Nyhetsplock

Vad man tydligen inte får säga

I dag är det Förintelsens minnesdag. Förintelsen, då miljoner människor – civila, med fel religion, sexualitet, hudfärg eller funktion – systematiskt avrättades. Vi har svurit på att aldrig glömma. Vi har svurit på att hålla minnet av Förintelsen levande för att det aldrig, aldrig ska kunna hända igen.

I dag har nyhetsredaktioner i Sverige blivit avspärrade av nazister, med uppmaningen att inte rapportera kring minnesdagen.

Och nästa gång ni hör någon beklaga sig över PK-media som bara rapporterar om kultureliten och feministvänstern och försöker tysta all kritik kan ni med fördel tänka tillbaka på den här dagen. Det är nämligen liknande röster som höjs angående medias korrumperade rapportering som dras åt det rasistiska, fascistiska, nazistiska hållet. Samma röster som menar att det går åt helvete med yttrandefriheten för att man inte får säga vad man vill om invandrare, muslimer, judar och HBTQ som vill förbjuda rapporter om vad som händer när deras röster är de enda som hörs.

Hade det inte varit för att det är en så sjukt obehaglig utveckling hade jag nästan kunnat uppskatta ironin i det hela.

3 kommentarer på “Vad man tydligen inte får säga

 1. Om du vil ha en rapport om hvordan mennesker rundt om i verden ser på jøder og Holocaust, finner du en på http://global100.adl.org/public/ADL-Global-100-Executive-Summary.pdf . Der vil du se at svensker er blant verdens absolutt mest tolerante overfor jøder, og at muslimer og MENA-land både er de desidert mest antisemittiske og de som tror desidert minst på Holocaust som et historisk faktum.

  Det er snakk om en enorm skilnad, med sterke historiske røtter som strekker seg langt forbi Palestina-spørsmålet, helt tilbake til Muhammed. Men for all del, skriv gjerne om svenske nazister i stedet. I den svenske offentlige diskursen er det jo vanskelig å se for seg noen annen vinkling på Holocaust-minnesdagen. Hva som måtte røre seg av tanker om jøder og Holocaust i hodene til muslimske innvandrere fra MENA-land vil vi ikke snakke om i det hele tatt. Og den kognitive dissonansen som oppstår når man vil stemple SD som anti-semitter samtidig som SD er det mest jøde- og Israel-vennlige partiet og dermed et hatobjekt for nazister, vil vi ikke engang tenke på. Så, tyst nu.

  1. Men snälla du. Här är nog några saker som vi måste reda upp.

   ”Men for all del, skriv gjerne om svenske nazister i stedet”

   Tja, det här är ju trots allt MIN blogg där jag skriver om precis vad jag vill. Jag har aldrig utgett mig för att försöka ge globala perspektiv på förekomsten av rasism, och då särskilt inte i ett inlägg som mycket specifikt handlar om dagsfärska händelser i Sverige.

   ”Der vil du se at svensker er blant verdens absolutt mest tolerante overfor jøder, og at muslimer og MENA-land både er de desidert mest antisemittiske og de som tror desidert minst på Holocaust som et historisk faktum.”

   Att det är värre någon annanstans är inget argument för att inte lyfta problem som de facto finns. Jag är medveten om att svenskar generellt är osedvanligt toleranta, men man kan inte bara slå fast det och sedan låta svenska nazister göra vad de vill.

   Rasismen frodas på många håll i världen och har ingenting med religion att göra. Muslimer är inte mer rasistiska än t.ex. katoliker. Eller varför inte se på Ryssland – kristet ortodoxt med helt otroligt rasistiskt.

   ”vanskelig å se for seg noen annen vinkling på Holocaust-minnesdagen”

   Vilken annan sorts vinkling skulle det vara menar du?

   ”Hva som måtte røre seg av tanker om jøder og Holocaust i hodene til muslimske innvandrere fra MENA-land vil vi ikke snakke om i det hele tatt.”

