Kulturkrockar · Nyhetsplock

Om Köln och alla män

Som de flesta av er säkert redan vet var nyårsnatten i Köln allt annat än lugn och trevlig. Mängder med kvinnor (uppemot 100) har antastats och rånats av män som i stora grupper omringat dem. Män, som tros vara från Nordafrika och Mellanöstern.

Och hela ze Interwebz fullkomligt flippar.

Jag är den första att erkänna att så fort minsta lilla problem dyker upp och så kallade ”invandrare” verkar inblandade så är min första reaktion att försöka förklara och försvara. Jag vill så vansinnigt gärna att det inte ska vara sant, att de människor i nöd som behöver vår hjälp ska kunna få det och att de rasistiska, hatiska rösterna inte ska få någonting att ta fasta på. Det är och förblir ett statistiskt faktum att de allra, allra flesta som kommer nu är bra typer som är helt oskyldiga till händelser som de i Köln. Men det är aldrig ok med sexuella övergrepp. Det är aldrig ok.

Vi vet en hel del om hur sexuella trakasserier kan se ut. Den största slutsatsen som kan dras är att de allra flesta kvinnor i något skede råkar ut för att män utan tillåtelse rör vid dem. Jag har själv råkat ut för det fler gånger än vad jag kan komma ihåg. De första gångerna gick jag i fyran och en pursvensk liten jävla skitunge tyckte att han hade rätt att ta på mig.

Vi vet också att förövare kommer i alla färger och att en betydligt viktigare faktor än etnicitet är socioekonomisk ställning. Ju lägre socioekonomisk ställning, desto större sannolikhet att man begår brott. Eller. Desto större sannolikhet att man åker fast för brott man begått. Fulla medelklassfinländare på krogen stoppar gärna en hand under kjolen på förbipasserande kvinnor men som kvinna orkar man liksom inte anmäla allt sånt. Att anmäla känns så stort och ovälkomna händer är så vanligt.

Visst kan händelserna i Köln ha någonting med kulturella skillnader att göra, men betydligt mer sannolikt är att det har att göra med socioekonomisk ställning. Klass, om man så vill. Utanförskap. 1000 socialt utsatta blonda killar från Sverige hade säkerligen inte varit ett dugg bättre. Åk färja, får ni se. Eller försök föra en normal konversation med en kompis när en hockeyarena töms på fans.

Så.

Även om omfattning på de sexuella övergreppen i Köln är helt off the charts så är det exakt samma objektifierande strukturer som möjliggör ovälkomna händer från finländare, svenskar, tyskar och typer från Nordafrika eller Mellanöstern. Oavsett socioekonomisk ställning så är det samma syn på sitt eget privilegium gentemot kvinnor – mäns rättigheter på bekostnad av kvinnors – som skapar detta. Det måste vi till alla pris bekämpa.

För i ärlighetens namn liknar den diskussionen som förs av många män just nu snarare vad man förväntar sig höra i en sandlåda när någon har snott din spade. De försvarar inte kvinnors rättigheter till sina egna kroppar utan sina rättigheter till sina kvinnors kroppar. Det finns någonting jävligt skevt i det. Män – jo, alla män – måste börja med att se sin egen del i strukturerna.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen; nu är det hög tid för alla dessa superschyssta mysmän som aldrig skulle antasta en kvinna att visa vad de går för. De måste ta ställning, men inte mot invandrare utan för kvinnors lika rättigheter. Vi behöver inte fler blekfeta haters som patrullerar gatorna och tycker att kvinnor ska hålla sig vid spisen. Och vi behöver definitivt inte flera oinbjudna manliga händer. Inte till någonting. De ska straffas, oavsett färg.

Men jag fixar inte en enda snubbe till som spänner med hängslena och säger att det är ett invandrarproblem att kvinnor bli antastade, bara för att han själv inte ska behöva se sin del i strukturerna.

