Nyhetsplock

Vanliga män respekterar kvinnor, din idiot.

Jag måste erkänna att jag är rätt fascinerad över vad som hände under mitt inlägg om Köln. Massuppslutningen av ”vanliga” män som förklarar för mig hur fel jag har, hur dum jag är som inte förstår att svenska män respekterar kvinnor på ett sätt som män från Mellanöstern inte gör och att jag som kvinna inte förstår kvinnors problem.

Alltså. I don’t even.

För vi är tillbaka på ruta ett. Igen. Där män helt enkelt bara inte lyssnar på varken forskning eller kvinnors erfarenheter utan är mer intresserade av att förklara för kvinnor att kvinnor har fel och vita män rätt. Hur vore det att ta ett steg tillbaka och betrakta sin egen plats i världen i förhållande till andra?

Det verkar ju väldigt svårt, så jag tar ett praktiskt exempel: Män som blir slagna av kvinnor stigmatiseras. Sådant våld tas alltför sällan på allvar och de som är utsatta får därmed inte den hjälp de behöver. Jag har personligen aldrig slagit en man (utanför en dojo) sedan jag var tonåring (och slogs en del). Däremot ser jag min roll i hur sådant våld kan fungera nu och jag ser hur min tonårstid och hur jag var då kan ha bidragit till att upprätthålla en kultur där kvinnors våld mot män normaliseras och bagatelliseras. Därför har jag beslutat mig för att i vad jag gör och säger motverka det. Inte för att jag slår, utan för att det är mycket möjligt att ett skämt som jag skrattar åt där en man får stryk av en kvinna (för en del ser det ju som humor) gör att den kvinna som faktiskt slår upplever sig berättigad att fortsätta.

Det är egentligen väldigt enkelt. Man ser sina egna handlingar och ord som del av större system.

Första steget är att låta bli att gå igång på att man kan ha en del av ett fenomen man inte skulle vilja vara en del av.

Och när det gäller sexuella övergrepp på kvinnor så är västerländska män verkligen inga kyska förebilder. På Twitter har finländska feminister skapat hashtagen #lääppijä för att dela med sig av sina erfarenheter av när helt vanliga så kallade schyssta finländska snubbar har antastat dem. Vi kvinnor säger att sexuella övergrepp mot oss inte har kommit med flyktingarna. Det är bara lyssna. Lyssna, lära och förändra.

 

7 kommentarer på “Vanliga män respekterar kvinnor, din idiot.

 1. Oj, wow. Jag som tänkte lämna en kommentar precis när inlägget var nytt om hur bra det var och hur på pricken du träffar i analysen om hur för många män som nu kryper fram så handlar det mer om relationen till andra män än om kvinnors utsatthet. Men jag avstod för att jag tänkte att man kan ju inte hålla på att tjafsa under allt du skriver. Det blir också lite jobbigt. Och ingen annan hade ju kommenterat så…

  Hade jag bara vetat allt jävelskap du skulle behöva få över dig efteråt hade jag nog tänkt annorlunda. Jag är uppriktigt ledsen för allt du utsätts för. Du är grym och det du skriver är viktigt och gör skillnad. Tack för att du trots allt orkar. Krama dina barn och din man, snusa lite på en ullig kanin och tänk på att för oss, dina fans, så är du alltid lika cool som Paul Stanley. You rock!

 2. Jag försökte flera gånger formulera ihop en kommentar under inlägget nedan i går men var för trött för att få till det. Och nu skrev du ungefär det jag ville få fram. Men jag förstår helt enkelt inte hur vissa kan få det till att man skuldbelägger alla män när man i själva verket försöker få fram att inget av det som hänt är nytt för kvinnor, att det existerade redan före flyktingvågen och att det är lika illa vem som än utför det. Faktum är att jag har sämre erfarenheter av att vara ute på krog i Finland än att festa som utbytesstudent bland en massa olika nationaliteter och religioner.

  Och om man på riktigt är orolig för kvinnor kan man ju börja med att lyssna på dem i stället för att dumförklara dem. Att bli vän med en flykting är också ett bra förebyggande sätt, bättre än de s.k. gatupatrullerna.

