Vardagslivet

Störst av allt är kärleken

På fredag röstar Finlands riksdag om huruvida man ska anta en jämlik äktenskapslag som ska tillåta äktenskap oavsett kön. Jag tänker mig att jag borde skriva något om det, men det finns ingenting mer att säga. Det finns inga argument som biter på dem som inte redan är övertygade för all tro på människors lika värde, all övertygelse om att den som blir kär i någon av samma kön inte ska diskrimineras och all logik talar för att två vuxna människor som älskar varandra ska få gifta sig med varandra om de vill. Det finns inga argument emot en jämlik äktenskapslag som inte är baserade på ett underliggande förakt mot hbtq och/eller religion och att lagstifta baserat på förakt mot medmänniskor och/eller religion är så otroligt ovärdigt.

För alla mina älskade vänner som inte uppfyller heteronormen önskar jag, av hela mitt hjärta, att Finland i morgon genom lag ska visa att de är lika mycket värda som alla andra.

2 kommentarer på “Störst av allt är kärleken

  1. Det bästa argument jag hört är att äktenskapet som institution är till för att skapa stabila familjekonstruktioner för att uppfostra barn i. Institutionen i den bemärkelsen tar nog på kort sikt ytterligare lite skada av att tillåta hbtq-äktenskap, mest på grund av argumenten för att hbtq-personer också ska få gifta sig (det kommer skjuta fokus mot att äktenskap handlar om att förverkliga en kärleksrelation, bort från att äktenskap handlar om att hålla ihop för barnens skull).

    Eller nåt sånt – jag är inte jätteinsatt då jag inte håller med. Framför allt för att den institutionen redan är så skadeskjuten att det inte blir märkbart värre av att även hbtq-personer får gifta sig (och hbtq-personer kan ju dessutom också skaffa barn). Vill man börja uppmuntra folk att hålla ihop för att ge våra barn stabilare barndomar så känns det som ett väldigt stort projekt som förmodligen inte längre inkluderar giftemål, då giftemål kommit att handla mest om annat.

  2. Men ett par personer måste ha ändrat sin åsikt, eftersom resultatet inte blev riktigt så superjämt som förutsatt. Alltför jämt, nog – 92 personer i riksdagen anser att det här med jämlikhet inte är så noga. Iaf är det skillnad på folk och folk.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s