47 kommentarer på “Om Köln och alla män

 1. ”Men jag fixar inte en enda snubbe till som spänner med hängslena och säger att det är ett invandrarproblem att kvinnor bli antastade, bara för att han själv inte ska behöva se sin del i strukturerna.”

  Du menar att bara för att man har en Y-kromosom, så delar man samma värderingar och kultur?
  Det kan inte ha att göra med människosynen i vissa länder, eller att alla kulturer fungerar likadant?

  Visst, jag kan köpa att det finns könsskillnader, samt ras-skillnader, men att utgå från den variabel hos en grupp människor som inte kan förändras, är inte särskilt kreativt, och jävligt cyniskt.

  1. Nu är det ju inte alla män som har en Y-kromosom, om vi ska vara riktigt petiga. Dessutom skriver jag inte att alla män är likadana utan att det är alla mäns förbannade ansvar att ta ställning för kvinnors lika rättigheter. Det är en himmelsvid skillnad.

   PS: Det finns inte rasskillnader, för det existerar inte mänskliga raser.

 2. Tycker det är så fruktansvärt sorgligt när svenska feminister osynliggör utsatta kvinnor och som du skriver försöker ursäkta och förklara. Det är ju inte svårt att se direkt att kulturen i mellanöstern och delar av afrika är extremt mycket mer kvinnofientlig än t.ex. i europa.

  Du skriver att socioekonomisk ställning är en viktigare faktor, jag har inte sett en sådan studie och jag har svårt att se att det går att göra en sådan, där man jämför kulturell bakgrund och socioekonomisk ställning i sexbrott.

  Jag tror dock att händelserna i Köln har samma bakgrund som att kvinnor inte får köra bil i saudi, att IS kan locka med sexslavar eller att det skedde mkt övergrepp på tahrirtorget.

  Kvinnor som rest i Egypten vittnar ju om detta, har du aldrig hört det?

  Att män som grupp kan uppfostras till ett beteende har feministerna inga problem att torgföra, men att man i en specifik kultur kan odla en kvinnosyn som är sämre i en annan verkar vara omöjligt att acceptera. Det är väldigt sorgligt för under tiden är det en massa kvinnor som drabbas och som antagligen inte känner att dom får jättemycket stöd av feminister som känner sig tvugna att påpeka att ”vita män minsann också….” – vad har det med saken och göra och varför måste man tjafsa om det när massor utav kvinnor just blivit utsatta?

  1. ”Att män som grupp kan uppfostras till ett beteende har feministerna inga problem att torgföra, men att man i en specifik kultur kan odla en kvinnosyn som är sämre i en annan verkar vara omöjligt att acceptera.”

   Det här vet jag inte var du får ifrån. Vad jag, och många andra säger, är att män i grupp är jävligt obehagliga helt oberoende av vilken hudfärg de har. Det är min och många andra kvinnors upplevelse. Det räcker med att åka Finlandsfärja så blir det helt uppenbart.

   Och det har gjorts massor med studier av socioekonomisk ställning som faktor. Jag vet inte hur bra du läser finska, men här (http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/tutkimuksia-sarja/XZ5bk8f2H/265_Lehti_ym_2014.pdf) finns annars en studie över invandrare som brottslingar och brottsoffer. De hävdar med bestämdhet att socioekonomisk ställning har större betydelse än etnicitet, MEN etnicitet är ofta nära kopplat till socioekonomisk ställning bland annat på grund av utbredd diskriminering mot invandrare från vissa områden.

   ”Det är väldigt sorgligt för under tiden är det en massa kvinnor som drabbas och som antagligen inte känner att dom får jättemycket stöd av feminister som känner sig tvugna att påpeka att ”vita män minsann också….” – vad har det med saken och göra och varför måste man tjafsa om det när massor utav kvinnor just blivit utsatta.”

   Jag står 100% på de utsatta kvinnornas sida, och det är beklagligt om det inte framgick av min text eller för all del någon av alla andra texter jag skrivit på angränsande teman. Jag ser ingen ursäkt i att det skulle kunna finnas kulturella skillnader, inga förmildrande omständigheter i att någon flytt från krig. Sexuella övergrepp är ALDRIG OK. Anledningen till att vi måste tjafsa om ”vita män också” är att vita män tenderar till att skylla ifrån sig och tro att sexuella övergrepp mot kvinnor är någonting som bara andra gör när statistik och forskning entydigt visar att så inte är fallet.

