Nyhetsplock

Ett nytt fenomen my ass

Jag hade egentligen tänkt att vi skulle gå över till lättare ämnen och typ prata om fluffiga katter eller biblioteket vi håller på att tapetsera, men ämnet ”tafsande män” kombinerat med ”män som skiter i kvinnors upplevelser” bara liksom fortsätter att växa.

Här i Finland har en biträdande polischef alltså gått ut och hävdat att de asylsökande för med sig ett nytt sexbrottsfenomen – att kvinnor blir antastade i parker. Och finska kvinnor drog genast i gång kampanjer för att visa hur sexuellt ofredande inte på något vis är att ett nytt fenomen utan vardag. Vice polischefen i Helsingfors står dock fast vid sin åsikt (som är mer värd än de kvinnor som kan vittna om hur kvinnor de facto har det).

Så jag tänkte vara lite hjälpsam och visa några tidningsklipp, eftersom det tydligen inte räcker med kvinnors vittnesmål.

Västra Nyland 1 feb 1894
Västra Nyland, 1 februari 1894
Åbo Underrättelser 8 nov 1879
Åbo Underrättelser 8 november 1879

Åland 10 maj 1893 1

Åland 10 maj 1893
Tidningen Åland 10 maj 1893

Och jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Tilläggas bör att ordet ”antasta” på den tiden hade en betydligt vidare innebörd och inte nödvändigtvis hade någonting med sexualitet att göra. Att antasta betydde snarare att man gett sig på. Kvinnor kunde också bli ofredade.

Östra Nyland 15 aug 1908
Östra Nyland 15 augusti 1908
Helsingfors Aftonblad 24 nov 1893
Helsingfors Aftonblad 24 november 1893

Antastade, ofredade och otrygga har kvinnor varit i alla tider. För 150 år sedan fanns det inte asylsökande, så man skyllde på zigenare, arbetare, soldater, sjömän, svenskar och fyllon. Grejen är att det inte är vanliga, schyssta snubbar då heller för per definition är det inte något som vanliga schyssta snubbar sysslar med. Schyssta snubbar skyller däremot ifrån sig och har gjort så åtminstone de senaste 150 åren.

Sedan kommer Helsingforspolisens chef och hävdar att han har hört om många fall av antastande och att han ”tippar på att en del av de här minderåriga kvinnorna agerar provocerande”. Man måste därför tala med föräldrarna om hur unga kvinnor uppför sig.

BRB. Ska bara gå och dunka huvudet i en vägg.

Om det hade varit upp till kvinnor att råda över sina kroppar hade vi inte haft det här problemet från början. Vi kvinnor gör redan allt vi kan för att skydda oss. Nu är det hög jävla tid att MÄN (yes, alla män) tar lite förbannat ansvar för vad som de facto är mäns beteende. Inte asylsökande, inte romers, inte svenskars, inte arbetares, inte sjömäns utan mäns beteende. Den gemensamma nämnaren är penis*. Sluta tänka med den.

Och fan ta den polis som vill ge min dotter uppföranderåd, samtidigt som han fullkomligt skiter i kvinnors vittnesmål. Det räcker nu. Män måste sluta berätta för kvinnor hur kvinnor har det.

*All män har dock inte penis, och alla med penis är inte män. Dock tyder det mesta på att alla de som sexuellt ofredat och antastat kvinnor i de här fallen har penis.

5 kommentarer på “Ett nytt fenomen my ass

 1. Om jag skulle få önska något så är det att alla som råkar ut för något skulle tas på allvar och att det skulle bli nolltolerans för oönskad beröring också när förövaren inte är en asylsökande. Nu när jag har tänkt tillbaka har jag reviderat min uppfattning om att jag aldrig råkat ut för sextrakasserier och det är bara för att det är så himla vanligt med oönskat tafsande på uteställen så jag har liksom inte räknat det som trakasserier. Och det är väldigt sorgligt. (Faktum är att jag och mina tjejkompisar på den tiden jag var ung och grön kallade den typen av killar för ”slem” och gjorde allt för att undvika dem.)

  Och jag har heller aldrig varit med om att någon annan man sagt ifrån vid de tillfällena. Snarare har jag upplevt att en del finländare har en tendens till att inte tro på det när andra finländska män har blivit anklagade, särskilt om de i övrigt är utåt sett lyckade och överskrider gränsen på ett sätt som enkelt kan bortförklaras eller där ord står mot ord. Tyvärr. (Det är klart att det måste finnas bevis för att döma någon i en rättsstat men det finns ju fall där brottsoffren har skuldbelagts i offentligheten.)

  Och min make hade inte en aning om hur verkligheten ser ut när vi pratade om det så det kanske är bra att han får veta hur det är tills dottern blir äldre. Och förstår kanske lite bättre varför jag inte är helt förtjust i lekarna där Monster High-dockor blir kidnappade och blir kära i kidnapparen/kidnapparna.

 2. Tack för att du tagit dig tid att söka fram de historiska beläggen på detta! Jag höll på att smälla av då jag hörde att en högt uppsatt polis gå ut och säger – i flera omgångar och dessutom i internationell press – att detta är något helt nytt i Finland som beror på asylsökande. Och dessutom håller fast vid dyngan med motivering att vi måste säga sanningen. Alltså, han borde tvingas läsa diverse 1800-tals tidningar och pudla något så fruktansvärt. Om han inte förstår att han tolkar situationen utifrån sitt perspektiv, som har väldigt få beröringspunkter med mycket stora delar av den kvinnliga befolkningens erfarenheter, så borde han kickas från sin chefspost direkt. Undra på att förtroendet för polisen försämras!

  1. Så du ser alltså ingen skillnad alls på om en enskild man ofredar en kvinna eller om en större grupp män utstuderat och tillsammans sammarbetar för att kunna enskilda kvinnor?
   Oj!!!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s