  Och för att sammanfatta det, på riktigt saknar en del folkvett och verkar vara helt oförmögna till en konstruktiv diskussion. Det är kommentarer som de under föregående inlägg som gör mig glad att jag har vettiga män i min närhet så jag inte helt behöver tappa tron på männen. I själva verket är det just sådana kommentarer som påverkar ens/(min) mansbild i negativ riktning även om man inte alls har en negativ mansbild från början. Men en del verkar … läsa lite slarvigt kanske?

  Hur som helst, tack för alla intressanta inlägg du skriver om både vardag och historia och samhällsfrågor.

 3. Alla män från arabländer har inte alls en taskig kvinnosyn Charlotte men det finns en tydlig struktur av kvinnoförtryck hos somliga män där synen på kvinnor inom denna grupp bygger på en social föreställning om kvinnors underlägsenhet.
  Att du och andra feministister inte tar avstånd från denna form av patriarkala beteende utan istället tar det i försvar genom att spä ut händelserna till att det skulle vara ett ”normalt” manligt beteende är ansvarslöst.
  Det är ett svek mot både utsatta kvinnor och de arabiska män som inte har samma låga kvinnosyn som gärningsmännen.

 4. ”Däremot ser jag min roll i hur sådant våld kan fungera nu”

  Jag kan hålla med om att du onekligen i så fall är en del av sådana strukturer. Själv har jag däremot aldrig, vare sig som barn eller vuxen, slagit någon av något kön utan deras explicita önskan. Lika lite skrattar jag åt några av mina vänner som blivit slagna av kvinnor. Eller skulle acceptera om någon gjorde det. Oavsett kön.

  Det kanske är så att acceptancen bland många (manliga och kvinnliga) feminister för sin medskyldighet i upprätthållandet av den typen av strukturer snarare säger något om feminister som grupp? Tendensen att försöka tvinga andra människor att underordna sig deras vilja tycks ju ofta finnas där och bristen på acceptans för andras självständighet är själva grunden i övergrepp. Att det då går som en röd tråd genom livet är inte konstigt, även om det tar sig uttryck på olika sätt i olika åldrar.

  För nej, vanliga män varken slår eller antastar. De som fortfarande gör det är helt blinda för sociala signaler och att det inte är publikt accepterat att göra har demonstrerats gång på gång. Att kvinnor kan komma undan med det är mycket vanligare; det är sällan det ingrips när en kvinna går till fysiskt angrepp mot någon och ännu mer sällsynt att det ens uppmärksammas när kvinnor gör oönskade sexuella närmanden (snarare ses det som ‘vad är det för fel på dig?’ om en man ens ser det som oönskat).

  Så när det gäller kvinnor som grupp går det förmodligen att göra meningsfulla insatser på den gruppnivån. Men för män har det sedan länge varit klart oacceptabelt att bryta mot sådana tabun. Så att försöka hitta en angreppsvinkel för ‘män’ i allmänhet är meningslöst, det är redan gjort. Kvarvarande är subgrupperingar som måste behandlas separat, oavsett om det är kopplat till alkoholproblem, psykisk ohälsa, social utsatthet, specifik kulturproblematik, etc.

  PS. Även om jag förstår varför du klagar på tonen i en del inlägg så bör du förstå att det är skillnad på att respektera en människa som människa och att anse att deras åsikter tyder på en lägre mental kapacitet. Även om jag själv tycker att du är rätt skärpt så är det inte rimligt att anse att någon som kallar dig för ‘idiot’ inte respekterar kvinnor. Jag skulle tippa på att ditt kön är ointressant i sammanhanget och att samma människor skulle säga samma saker oavsett vad du har mellan benen. Bara för att någon är av ett specifik kön förtjänar deras åsikter och resonemang varken mer eller mindre respekt än någon annans, och även jag tycker det är en låg nivå på debatten att ta till ad hominem så är det inte relevant för respekt i andra kontexter.

 5. Vita kvinnor tafsar på oss män och visar ingen respekt. Varför skulle då män förväntas visa mer respekt för kvinnor än vad kvinnor gör för män. Låter inte speciellt jämställt.

  1. Jorå. Du har säkert någon sorts källa på påståendet att det skulle vara ett utbrett problem att vita kvinnor sexuellt ofredar män? För enligt BRÅ visar statistiken att 99,5% av förövarna i sexbrott är män.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s