Kulturkrockar · Nyhetsplock

Jämställdhet och intern kontroll

Det finns en hel del att säga om Maria Svelands slutreplik angående politisk depression, hat och feminism. För det första ställer jag mig väldigt kritisk till hennes uttalande att exempelvis Pelle Billing är ”extremistbloggare” och angående honom och likasinnade att ”ingen av dessa kränkta herrar har något intresse av att bedriva den rättviserörelse som feminismen är eftersom de helt enkelt inte vill ha ett jämställt samhälle”. Inget av det jag läst som Billing har skrivit tyder på att han inte skulle vilja ha ett jämställt samhälle, att han inte tror på allas lika rättigheter eller att han skulle hata kvinnor. Jag känner inte honom. Kanske han då när han inte skriver mycket engagerade och omtyckta texter om jämställdhet på sin blogg är ute och kastar ruttna ägg på kvinnor och kallar kassörskan på ICA för feministhora för att hon tar betalt. Så kan det vara. Jag finner det bara väldigt osannolikt.

Det finns många olika uppfattningar kring det där med jämställdhet och ännu fler vägar att nå dit. Ingen tjänar på att företrädare för olika synsätt idiotförklarar andra vägar.

För det andra har Sveland en mycket viktig poäng i det hon skriver om hatet rent generellt. I Billings egna texter finns det inte hatretorik, men kommentarerna på hans inlägg går väldigt ofta överstyr, blir kategoriska, nedlåtande och hatiska. Sveland återger en konversation med en man på en pubkväll för jämställdhet:

””Jaha, men är det du, har inte du mejlat till mig anonymt?”

Jo, tillstod han, det hade han kanske gjort någon gång. Jag frågade vad han hette men det ville han inte säga.

”Men jag står ju med adress och telefonnummer helt öppet, och just nu står jag framför dig. Kan du inte säga till mig vad du heter?”

Det ville han inte. Att hata anonymt var nämligen hans rättighet.

Det är sådana män som hittar näring åt sitt hat i dessa bloggar. I kommentatorsfälten får feministhatet sväva fritt och oemotsagt.”

Nu är det säkert många som tänker att de där feministerna minsann inte är ett dugg bättre själva. Och så är det kanske också i flera fall. Men vet ni vad? Alla vi som på riktigt är intresserade av att föra den här debatten framåt har en skyldighet att reagera mot både manshat och feministhat oavsett vilken väg till jämställdhet vi tycker är bäst. Ni som ofta är på Billings eller Ströms bloggar, som gillar deras texter, som håller med om deras budskap, ni har en skyldighet att moderera de egna leden. Ni som är på feministiska bloggar, som gillar feminismens idéer, som ser feminismen som framtida rättvisa, ni har en skyldighet att moderera de egna leden. För som det är nu släpper feminister igenom manshat för att man inte vill bryta leden och förstöra för alla andra och jämställdisterna släpper igenom feministhat av precis samma orsak. Resultatet blir två motståndarsidor med slutna led där några få hatiska, högljudda får sätta tonen för vad som är tillåtet och som under motståndarsidans attacker skyddas av en mur av stumhet. Ingen vill vara förrädaren som bryter fronten.

Men jag är övertygad om att så länge det inte finns en intern kontroll av hatiska utspel kommer fronten att bestå och kampen mot orättvisor i samhället bli ett fullständigt meningslöst krig mot dem som vill ta andra vägar. Det måste få ett slut.

10 kommentarer på “Jämställdhet och intern kontroll

 1. Jag känner också så. Att Billing är en respektfull människa med logiska inlägg. Men kommentarerna skrämmer mig, där härjas det så hemskt. Och eftersom Billing låter detta pågå utan att säga emot tror man att han håller med.. Fördomsfullt? Ja. Men ändå
  När någon skriver i Min blogg något jag inte håller med sätter jag ner foten och säger emot. Billings kommentarsfält vågar jag inte vara bestämd i. Där finns ju medborgare X och jag vill inte bli uthängd med mordhot mot mig, har ju en liten unge hemma!

  1. Jag blir så oerhört ledsen av att läsa det du skriver, för jag tänker precis likadant. Ibland har jag försökt diskutera på Billings blogg och även om många uppskattar det finns det ändå de där som direkt börjar komma med påhopp. Inte en enda gång har någon av de andra jämställdisterna sagt att det får räcka med dumheter. Och av det lilla jag sett verkar det finnas liknande problem på feministbloggar.

   Så länge det är Billing som driver bloggen är han ansvarig för att moderera den också. Det är en svår gräns att dra mellan vad som är folks rätt att säga sin åsikt och vad som är så osakligt att det inte borde få stå kvar, men någonstans måste den gränsen dras. Jag tänker mig att man behöver moderera mindre ”uppifrån” om de som skriver kommentarer vågar ifrågasätta varandra.

   Men INGEN ska behöva känna att den inte kan vara med och diskutera för att den har barn hemma! (Även om jag ibland själv tänker likadant; där står jag med namn och bild mot alla de där anonyma som tycker att det är deras gudagivna rätt att häva ur sig vad som helst.)

   1. Jag har aldrig sett några fula påhopp från Pelles anhängare på hans blogg. Ni tror inte ni är överkänsliga för kritik bara och därför tar det som påhopp? /Sandra

    1. En kommentar från Ligneto som fick 8 likes:
     Charlotte: Jag kan inte se att gud, påskharen, jultomten och den stora gudomliga grodan inte har funnits… men det betyder inte att de finns (eller någonsin har funnits)… Tröttsamt med religiösa och politiska människor som inte förstår det grundläggande konceptet att: om det inte går att bevisa eller motbevisa så finns det med största sannolikhet inte!

     Jack skrev med 8 likes.
     ”Du kan väldigt lite om ditt eget fält (?) verkar det som. Läs på, ex har Bo Rothstein skrivit några artiklar om märkliga metoder inom genusvetenskapen, googla.” och
     ”För övrigt anser jag inte att det är så fantastiskt att prata med dig Charlotte som en del andra här. Du undviker det relevanta och kommer med idel felaktigheter.”

     Jag har också blivit kallad rabiat feminist (på Pär Ströms blogg). https://charlottehitochdit.wordpress.com/2012/03/02/det-har-med-rabiata-feminister/

     Jag har inte blivit hotad men påhoppad. Bara för att jag studerar genus tenderar somliga att läsa mina kommentarer med någon sorts förutbestämd uppfattning som jag inte står för.

 2. Det förekommer garanterat på feministbloggarna också, även om jag inte är lika intresserad av de kommentarerna. Det är ju roligast när man kan diskutera, byta åsikter! Men ibland säger ju personer ifrån, det är skönt. Pelle själv brukar ju också gå in när det blir FÖR radikalt, plus på det.
  Jag tyckte ditt detta inlägg var fantastiskt iaf, satte ord på vad jag själv tänkt!

 3. En varm applåd för detta inlägg 🙂
  Jag läser Billing och tycker att han skriver bra. Jag kommenterar någon gång men förundras mest över en del kommentarer som är fullkomligt onödiga och inte tillför något. Jag tar till mig din tanke och ska se till att vara lite mer aktiv och då i meningen att försöka hjälpa till att hyfsa nivån i kommentarsdelen.

  1. Jens, du är en hjälte! Men inte liksom en såndär machoman med våldsanknytningar utan en sån där könslös hjälte som… äsch… 😉

   1. Jag föredrar nog machogrejjen, om än utan våld, framför just könlös.. och så även min fru, får jag hoppas 😀

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s