Historikerns historier

Jag har hittat något fantastiskt spännande! (OBS! Nördvarning!)

För tillfället sitter jag och läser igenom urkunder från mitten av 1300-talet. Min teori är, som de flesta av er säkert vet, att kvinnor så snart de blivit gifta uppnådde myndighet och erhöll en legal persona. Detta innebär att gifta kvinnor hade myndighet att delta i juridiska affärer i sin egen rätt – inte bara som tidigare forskning antagit som underordnad sin make. Jag har redan hittat mängder av detaljer som tyder på att detta stämmer, och så idag hittar jag en urkund utfärdad 1353 av riddaren Sigge Magnusson av Vinstorpaätten. Sigge har dåligt med pengar och lånar därför 200 mark penningar (en ansenlig summa på den tiden) av sin tjänare Ingvald Petersson. Som säkerhet för lånet sätter han jord i Vabbnäs (i Jönåkers härad) i pant. Som vittne till Sigges skuldförbindelse kallas Ramborg Karlsdotter Oxhuvud, Sigges ”dilecte consortis” som hänger sitt sigill på urkunden jämte Sigges eget. Det här är långt ifrån första gången jag har stött på en kvinna som sigillerar, men det är första gången jag stött på en kvinna som kallas för älskade partner (consortis) istället för uxor (hustru). Det är osäkert när de ingår äktenskap. Nästa gång de dyker upp tillsammans, 1357, benämns hon uxor, och hon sätter sitt sigill på urkunder och deltar i Sigges affärer vid ytterligare minst fem tillfällen det följande årtiondet.

Om hon inte hade haft myndighet i sin person, oberoende av maken, hade hennes sigill inte behövts. Hade han haft skyldigheten att representera henne i juridiska affärer hade det inte funnits någon anledning till att hon deltog. Nej, jag föreslår att vi tror Sigge Magnusson på hans ord när han skriver att Ramborg är hans älskade partner.

Här är urkunden, för den som vill läsa själv. Sigillet som hänger kvar är Ramborgs och man kan urskilja ett oxhuvud med horn och hals i sköld.

6 kommentarer på “Jag har hittat något fantastiskt spännande! (OBS! Nördvarning!)

 1. Hjälp så intressant! Älskar din blogg -som jag följer varje dag sen i våras- där man hittar de mest intressanta och tankeväckande inlägg. Så älskar jag din alltifrån lågmälda till ”vidlyftiga humor”.
  Du har faktiskt inspirerat mig till att börja skriva en uppsats i religionshistoria som jag aldrig gjorde. Jag fick avbryta mina teologistudier för att sjukdom och annat kom emellan. Men att läsa din blogg gav mig lusten till akademiska studier tillbaka! Tack för det!

  1. Jag tror att det där är det vackraste någon har sagt till mig någonsin. Tack för de orden! Jag hoppas verkligen att du inte låter sjukdom eller annat hålla dig borta från lärandet! Inte för att jag vet om jag kan vara till någon hjälp, men om du i något skede behöver någon som läser igenom och kommenterar din uppsats är det bara att du skickar den till mig!

 2. Mycket intresserant.
  Min första tanke var att den nyligen gifta hustrun blev uxor senare…
  Men kunde dom vara förlovade som kanske redan bor tillsammans?
  Vad tycker du själv? Har termen särskilt juridisk betydelse eller har Sigge eller skrivaren bara användt höviskt fras?

 3. Intressant! Som du skriver senare så tror jag att consort är väl vanligare i tidigare dokument. Det jag först reagerar på är frågan om det går att analysera om det är maken eller makan som äger / har ärvt jord i de fall där kvinnan är med och sigillerar.

  1. Jajemän! I just fallet med Sigge går det inte att med säkerhet avgöra. Däremot, och det är det är som är det viktigaste stoffet i min avhandling, så går det med säkerhet att avgöra i många andra fall. I ett fall (som jag tyvärr inte har framför mig just nu) sigillerar mannen som säljer jord, hustrun, makens broder i egenskap av arvtagare och några andra.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s