Historikerns historier

Eller kanske det bara är mannen som utvecklas.

Det blir sällan lika uppenbart hur stark den manliga normen är i vår uppfattning av människans utveckling som när man försöker googla bilder på tidigare utvecklingsstadier. Det finns alltså inte en enda bild där utvecklingen representeras av något annat än män.

 

 

Och så där fortsätter det in absurdum. Men vad har det för betydelse då? Är det inte ganska typiskt rabiata feminister att haka upp sig på sånt här, va? Grejen är den här: Det återproducerar männens dominans och mannen som norm – det grundläggande, äkta, som allt ska relateras till. Det är som om Bibelns idé om att kvinnan skapades från mannens revben styr även avbildningarna av evolutionen. Mannen utvecklades. Kvinnan fanns någonstans där i skuggorna.

7 kommentarer på “Eller kanske det bara är mannen som utvecklas.

 1. Det är inte lätt att göra sådana symboliska målningar – i min mening är den här bilden ateistens motsvarighet till Jesus på korset för kristendomen. Och originalet har ju kritiserats för att vara:
  * rasistiskt – visar apsläkting till vit människa, när första homo sapiens troligtvis var mörkhyad
  * ovetenskaplig – det är inte en linjär linje mellan apsläkting till människa
  * intolerant mot religiösa – för att…. ja, orkar inte
  * feltolkande – p.g.a. linjär linje gör folk kopplingen framsteg = evolution, vilket inte alltid är sant
  * emot intelligent design – för att pseudovetenskapen vet bättre

  När det gäller de rasistiska så är jag helt med, dock finns de ju en uppsjö med varianter numera där mörkhyade visas. Däremot så verkar asiater, sydamerikaner m.m. inte få representeras i mångfalden av Människan™.

  Och med kvinnor håller jag med dig helt, med tanke på hur många versioner det finns, så borde det finnas mer än ett par med kvinnor kan man tycka. Men om man får spela djävulens advokat så kanske det är rädslan att visa bröst som är anledningen till mannen med högerbenet framför vänsterbenet som modell?

  En intressant sak är dock att alla framtidsvisioner med mänsklighetens utveckling jag sett, visar en kvinna (eller tjockis, eller robot) som nästa steg. Så kanske det också pekar på en sak – mannen är/har varit normen, men kvinnan (eller tjockisen eller roboten) kommer att bli det.

  1. För mig var det stora problemet att jag letade efter bildmaterial till en föreläsning och insåg hur svårt det var att inte reproducera mansnormen.

   (Pseudovetenskapen vet alltid bättre. Jag tror att det är det som pseudo betyder… 😉 )

 2. Det finns faktiskt ett litet undantag från mansnormen i Carl Sagans teveserie Kosmos.
  Se här mellan 40:45 och 41:30, en snabbgenomgång av evolutionen!

 3. NEJ varför kom episod 1 upp? Det ska vara episod 13. Nytt försök:

  Det finns faktiskt ett litet undantag från mansnormen i Carl Sagans teveserie Kosmos.
  Se här mellan 40:45 och 41:30, en snabbgenomgång av evolutionen!

 4. Sorry Charlotte, jag vet inte varför det inte fungerar. Men du kan ju söka upp episod 13 själv på Youtube, om du är intresserad. 🙂

 5. Intressant, jag ska kolla in den serien. Det går att få fram episod 13 genom att klicka på Playlist i vänstra hörnet och sedan välja i rullgardinsmenyn.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s