   1. Vet inte vem som ”skyller ifrån sig”. Allt jag ser är att du i samband med att kvinnor har blivit utsatta för sexuella övergrepp länkar till en studie som enligt dig visar att förövarna är diskriminerade, varför håller du på såhär?

    1. Om den länkade studien är allt du ser så har du missat en herrans massa. Studien visar heller inte, varken enligt mig eller enligt de forskare som gjort studien, att förövarna i Köln skulle vara diskriminerade. Studien visar att det finns ett större samband mellan brott och socioekonomisk ställning än mellan brott och etnicitet. Det har absolut nada betydelse för de utsatta kvinnorna, men är fakta som bör tas i beaktande när man diskuterar förövarna – deras etnicitet är sannolikt inte en utlösande faktor. Är det fortfarande något i det som känns oklart?

     1. Självklart talar inte studien, som jag tyvärr inte kan läsa, specifikt om förövarna i Köln. Häng inte upp dig på ord. Tyvärr kan ingen här titta på studien du hänvisar till, vet inte om den diskuterar brott generellt eller sexbrott eller hur den är gjord.

      Kulturen i bl.a. Mellanöstern och delar av Afrika har en mer accepterande attityd till övergrepp. I Norge tittade man på överfallsvåltäkter och fann att alla man tittade på hade begåtts av utomvästliga invandrare http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/

      Sålänge feminister tycker det är viktigare att försvara sin teoretiska uppbyggnad än att uppnå kvinnofrid kommer detta tyvärr bara bli värre.

      1. ”Sålänge feminister tycker det är viktigare att försvara sin teoretiska uppbyggnad än att uppnå kvinnofrid kommer detta tyvärr bara bli värre.”

       Jag är inte feminist, så vad feministerna pysslar med får stå för dem.

       Men detta är alltså inte min personliga teoretiska uppbyggnad utan ett med forskning välbelagt faktum, att socioekonomisk ställning är viktigare än etnicitet. Se här: http://www.migrationsinfo.se/valfard/kriminalitet/

       1. ” Av studien framgår att personer födda i utlandet av utländska föräldrar var 2,5 gånger oftare misstänkta för brott jämfört med personer födda i Sverige”

        Det spelar alltså väldigt stor roll, precis som jag skrev, men du tycker inte vi ska prata om det?

 3. Är du verkligen så urbota dum Charlotte att du inte förstår att genom att du likställer vanliga vita män med de respektlösa grupper av män från länder däe kvinnor har en extremt mer kuvad och underlägsen roll än män. Där kvinnor inte ens får ta körkort eller måste dölja sitt ansikte för att få vara utanför sitt eget hem. Förstår du inte att ditt hatiska skuldbeläggande av vanliga män uppväxta i Sverige direkt ger tusentals nya röster åt SD. Och det inte bara från män som anklagas eller ologiskt sammankopplas med dessa 🏇 utan även från vanliga kvinnor som normalt sätt inte skulle kunna tänka sig att rösta på SD.
  Om vi ska sammankopplas med de män som kommer från kulturer där hedersvåld och låg kvinnosyn är praxis så finns bara en enda väg och det är att kasta ut dem ut ur Sverige oavsett om de har ett livsviktigt behov av skydd och humanistisk hjälp. Vilket annat alternativ har vi tycker du?
  P.s Jobbar du för SD Charlotte?

  1. Ah, den underbara ironin i att du kommer hit och kallar mig urbota dum som inte förstår hur respektlösa män från andra kulturer är.

   Sedan måste jag tillägga att kvinnor i Syrien och Irak får ta körkort, de får arbeta och det finns inget tvång på burka eller ens hijab i de länderna. Du talar om Saudiarabien, och mig veterligen finns det inga uppgifter om att förövarna i Köln skulle vara saudier.

