Kulturkrockar · Vardagslivet

Tjejer som trummar

Under de år som jag har drivit den här lilla bloggen har det varit en hel del män här och förklarat för mig hur det kommer sig att kvinnor ibland tycks ha svårt att ta sig uppåt i karriären. Mest handlar det om att kvinnor i grund och botten inte är riktigt lika bra som män och ett av de exemplen som getts har varit att kvinnor förstås kan försöka bli trummisar precis hur mycket de vill men anledningen till att det inte finns (kort disclaimer: det finns!) riktigt bra kvinnliga trummisar är att kvinnor naturligt inte är lika starka som män. Och medan jag lyssnar på Sarah Stones cover av Lordes Royals tänker jag att anledningen till att så många män tycks tro att det finns fullkomligt naturliga, biologiska, vanligt logiska förklaringar till att kvinnor har svårt att ta sig uppåt är att dessa män inte förstår vad som egentligen krävs. Vad som egentligen liksom är talang. För att vara trummis krävs det till exempel inte någon särskild fysisk styrka. I själva verket gäller det alla toppositioner där män är överrepresenterade; ingen av dem kräver något som män av naturen har mer av. Det vara bara det.

You can call me Queen Bee
and baby I’ll rule.

PS: Läs för allt i världen inte kommentarerna under hennes video där män mansplainar hennes trummande och kommenterar hennes utseende. Sinnesfrid, people. Läs inte.

2 kommentarer på “Tjejer som trummar

  1. Den förlegade tanken om att män är bättre på trummor har haft ett alltför långt liv. Jag är själv trummis, min kvinnliga kusin är trummis och bägge hennes föräldrar var trummisar. Alla trummisar vet att det inte handlar om hur hårt man slår som gör en till en bra eller dålig trummis. Tyvärr fick den tanken eget liv på Beatles tid. Gruppen har ursprungligen en annan trummis än Ringo Starr som hette Pete Best. När han sparkades kom frågan upp om varför. Svaret som cirkulerade var att Han slår för svagt på trummorna och Ringo Starr slår hårdare. Naturligtvis bullshit men den här förlegade tanken har därefter levt sitt liv vilket kvinnliga trummisar har fått lida för.

    Folk som vill lägga kvinnan på en lägre nivå, både kvinnor själva och män, hittar alltid vägar dit hur knäppa de än är. Vi utan fördomar kan dock lägga sånt där åt sidan och leva i verkligheten. Gör man det förstår man att en kvinna har exakt samma förutsättning att bli en bra trummis som en man har. Fördomar stoppar henne dock ofta från detta. Jag ser mig exempelvis som en ganska bra trummis men hur mycket jag än skulle träna så skulle jag aldrig nå upp till min kusins nivå. Hon har ”DET” och hennes muskelmassa har nada med det att göra.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s