Vardagslivet

Uttråkade barn gör en vulkan

Vilho hade tråkigt. Så han tillverkade en vulkan. Så där som barn av i dag gör när de får tråkigt.

Man börjar med att laga trolldeg. Till den blandar man 1 dl salt och 2 dl vetemjöl. Sedan slår man på 1 dl hett vatten (gärna med en gnutta olja i) och blandar ihop till en smidig deg. Degen formas sedan till en vulkan runt en liten plastburk (vi använde en pillerburk). Därefter häller man 1 msk bakpulver i burken. För att få vulkanen att bubbla häller man i ättika (några matskedar räcker). Man kan förstås med fördel droppa lite karamellfärg i ättikan, om man vill ha mer effekt. Vulkanen kan sedan sköljas under vattenkranen och sparas till ett senare tillfälle. Vill man göra andra saker av trolldegen går det givetvis utmärkt! Den kan färgas med karamell- eller pastafärg och vill man bränna den (alltså göra den hård) gör man det i ugnen (100 C) i någon timme. Använder man inte all trolldeg kan man förvara den i kylen i en plastpåse. Har man för vana att gå och tröstäta deg om kvällarna bör man märka upp påsen noga.

IMG_9770-20140218 IMG_9773-20140218

4 kommentarer på “Uttråkade barn gör en vulkan

  1. Kan man inte skicka instruktionerna till Putin? Så att han åtminstone har ett konstruktivt alternativ nästa gång han får tråkigt en slaskig helg i mars?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s