Mänskliga rättigheter och politik

Sedan Sveriges radio beslutat att Soran Ismail inte kan höras i morgonradio nu under valåret på grund av partiskhet har fördömandet inte varit nådigt. Själv säger Soran att beslutet var gemensamt, eftersom han har tillräckligt många plattformar att arbeta från för att hellre ta en paus från radio tills valet är över. Det är förstås helt ok. Om det hade stannat där. Sedan stoppade SR en intervju med en professor om vad opartiskhet är eftersom hon ansåg att det SR gjorde inte var att upprätthålla opartiskhet utan att fega ur – och SR tyckte inte att den anklagade parten (d.v.s. de själva) skulle ha möjlighet att bemöta anklagelserna. Trots att dessa alltså skulle föras fram i ett program de själva höll i med en gäst inbjuden av dem.

Att statliga medier är politiskt obundna är en av de absolut viktigaste grundstenarna i en demokrati. Det ska finnas ett fritt och opartiskt informationsflöde som kommer allmänheten till godo. Det här får man inte tumma på. Inte ens lite. Därför ska journalisters politiska åsikter inte få sippra in i rapporteringar.

Men så här: att aktivt verka för alla människors lika rättigheter är inte ett politiskt ställningstagande i ett land som Sverige. Alla människors lika värde är inte en politisk fråga utan en självklarhet. Att förespråka lika rättigheter och lika värde är alltså inte att ha politiska åsikter utan att stå tryggt på fundamentet som ett öppet samhälle byggs av.

Däremot har människors lika värde varit en politisk fråga. Det blev det i 30-talets Tyskland till exempel, och det är på väg att bli det i fler och fler europeiska länder. Vi såg det samma när OS kunde hållas i Sotji trots lagstiftning mot homosexuellas rättigheter då det hette att OS inte kan lägga sig i politik. Genom SD är det på väg in svensk politik också, och genom Sannfinländarna in i finländsk dito. Det SR nu mycket effektivt gör är att bidra till den utvecklingen – bidra till att göra mänskliga rättigheter till en politisk fråga. Det här brevet cirkulerar som ett brev skrivit från en ”höjdare” på SR till de anställda:

Jo, det är riktigt att journalister bör vara försiktiga på sociala medier, särskilt nu när det är möjligt för vem som helst att på ett sällan skådat sätt få ta del av personen bakom nyhetsartiklar och radioröster. Men det ska inte hindra journalister från att engagera sig i mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet för det är inte politiska frågor och de som vill göra det till politiska frågor ska inte få stå oemotsagda. Faktum är att det borde vara en del av journalisternas arbete som politiskt obundna att ta sig an dem som vill politisera mänskliga rättigheter. Så bevaras friheten. Och de mänskliga rättigheterna.

11 tankar om “Mänskliga rättigheter och politik

 1. SRs motivering att de stoppade inslaget var att de trodde att det skulle leda till debatt, och de hade redan debatterat frågan så mycket de önskade. Dvs inte att de inte kände att de kunde bemöta det, utan snarare lite som när man slutar diskutera med den där personen som envist hävdar att man har fel oavsett hur mycket motbevis man än kommer med.

  Sen kan man ha åsikter på att de de först ber en professor komma in för att ”föra ett filosofiskt resonemang som tar det hela vidare” bara för att blåsa av det när det visar sig att även det resonemanget landar i att SR gjorde fel (jag vet att jag har det…).

  Jag gillar det du säger i övrigt och det jag tar upp här tycker jag inte ändrar på något viktigt – jag mest bara ogillar när jag tycker folk blir sågade på felaktiga grunder.

  • Personligen tycker jag att det är rätt märkligt om man först vill bjuda in gäst och sedan inte vill föra det framåt. Då handlar det ju bara om hennes kritik av SR som man inte vill ge utrymme för.

 2. Jag är lite förvirrad här. Hur kan mänskliga rättigheter och allas lika värde inte vara en politisk fråga i Sverige? Jag håller med om det inte borde vara det. Men om jag anser att SD:s politik grundar sig i en människosyn där alla människor inte ges lika värde (och det anser jag), då blir en markering för alla människors lika värde en markering mot SD (eller kan bli, beroende på hur den utformas), och därmed politisk.

