Vardagslivet

Det här med att städa

Jag har stora problem med den slit-och slängkultur vi lever i. Jag handlar mycket på loppis, försöker köpa så lite onödigt som det bara går och satsar på kvalité istället för kvantitet. När vi nu har flyttstädat vårt gamla hus så är det kanske inte helt uppenbart att vi försöker att inte konsumera för mycket för härrimingud så fruktansvärt mycket prylar vi har.

Och jag ska erkänna att jag fäster mig lite väl mycket vid saker jag har ibland, men jag är också helt på det klara med att det måste städas och slängas betydligt mer än sparas prylar just nu. Problemet är bara att jag inte vet vart jag ska göra av alla grejerna, och särskilt då inte barnens leksaker. Ett fint träpussel som saknar en bit. Barbieklänningar med ett par trasiga sömmar. Skor med slitet foder. Miljoner små plastfigurer. Allt det här är saker som fortfarande skulle kunna ha ett liv, som någon skulle kunna använda. Ska jag då verkligen hiva dem i sopen? De går ju inte ens källsortera utan kommer att ligga i 100 år på något av våra sopberg och förstöra miljön och så kommer barnen aldrig att förlåta mig för att jag inte bara kastade deras saker utan också gjorde det på ett sådant sätt att miljön är körd när de blivit vuxna.

Jag försöker förstås skänka bort så mycket som möjligt, men alla dessa gränsfall håller på att slita mig i bitar. Främst gränsfallen mellan sopor och kan-bortskänkas-utan-livslång-skam, men också gränsfallen mellan bortskänkes och kan-inbringa-pengar-på-loppis.

Mina barn är dessutom förstklassiga små horders.

IMG_9849-20140304Antalet stenar jag hittar när jag går igenom deras saker är förbluffande. Och smärtsamt, de gånger jag hittar dem med foten.

IMG_9854-20140304Någon hade en prima samling klubbpinnar i sitt skrin.

IMG_9851-20140304 95% av leksakerna är under 1 cm i storlek. Särskilt de som skulle betecknas som ”flickleksaker”. What’s up med det?IMG_9826-20140304IMG_9829-20140304Zhu-zhu petsarna går på så fort man försökt lägga dem i en låda eller barnen har somnat. Eller man försöker göra något man inte borde (i stil med att provsmaka godis) inne på barnens rum. Sällan har jag väl njutit riktigt så mycket av att se katter ge sig på en hamster. IMG_9843-20140304 IMG_9845-20140304 Alla påsar och lådor måste undersökas. Det är bråda tider för katterna!

Så vad gör man liksom med alla dessa säckar med saker som man vill bli av med? Hur tänker ni? Vad kan man kasta, vad borde man skänka (någon som behöver gardiner förresten…?) och hur kan man på bästa sätt bli kvitt grejer?

PS: Jo, jag vet att man inte borde ha skaffat dem från början. Tack. Nästa!

12 kommentarer på “Det här med att städa

 1. De där zhu zhu-petsarna kommer att bli min död! Andreas har en enda, som dessutom borde vara livlös för länge sedan. Men likväl går den igång varje gång någon råkar peta till lådan den ligger i (för den ska naturligtvis vara kvar, trots att han inte lekt med den på två år) och jag håller på att få en hjärtattack varje gång. Det går ju inte att smuggla ut fanskapet heller efter som den skriker i högan sky…

 2. En grej är ju att inte skaffa en massa skit från början ;P. annars kan jag tipsa om att det kan finnas t.ex. grupper på facebook där man ger bort grejer. Rätt smidigt. Jag har de här gardinerna, är det någon som vill ha dem? Ja, jag vill! Så håller man på.

   1. Skit i det (iofs, jag bor i Uppsala som kanske är mer boheeemiskt vad vet jag, ni kanske bara är jaba ska ha Marimekko och Aalto i Finland, fint som snus), det är alltid nån som vill ha ditt skräp. Det är ju därför man ger bort det. I ”min” grupp var det häromveckan någon som gav bort en gammal badrumsmatta där gummit på undersidan blivit dåligt och klibbade vid golvet, ”så man måste ha den dubbelvikt”, en riktigt tvättblekt gammal sak, och mycket riktigt, någon dök upp som ville ha den. Helt obegripligt för mig. Men men.