   PS: Du har avslöjat mig och mitt SD-samarbete. Jag hade inte tänkt avslöja mitt djupa samröre med dem förrän doktorsavhandlingen – helt tillägnad SD – var färdig, men du är för smart.

   1. Jag blir frustrerad och arg då du väljer att utnyttja händelserna i Köln och på andra ställen för att återigen skuldbelägga vita män.
    Du bagstelliserar händelserna genom att likställa dessa gärningsmän med alla andra män. Det triggar helt klart igång andra radikala feminister som älskar att tycka illa om och nedvärdera män men det orättvisa skuldbeläggandet av alla män som grupp skapar också negativa känslor mot invandrare som grupp och det vinner SD på.

 4. Charlotte, ser du din egen strukturella skuld till slaveri i till exempel asien?
  Via mobiltelefoner, billiga kläder och så vidare.

  1. Så klart att jag gör. Vilket är anledningen till att jag är väldigt försiktig med vad jag konsumerar.

   Men vad har det för betydelse i det här fallet?

   1. Du tycker om strukturell skuld, så jag undrade bara om du är konsekvent. Inte många som är det.
    Tack för svar.

 5. Hur kan jag ha missat den här bloggen? HUR? Nu ska jag ägna fredagskvällen åt att läsa igenom din blogg. SÅ BRA SKRIVET! (förlåt att jag skrek, men det är längesen jag hittat en ny blogg)
  Kommentarsfältet ska jag dock uppenbarligen hoppa över!

 6. Ärligt talat är det knappast begränsat till män. De gånger jag själv av misstag råkat hamna på någon ‘köttmarknad’ har även överförfriskade kvinnor varit ganska frikostiga mot sig själva vad gäller vart händer tar vägen. Ställen med sådant rykte om sig bör undvikas.

  Skillnaden här är att det här blir svårare att undvika; nu handlar det om kollektivtrafik, bibliotek, simhallar, stora delar av det offentliga rummet. Istället för att till stor del vara begränsat till något fåtal människor med psykiska problem och kontexter som är välkända och frivilliga, blir det istället något som tillhör det normala utanför hemmets härd. Och oavsett klass eller kultur; av de vi nu tar in är de flesta dömda att i flera generationer vara tjänstehjonen på botten av samhället så det byggs ett massivt eskalerande problem.

  Vad menar du man skall göra åt det? Förbjuda ‘köttmarknaderna’? Deportera socioekonomiskt svaga grupper i sin helhet? Eugenics? Vill du ställa dig och prata strukturer på finlandsfärjan eller efter hockeymatchen är du mer än välkommen. Som kvinna är du ju dessutom så priviligierad att det är väsentligt större chans att du klarar dig utan att få en smäll på käften om du gör det.

  1. Det här:

   ”Och oavsett klass eller kultur; av de vi nu tar in är de flesta dömda att i flera generationer vara tjänstehjonen på botten av samhället så det byggs ett massivt eskalerande problem.”

   Det tror jag är jätteviktigt. Så får det absolut inte bli och vi måste göra vårt absolut yttersta för att undvika det, annars lär det gå käpprätt åt helvete. Men det handlar om integrationspolitik och rör kanske inte egentligen så mycket själva inlägget.

 7. För västerländska män är det helt otänkbart att driva omkring i grupp och förgripa sig på kvinnor. Det är helt enkelt så socialt oacceptabelt någonting kan bli. Det betyder såklart inte att europeiska män aldrig våldtar. Men alla europeiska män är medvetna om den sociala paria som med all rätt drabbar den som våldtar eller förgriper sig på sina medmänniskor. Så tyvärr. Ta din manshatande dynga och lägg den under luppen litet grann.