  Generella uttalanden om att alla människor är lika mycket värda, mänskliga rättigheter, jämlikhet, osv, tror jag väl knappast SR bannlyser sina medarbetare för. Men detta är ju ord som alla partier inklusive SD står bakom på pappret så de är ganska uddlösa. Det är hur man agerar i praktiken som avgör, och då blir det helt plötsligt tolkningar som avgör vad som är ”självklara” mänskliga rättigheter och vad som är en politisk fråga. Om du förstår hur jag menar?

  • Alltså, det här är så oerhört enkelt i teorin men så besvärligt i verkligheten. Vad jag menar är att SD tillåts lyfta mänskliga rättigheter till politisk nivå. De tillåts värdera folk efter etnicitet i det politiska samtalet. Bara en sån sak som att man på allvar diskuterar frågan hur mycket invandring Sverige tål, trots att det inte finns ekonomiskt fog att ställa sig den frågan. Det är en människovärdefråga som inte hör hemma i en demokrati. Så jo, jag anser att det inte är politisk partiskhet att sätta åt SD för liknande saker, men det måste göras på saknivå istället för på partinivå. Det vill säga, man ska markera mot den politik som förs av SD och som gnager på människorättsliga frågor, men inte markera mot hela SD. Hänger du med på vad jag menar?

   • Jag tror det, men samtidigt finns ju tendenser till detta i fler partier, och synen på vad som är mänskliga rättigheter förändras ju också över tiden. Idag tycker t ex de flesta partier att det är fel att tvångssterilisera transsexuella, men för inte så länge sedan fanns det ju i princip konsensus om det motsatta. Folk är helt enkelt inte överens om vad som är grundläggande mänskliga rättigheter (eller rättare sagt hur brott mot dessa tar sig uttryck i praktiken) så därför är det ju precis som du skriver i praktiken skitsvårt att avgöra vad som är allmängiltigt stöd för mänskliga rättigheter och vad som är otillbörligt (parti-)politik.

    Nu låter det kanske som om jag tycker SR:s agerande är bra men det menar jag inte. Utifrån vad jag läst verkar det mer än lovligt mjäkigt och undfallande men jag inser att jag kanske inte hört alla sidor ordentligt

   • Jag håller nog med Miss Mary här, även om jag också håller med dig i det mesta du skriver. Och även om jag tror att radio och tv skulle bli fruktansvärt tråkigt om allt som kunde kopplas till politik blev bannlyst.

    Det är svårt att dra gränsen för vad som är politik. Om vi säger oss vara för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde så tycker jag det enda rimliga är att vi skulle ha öppna gränser och låta alla som vill komma hit. Varför skulle jag som råkat födas här ha mer rätt till det här samhället än någon som inte är det.

    De flesta svenska partier är dock för en reglerad invandring, vilket innebär att för att få asyl och uppehållstillstånd här så måste du ha tillräckliga själ för det. Och du måste förstås bevisa det själv, vilket förstås kan vara ganska svårt. Själv behöver jag förstås inte bevisa någonting för att få bo kvar vad som än händer mig eller hur jag än väljer att leva mitt liv.

    Egentligen tänker jag att det inte är mycket som inte är politik, så det blir svårt att göra radio utan att på något sätt vara politisk.

    • Förlåt, jag missade din kommentar förut! Tack för din kommentar! Jag tror också att det skulle bli svårt att göra radio och tv utan politiska inslag, men sedan handlar det förstås också mycket om vad man gör med det. Din jämförelse med asyl är jättebra! Svårt att dra några gränser.

 3. Hej Charlotte! förstår inte varför jag inte har hittat hit till din blogg förut, men nu blir det ändring av – har lagt till den i min bloggläsare så jag kan följa med här! har just nu lite sjukledigt har jag bestämt (magkatarr), så jag behöver gå och lägga mej och vila igen utan att ha läst dina intressana inlägg – sparar dom till senare när jag har lite extra tid, för jag vill verkligen sätta mej ner och läsa, såg jättespännande ut! anyways, orsaken till att jag är här ändå är att det plingade in ett mail i min mobil om en ny kommentar på bloggen, och då hade du länkat och tipsat om kläder för såna med stora boobs – stort jätteenormt tack till dej för det hörrdu! Gissa om jag har letat kläder, det där är ju helt perfekt! tusentusentack!

  • Vad fint att du gillade länken! Jag har handlat massor därifrån i flera år nu och kan verkligen rekommendera. Särskilt när det är rea är det inte ens mycket dyrare än vanliga affärer, och dessutom är kvalitén fantastisk.

 4. Ping: Om kapitalism och feminism. Och lite om orsak och verkan. | Hit och dit och tillbaka igen

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s