   Det kan ju inte jag svara på, mer än att ingen av mina muslimska vänner på något sätt tvivlar på Förintelsen.

   ”Og den kognitive dissonansen som oppstår når man vil stemple SD som anti-semitter samtidig som SD er det mest jøde- og Israel-vennlige partiet og dermed et hatobjekt for nazister, vil vi ikke engang tenke på.”

   Jag har aldrig stämplat SD som antisemiter och jag är mycket väl medveten om t.ex. Björn Söders position beträffande Israel. Men att SD skulle vara hatobjekt för nazister är för mig någonting helt nytt. Vad jag har sett är SD anklaga media för att vara så korrumperad att de inte tillåts inträde till valvakan. Vad jag inte har sett är SD aktivt ta ställning mot nazism och nazisternas handlingar. Vad jag HAR sett är också samme Björn Söder glatt skaka hand med en känd nazist.

   Förintelsen har dessutom inte bara med judarna att göra, utan även homosexuella och utvecklingsstörda avrättades en masse.

   1. Ja, du skriver så klart om hva du vil. Jeg bare påpeker at det er en typisk svensk vinkling du har.

    ”Men snälla du. Här är nog några saker som vi måste reda upp.”

    Du skriver som du vil, ja, men vær obs. på at jeg ikke bryr meg noe særlig om billige hersketeknikker. Sånt er vanlig i svensk debatt, men for en som meg, som også er kjent med bl.a. norsk debattkultur, ser det bare dumt ut.

    ”Muslimer är inte mer rasistiska än t.ex. katoliker.”

    Har du noe som helst belegg for den påstanden?

    ”Vilken annan sorts vinkling skulle det vara menar du?”

    F.eks. å se på hvem som hovedsaklig står bak dagens jødehat i Sverige. Det ville vært det naturligste å gjøre på Holocaust-dagen, men det er som kjent et tabubelagt tema i Sverige. Alle er klar over at jødehat har eksistert lenge i europeisk kultur og at det fortsatt eksisterer, og det skal man naturligvis diskutere. Men det man gjør i Sverige, er at man bare diskuterer det ene aspektet og har et enormt fokus på det, samtidig som man helt skyver det omfattende muslimske jødehatet under matta. Det er naturligvis av frykt for kunne komme til å kritisere noen med brun hud, for da er man automatisk rasist i Sverige.

    ”[…] mer än att ingen av mina muslimska vänner på något sätt tvivlar på Förintelsen”

    Hørt om ”anekdotisk bevis”? Se heller på statistikken som jeg viste til og spør deg hvorfor ingen bryr seg om å diskutere omfanget islamsk jødehat og Holocaust-fornektelse i Sverige.

    ”Men att SD skulle vara hatobjekt för nazister är för mig någonting helt nytt.”

    Det er OK, det er ikke så mange som er klar over det. Svenske medier og svensk debatt er jo ikke spesielt informative, nyanserte eller djuptgående. Om du titter på svenske nazi-blogger o.l., vil du se ganske mye SD-hat der. Det handler spesielt om at det er flere av jødisk avstamming i partiledelsen i SD (gjør f.eks. et Google-søk på ”judinnan Bieler”), og at SD tolererer en viss grad av flerkultur og fortsatt vil ha en del innvandring. Naturligvis ikke innvandring i dagens omfang, men på et normalt europeisk nivå som Sverige hadde inntil nylig, og det kan ikke nazistene godta. De kan heller ikke godta at SD ikke vil ha genetiske kriterier for innvandring og andre typiske nazi-greier.

    Jeg kjenner ikke så godt til Björn Söder, men det virker som han kanskje er den som har tatt med seg mest av den gamle vit makt-kulturen etter at SD gikk fra å være et mer reindyrka nazistparti til et nasjonalistisk kristeligdemokratisk parti. Svenske politikere har generelt svært dårlig dømmekraft, så det er ikke noen overraskelse om han har hatt omgang med kjente nazister. Det er helt i klasse med alle de på venstresida som uten problem omgås islamister.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s