  Fundera kring var du har fel i dina resonemang. Du och många kvinnor med dig välkomnar ju den kultur som gör att ni faller offer för sexualbrott. Att du känner dig skitig över din egen naivitet är en sak, men smeta inte av dig lukten och skammen för dina egna missbedömningar på den västerländske mannen tack. Fortsätt du att bjud in män från kvinnohatande kulturer att våldföra sig på dina systrar – men lämna oss oskyldiga män utanför. Tack.

  1. Fast det där är ju statistiskt sett inte ens sant. Läser du ens alla vittnesmål från vanliga västerländska kvinnor om vad vanliga västerländska män utsätter dem för? Vi har fallit offer för sexualbrott i den västerländska kulturen ungefär alltid. Det har inte någonting med en (en? Förstår du ens hur många olika kulturer det rör sig om?) annan kultur.

 8. Det är lite roligt att läsa hur västerländska män beter sig så mycket bättre än alla andra män. För två år sen blev jag rånad av två vita, svenska män(30 och 50 år gamla). Jag hade nyss blivit opererad och gick på kryckor, stod ca. 50 meter ifrån min bil för att rasta hunden, när de stannade bredvid bilen. De hotade mig och kallade mig för hora. När jag skrek att ge fan i bilen(jag var först arg innan jag blev livrädd), så krossade de vindrutorna på min bil, tog min väska, telefon osv. hotade mig en gång till med ord som inte går att skriva här och försvann. Jag ramlade när jag försökte fly och när jag låg på marken, kom de tillbaka för att hota mig en tredje gång.Polisen tog de tre dagar senare, men de är fria igen. Sen vill jag inte nämna alla gånger någon full snubbe på en krog råkade placera sina händer på vissa kroppsdelar. Eller alla gånger jag och många andra kvinnor har blivit kallade för horor och att man hoppas att vi bli gruppvåldtagna, både på sociala medier och i verkliga livet.
  Jag är ursprungligen från Tyskland, ganska nära Köln faktiskt och min fråga är nu:
  Hur ser du på den saken Per? Har det med din kultur att göra? Är vita, svenska män vidriga våldtäktsmän?Har ni ingen respekt för kvinnor?Inte ens för en tjej med ett skadat ben, som går på kryckor?

  P.S. jag är gift med en vit, svensk man och har dessutom vänner och kollegor med nordafrikansk ursprung och därför kan jag dra mina egna resonemang, men det är spännande att höra andras åsikter….ibland.

  1. Jag har aldrig blivit antastad av så kallade utlänningar, men däremot av både finländare och svenskar. Därmed förstås inte sagt att utlänningar inte antastar, bara att finländare och svenskar OCKSÅ gör det. Mycket sorgligt att höra om dina upplevelser!

   1. Ja, det är precis vad jag menar. Jag har upplevt mycket trakasserier när jag var tonåring, av mest tyska, men även män med en annan ursprung (från Italien, Turkiet, USA) det var nästan normalt att bete sig så mot tjejer och många tjejer tyckte även att det var så en ”riktig man” gjorde, att ta dig på rumpan, när du dansar t.ex.Att man ta upp invandringen i den här diskussionen, eller ännu värre anser invandringen som ända samhällsproblem är det som är så läskigt. Samtidigt som man legitimera att folk går rund offentligt i KKK dräkter i Finland, angriper(och kissar på!!!) utländska barn i Tyskland eller brinner ner ett flyktingboende varje vecka. Ibland blir jag är riktig rädd för framtiden.

 9. Vad var det Gudrun Schyman sa en gång i tiden? På vänsterpartiets kongress 2002 var det och citatet kommer här:
  ”Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige”
  Av någon orsak anser dock många män att just deras beteende är så pass annorlunda att de på något vis friställs den struktur vi alla lever i och därmed är det helt fel att någonsin tala om strukturer eller mönster.

  You rock Charlotte!

 10. Ibland misströstar jag något fruktansvärt.

  Hur kan en så privilegierad grupp vara så kränkt? Hur kan man överhuvudtaget känna sig kränkt som individ i gruppen när man diskuterar problem som gruppen bevisligen orsakar? Hur kan man tolka det som manshat när dessa problem och maskuliniteten luftas och diskuteras? Hur ska då våldet, trakasserierna och diskrimineringen mot kvinnor minska, anser de?