 3. annetaan ostetaan – gruppen på facebook är ett bra tips! du kan ju skriva att du skänker en hel hög med leksaker, sen får hämtaren själv bestämma vad hen gör med det den inte vill ha. Annars tar frälsningsarmen emot allt. Jag har fört lådor och påsar fulla med all världens attiraljer och dom tar mer en gärna emot. Att ett pussel saknar en bit är no problem.

 4. jag tänker lite så att det som är i sådant skick/modell/whatever att det troligen är ganska enkelt att sälja (och kanske också inbringar lite mer än bara några cent..), det känns också värt att försöka sälja. det som är i sådant skick att jag nog själv skulle kunna tänka mig att betala för det om jag hittar det på loppis, men samtidigt inte skulle inbringa så stora summor eller helt enkelt bara vara hemskt jobbigt att försöka sälja, det skänker jag bort. det som är söndrigt/smutsigt/allmänt äckligt får åka i roskis, alternativt skänkas bort som pysselmaterial ifall det är något som funkar som det (typ textilier). jag gillar inte alls att slänga bort saker, utan ser helst att de kommer till användning på något sätt för någon annan, men vissa saker är helt enkelt bara bortom räddning (om man inte är en passionerad skrotsamlare, men dessa brukar vara svåra att hitta när man behöver dem…).

  håller med tidigare kommentarer om att bortskänkes-grupperna på facebook är ganska smidiga att använda! dock är nog att rekommendera att ge bort en större mängd saker som ett paket, eftersom det tar hemskt mycket tid och energi att ge bort en och en, och ordna med träffar etc när sakerna ska hämtas.

  angående frälsningsarmén/röda korset/uff rekommenderar jag inte att föra dit också söndriga saker. de säljer bara hela och rena saker, och att föra dit smutsiga/söndriga/skabbiga prylar ger bara dem hemskt mycket extra arbete och kostnader när de måste göra sig av med det.

  det blev en lång kommentar, men jaa.. jag är ganska passionerad angående det här… 😉

  1. Jag tänker som du vad gäller typ UFF. De får ju oerhörda mängder grejer, och sakerna de får måste vara värt tiden det tar för dem att sortera liksom. Därför är det himla svårt att veta vad som är bra nog.

   1. Jag tycker att en bra riktlinje för vad man ger åt välgörenhetsorganisationerna är ”skulle jag kunna tänka mig att ge detta åt en kompis?” Om svaret är ja -> till välgörenhetsorganisationen. Om svaret är ”mjäe, pinsamt” -> inte heller välgörenhetsorganisationen kommer att hoppa av glädje. Har just funderat på vad jag ska göra med min gamla jacka – största problem: stora hål i fickorna och allmänt använd. Men den är nog på väg till Röda Korset efter lite inre debatt.

 5. Jag inser att det låter lite konstigt men jag jobbar faktiskt på en förskola den här veckan. Och det är inte lika orimligt som det låter, jag bär fortfarande sopor, jag gör det bara på en förskola. Jag har i alla fall redan lärt mig flera saker, till exempel att man inte får säga dagis. En annan sak jag har lärt mig som är lite mer relevant för dig är att alla saker som inte är riktiga saker än/fortfarande, är pysselmaterial. Jag har länge misstänkt det, men nu vet jag. Om det kan delas, limmas, målas eller en kombination av dessa så är det pysselmaterial. Det betyder inte att jag tycker att du skall spara alla saker du hittar och bygga pyssel av, men du skulle kunna införa kategorin för du kan säkert hitta en pysselvillig barngrupp någonstans. Till exempel fina träpusselbitar som inte bildar ett helt pussel, tygbitar och snören och sådant.

  En zhu-zhu pets har jag aldrig hört talas om, vad är det?

  1. Zhu-zhu pets bör googlas. De rör sig och låter som riktiga hamstrar. Fast slutar inte låt även om man dunkar dem hårt i ett bord.

   Pysselmaterial är fint!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s