Kulturkrockar

Om mode för män och jämställdheten

Jag fick den väldigt intressanta frågan om jag tycker att det är skillnad på Finland och Sverige kring det där med att det är deprimerande dåliga klädreor för män. Rent tekniskt sett är det väl inga större skillnader. Även här i Finland dominerar HM och så finns KappAhl och den inhemska kedjan Seppälä som alla har en liten herravdelning med begränsat utbud och klart högre priser än motsvarande på damkläder. Även här i Finland finns det dyrare affärer så som Zara – som har en utmärkt herravdelning dit reorna aldrig tycks nå – och även små specialaffärer endast för män där sockorna kostar 9.90 euro paret.

Den stora skillnaden mellan länderna ligger istället i inställningen till mode för män. Det finns en sorts allmän uppfattning här i Finland att svenska män är gay eftersom de inte bara klär sig i färger som matchar och kläder som sitter rätt utan även luktar gott, och den vardagliga homofobin i det här landet motsvarar vad man skulle förvänta sig av USA:s kristna extremhögers knatteliga. Det finns, enligt mig, ett motstånd mot att ens försöka klä sig snyggt om man är man, för män gör inte så. Dessutom har jag den på synnerligen vag statistiskt grund fattade uppfattningen att det är ännu vanligare att fruarna köper kläder till sina män här än vad det är i Sverige, och nu menar jag alltså inte en skjorta i födelsedagspresent utan hela tjobänget liksom – från strumpor till mössor. Det verkar också vara en allmän inställning att den ordningen är helt på sin plats. Eftersom kvinnan ändå är den enda som vet hur tvättmaskinen fungerar, vad de mystiska tecknen på tvättrådslapparna betyder, hur man fäller upp en strykbräda samt besitter de nedärvda kunskaperna om Det Rätta Sättet att vika kläder faller det sig helt naturligt att hon också är den som införskaffar kläderna. På så vis förbehåller hon sig rätten att idiotförklara mannen om han har klätt sig i något hon inte tycker passar, samtidigt som han får förminska henne eftersom det enda hon förstår sig på är mode och det ändå är meningslöst. Lite som Chucky Påklädningsdockan.

Så jag tror att det här med kläder och mode är ganska nära kopplat till öppna diskussioner om jämställdhet och könsroller, och där har Sverige nått så oerhört mycket längre. Män som är mer jämställda (eller män som hör till den klart rikare delen av samhället – vilket inte nödvändigtvis är samma sak) verkar mer intresserade av att både klä sig snyggt och att klä sig själva. Det är väl den stora skillnaden.

10 kommentarer på “Om mode för män och jämställdheten

 1. Haha, sjukt roligt och vettigt inlägg som vanligt Charlotte! Och för att överhuvudtaget kunna skriva någonting måste man generalisera lite fattar jag ju, men jag måste stå upp lite för de finska männen. Det finns fler affärer än Seppälä och Zara och det finns en hel del snubbar som klär sig riktigt riktigt snyggt trots att de är finska män. Välkommen på besök till min stadsdel nån dag!

  Och keep on blogging! Jag läser såklart allt.

  1. 🙂

   Det är väl lätt för dig att stå upp för de finska männen när du gift dig med vad som allmänt betraktas som Finlands snyggaste man – och som dessutom importerats från Sverige… 😉

   Men skämt å sido tror jag att modemedvetenhet bland män i Finland ökar och att det dessutom går ganska fort, samt att det är kopplat till en ökad medvetenhet om könsroller och försök att bryta dessa. Min egen purfinska man är en av många finska män som klär sig väldigt snyggt. Honom vågar jag knappt köpa kläder till eftersom han är så himla petig och han har dessutom köpt flera riktigt snygga plagg till mig…

 2. Det rytande var gott och i stort sett sant, du skulle kanske något lite avskiljt en stor del av de finlandssvenska männen – vilka oberoende av samhällsklass skulle klara sig i dina bedömningar. Skriver Lasse i Ekenäs.
  PS. här finns varken Seppälä eller Zara..DS

  1. Jo, man skulle säkert kunna skriva en helt egen grej om de finlandssvenska männen, men jag försökte hålla mig till en grov generalisering kring skillnaden mellan länderna bara. 🙂

 3. Intressant att du tolkar ökad modemedvetenhet bland män som ett steg mot jämställdhet. I grunden ser jag all kropps- och utseendefixering som negativ och då tycker jag inte alls att det är en bra utveckling att killar blir allt mera besatta av kläder och utseende. Det känns inte alls som att det har något med jämställdhet att göra att killar börjar raka av sig allt hår på kroppen eller använda make-up. Istället skulle jag vilja att utvecklingen går åt motsatt håll, alltså mindre för tjejer. Men du har nog en poäng i att i vårt samhälle verkar ökad modemedvetenhet för någon orsak korrelerar med ökad jämställdhet. (Tror dock inte att det är en allmän regel, har du nångång kollat på dokusåpan Jersey Shore? 🙂 )

  1. Jag håller med om att fixering är negativt, men jag tror att det finns ett väldigt brett spektrum av intresse för mode – som kan vara helt hälsosamt – innan det når fixering. Den ökade modemedvetenheten hos män ser jag som kopplad till jämställdheten i det att den bryter ner invanda mönster om hur män ska vara. Ska man få bort den traditionella manliga normen som den högsta sanningen för hur en människa ska vara krävs det fler män som bryter mot den, inte bara kvinnor som anammar den, om du förstår vad jag menar.

   (Och jag tittar i princip aldrig på dokusåpor. Borde jag?)

   1. Du ska absolut inte se på Jersey Shore för din mentala hälsas skull! 🙂 Men om man ändå råkar stanna vid programmet då man zappar genom kanalerna är det intressant att notera att dessa unga amerikanska män med italienskt ursprung är mycket måna om sitt utseende och intresserade av kläder på ett sätt som vi i här skulle uppfatta som gay, (alltså de tar pedikyrer, noppar ögonbrynen m.m.) men för dem verkar det inte stå i konflikt med deras übermachoimage och det har definitivt inget spår av jämställdhet.

    1. Oj nej. Det där ska jag inte titta på! 🙂 I den amerikansk/italienska kulturen har väl mode en helt annan status än här och utseende betyder rikedom. Kan tänka mig att det är en annan sak i kretsar där det inte är fult utan snarare uppmuntras att visa hur mycket pengar man har.

 4. Hördu Lasse i Ekenäs
  1. Nej, finlandssvenska män generellt klär sig varken bättre eller sämre än finskspråkiga, det där är bara dina egna fördomar, jobba med dem.
  2. Seppälä har funnits i Ekenäs så länge jag kommer ihåg (-95 –> ), någongång besökt Formis?
  Vänliga hälsningar från en Åboflicka

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s