trevlig Valborg ” ( Valborg är ett namn )
    Hälsar en gammal tant som desperat vill bevara finlandssvenskan …
    #1949#grammatikmonster#ingasnapsvisorens#

Vad tycker du?