Kulturkrockar · Nyhetsplock

Bland barnvagnar och invandrare

Vi talar ju ibland om hur politiker inte behöver vara sakkunniga, utan kan våga erkänna att de inte är kompetenta nog att svara och sedan fråga experter. Esbopolitikern Pia Kauma (Samlingspartiet) drar verkligen det här till sin spets fast liksom åt andra hållet. Hon ifrågasätter nämligen varför invandrare ska köpa nya barnvagnar med utkomststödet när infödda finländare köper begagnat. Hur Kauma vet att det ligger till på det här viset är fullkomligt baserat på vad folk här och där har klagat om samt hennes egna kunskaper om andra kulturer. Enligt Kauma vill nämligen ”vissa invandrargrupper av principskäl inte vill lägga nyfödda i en begagnad barnvagn”. Det här är sant för det har hon hört.

Kan det finnas invandrare som använder de 200 euro man får (oavsett härkomst) för stöd av barnvagnsköp och lägger till sparpengar för att köpa en ny vagn? Ja. Kan det rent av finnas en invandrare som gör det för att de helst inte vill ha en begagnad vagn? Absolut.

Frågan är väl bara vad i helvete någon annan har med det att göra.

Kauma bekymrar sig också över att minoritetsgrupper, så som invandrare, har egna ombudsmän ”som en vanlig fattig finländare inte har” och att invandrarna därför har lättare att få till exempel stöd. Det uttalandet är baserat på ett mejl från en person som sökt utkomststöd men inte fått det, medan en invandrare med hjälp av minoritetsombudsmannen hade fått stöd.

Det här är så bisarrt att jag inte ens vet var jag ska börja. Anledningen till att invandrare får extra hjälp av till exempel en minoritetsombudsman är inte att invandrare ska kunna snylta på vad som rätteligen tillkommer ”riktiga” finländare, utan att byråkratin när man kommer till ett nytt land är ett träsk. Långt ifrån allt finns översatt till ett språk man talar, och tro mig, även om man råkar tala ett av de språken som blanketter i allmänhet finns översatta till är det långt ifrån en garanti för att man förstår dem. Kommer man till ett nytt land behöver man stöd, oavsett hur arbetsam och duktig man är.

Och angående barnvagnarna, den i särklass mest udda fråga som lyfts upp till politisk nivå sedan slutet av 1800-talet, menar Kauma att ”[f]olket vill veta med vilka pengar barnvagnarna är köpta”. Nu är ju inte jag en riktig finne, utan blott invandrare, men personligen skiter jag högaktningsfullt i hur folk finansierar sina barnvagnar. Kauma hävdar att man genom att inte utreda saken ”i onödan” bygger upp ”en missämja mellan infödda finländare och invandrare”.

Nej. Kauma själv går först i pöbeln som bygger upp missämja. Kauma själv tänder facklorna. Hur? Genom att lyfta fram hur gruppen invandrare, definierad endast så som varandes icke infödd urfinländare, spenderar sina pengar som en relevant fråga. Det är inte relevant. Inte någonstans. Och det faktum att somliga beklagar sig över att ”finländare” behandlas orättvist gentemot invandrare betyder inte att det är sant. Tvärtom visar forskning att det är den som inte uppfattas som urfinländare som systematiskt diskrimineras, oavsett vad Kauma på sina långa och mödosamma resor hört.

Politiker kan inte veta allt så där briljerar ju Kauma. Politiker ska också lyssna på folket så poäng för det också. Men politiker ska inte driva frågor baserade på hörsägen, fördomar och rasism när det finns tydlig och klar fakta som visar att det är just hörsägen, fördomar och rasism.

Kuriosa: Vi köpte en helt ny barnvagn av två enkla anledningar: 1) jag visste inte hur man fick tag på en begagnad för att jag inte förstod ett ord av vad folk sa eller hade de rätta kontakterna och 2) vi ville kunna spara vagnen till ett eventuellt syskon. Barnvagnen hade vi dock inte råd med själva, utan fick hjälp av släktingar för att kunna införskaffa. Om Kauma vill kan jag ge namnen på dem som bidrog. Så att vi inte ökar någon missämja eller så.

5 kommentarer på “Bland barnvagnar och invandrare

  1. Ja, alltså suck och stön och vem har med det att göra vad invandrare eller någon annan köper för barnvagn? Jag kan ju berätta att vi köpte en helt ny barnvagn. För att min mamma betalade för den och hon sa att det ska vara en ny för en sådan hade hon inte råd att köpa när jag och brorsan var små så nu vill hon att hennes barnbarn ska få en ny. Annars hade vi säkert köpt en begagnad. Men ja, upprepar: vem har med det att göra vad folk köper för barnvagn? Ska det sättas upp regler nu för vad invandrare får köpa och vad ”infödda finländare” får köpa? Ska deras inköp kollas i mataffären också? ”Jaha, inre filé till fredagsmiddag?! Nej, det går inte för sig, ta lite Pirkka maletkött istället och lägg tillbaka den där filén så en infödd finländare kan köpa det istället!” *spyr lite av bara tanken*

  2. Och hör sen! Så jävla populistiskt. Precis så här går ju snacket om de fattiga européer som kommer hit och tigger ett tag: Jag såg allt att hon/han hade en ny mobiltelefon/bytte kläder för att se eländigare ut/blev sur för kaffe och macka i stället för pengar. In absurdum. En moralism som gör mig illamående.

  3. Man blir mörkrädd. Om människan verkligen inte tror att det finns viktigare frågor som ”skapar missämja” är hon dummare än lovligt. Kan vi inte införa obligatoriskt allmänbildningstest för wannabe politiker?

  4. Jag förstod på debatten att man kan få TILLÄGGSSTÖD för vissa utgifter och i detta fall gällde det nya barnvagnar som kostar flera hundra €. Det handlar då inte om att använda bara utkomststödet.utan även en summa som beviljas för en viss utgift…och i detta fall för ny barnvagn.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s