  Och sedan den här satans chauvinismen. Ja; svineriet på skolavslutningschartern, sexresorna till Danmark, Tyskland och Thailand, våldet och hoten i hemmet, gråzonssexet efter blöta kvällar och den skriftliga, anonyma hatkanonaden – det är nästan ingenting, åtminstone inget strukturellt problem. Det beror inte på att dessa förövare är män eller svenskar eller vita eller kristna, för sådana påståenden är manshat, landsförräderi eller rasism mot vita – det är att dra alla över en kam och det får man inte göra för det är taskigt. Det finns dock rötägg och de ska straffas, kan de gå med på. Medan invandrares brott fullt ut beror på religionen eller etnicitet, en skada i genpoolen. Alla dessa utgör en fara – här måste vi sluta blunda för sanningen, se till fakta och verklighet och dra tamejfan varenda en över en kam, för här finns inga enskilda rötägg. Det är så dumt så det förslår.

  Att den här typen av självfördummande chauvinism nu matas i kommentar efter kommentar i Norden 2016 gör att man som hyfsat nyanserad person misströstar, man tänker att det nog var för tidigt att börja flina åt 1800- och 1900-talets chauvinistiska formuleringar.

  Ibland tröstar jag mig med att antalet idioter i mitt flöde är ganska litet. Några barndomskompisar har jag slutat följa för att dämpa sorgen. De vita kränkta männen är nog inte så många egentligen, men de är trots allt tillräckligt kränkta för att snabbt upprepa sitt mantra. Deras och hela trollsvansens budskap är så enkelt och kortfattat att det dessutom är lätt att reagera snabbt. Några meningar eller kort gott ett invektiv kan sammanfatta det hela. Och det är då jag misströstar igen. Dagens ungdom marineras i det här. Dagens ungdom gillar korta, enkla, snabba budskap. Det känns inte rakt av lovande, om man säger så.

 11. Pingback: Jag söker dej |
 12. Det är beklämmande att läsa inlägg från bl a Bengt och JD. Man blir inte stolt över att vara man (inte människa heller). Naturligtvis inte lätt att stanna upp i livet och se sig om i lugn och ro. Att tänka kritiskt, läsa på och att lyssna på andra är viktigt. I Europa idag är solidaritet och empati en bristvara. Alldeles för många t ex Bengt och JD, slår vakt om sina egna privilegier, har svårt att se osakssammanhang och levererar enkla lösningar och förklaringar på livets skeenden. Tack för ett bra inlägg Janne och stå på dig Charlotte, din blogg gör skillnad.

 13. Bengt: Jag börjar om här nere. Alltså, det finns väl ingen som tvivlar på att utrikes födda är överrepresenterade. Det är de. Frågan är varför.

  Om anledningarna står det så här: ”Den slutsats man kan dra av denna och liknande studier är att skillnader i registrerad brottslighet mellan utrikesfödda och svenskar har olika orsaker men den viktigaste förklaringen är skillnader i levnadsförhållanden i Sverige. Utrikesfödda har generellt sett lägre socioekonomisk status och bor i segregerade områden. Detta är huvudorsaken till att en större andel utrikesfödda registreras för brott jämfört med svenskar.”

  1. jag sku verkligen inte vilja vara på den här sidan i den här debatten, så jag borde kanske inte öppna munnen, men det är alltså inte helt så det är, utan när man reducerar effekten av socioekonomiska faktorer så förblir vissa nationaleter väldigt överrrepresenterade i sexbrottsstatistiken, faktiskt vissa i mellanöstern tiofaldigt överrepresenterade. det är alltså när man har gjort en avvägning för just lägre socioekonomisk status. det är pga. det är som jag har lite svårt med fenomenet. det kan inte förklaras bort med fattigdom eller utanförskap.

    1. (en liten disclaimer, jag är alltså helt svinaktigt vänster och har aldrig nånsin försvarat en finländares sexbrott och enda orsaken jag har kollat upp det är är att jag avskyr män som kränker kvinnor så förbannat mycket att jag sku kunna göra nåt väldigt dumt åt dem, oberoende av nationalitet) bl.a. här, rättspolitiska forskningsinstitutet, kolla t.ex. sid 32 ”Sosiodemografisten tekijöiden vakioinnin jälkeen Afrikasta ja Lähiidästä kotoisin olleiden miesten raiskausrikollisuuden taso oli edelleen kymmenkertainen syntyperäisiin suomalaisiin nähden, lisäksi myös seitsemän muun maahanmuuttajaryhmän rikollisuustaso jäi tilastollisesti merkitsevästi syntyperäisiä suomalaisia korkeammaksi.” http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/tutkimuksia-sarja/XZ5bk8f2H/265_Lehti_ym_2014.pdf

     1. Hann bara titta snabbt på just det stycket nu, men där står ju alltså också att svenskar våldtar i större utsträckning än finskspråkiga finländare. Som en notis bara. Återkommer.

     2. jag hade t.o.m. så svårt att hantera den här kunskapen så att jag i tiderna gjorde egna uträkningar med hjälp av statistik nedladdad från tilastokeskus och gjorde en egen jämförelse mellan mängden domar i andra brott som kan relateras till fattigdom (t.ex. egendomsbrott och våldsbrott) och fick samma resultat, vet inte om siffrorna öppnar sig utan förklaring, men bara som en illustration hur lite jag sku påstå det här om inte det fanns statistik på det (slutresultatet dvs. relationen mellan mängden domar i sexbrott jämfört med domar i andra brott relaterat till medeltalet för alla nationaliteter finns börjandes från rad 225 i kolumn ”u”): https://docs.google.com/spreadsheets/d/1j2QJyyQGN5WOHQYIrjXop7sZQx4mCCUlm6KsLrsJqyU/edit?pli=1#gid=1164310276

      1. Jag betvivlar egentligen inte att statistiken stämmer. Rapporten du hänvisade till först tycker jag är väldigt bra gjord, men deras egna slutsatser generellt är att socioekonomisk status är den största faktorn. Därmed förstås inte sagt att det inte finns andra faktorer också. En faktor som de inte har säkrat för och som andra studier visar påverkar är att etnicitet påverkar själva risken att bli anmäld för ett brott.

       1. så du säger alltså att det är kvinnornas fel att det ser ut som att t.ex. irakier sku vara fyrtiofaldigt överrepresenterade i sexbrottsstatistiken (tiofaldigt om man jämför med hur ofta de förekommer i vålds- eller egendomsbrottsstatistiken)? varför väljer då kvinnor att inte anmäla kineser och thailändare som då typ inte alls förekommer i nån annan del av sexbrottsstatistiken än koppleri? hoppas det hörs att jag är ironisk men försöker att inte vara sarkastisk? så kvinnor sku tycka att det är ok om gärningsmannen ser asiatisk ut?

       2. och ännu om man kollar siffrorna i rapporten, låt säga att socioekonomisk status är en viktig faktor (för ökad kriminalitet i allmänhet), det förklarar ju ingenting av det faktum att våldtäkterna ligger på tio gånger så mycket som finländarna, medan vålds- och egendomsbrott ligger på 2-3 ggr så mycket. även i den jämförelsen blir sexbrotten oerhört framskjutande. varför, om man har en pissig sits, leder det mycket mer till att man våldtar kvinnor än fast stjäl en plånbok eller rånar en siwa-kassa? men förstås, om man avskriver det som offrens fel, att de inte anmäler alla våldtäktsmän, bara vissa, då blir det ju inte lika komplicerat.

 14. Underligt, de enda som tafsat på mig har varit vita kvinnor. Aldrig några män, varesig utländska eller svenska. För min del verkar strukturerna snarare vara att det är vita kvinnor som inte kan hålla sin fingrar i styr. Vad säger det om kvinnligheten och de kvinnliga normerna?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s