Godsaker · Vardagslivet

Den viktigaste högtiden

Jag gillar julen, det gör jag. Men nu när jag flyttat till Finland känns ändå Fastlagstisdagen som den viktigaste högtiden. Grejen är nämligen att det är nästintill dödsdömt att försöka hitta goda semlor här i barkbrödets förlovade land, och inte bara för att en ”semla” i Finland är vad vi i Sverige skulle kalla fralla. Nej, dessutom fuskas det konsekvent med grädden, bullen är torr och – håll i er nu – de har fkn sylt i semlorna! SYLT! Som om någon hade tänkt baka gräddtårta men istället bakade alldagligt bröd och försökte klä ut det till en gräddtårta. Semla är det då i alla fall inte. Så det så.

Semledagen är i stort sett den enda dagen då jag verkligen längtar hem till Sverige. Jag följer med mina svenska vänners uppdateringar om varifrån de får sina semlor. Dreglar. Drömmer. Längtar.

Och så bakar jag egna semlor förstås. Vad annat kan man göra liksom?

IMG_9974-20140304

12 kommentarer på “Den viktigaste högtiden

 1. Det där med den lingvistiska skillnaden mellan semlor och fastlagsbullar har jag lärt mig den hårda vägen.

  När jag sedan gjorde om och gjorde rätt kom sylten.

  Då for jag hem igen.

 2. Jag bakar alltid egna. Men att hitta mandelmassa i Kina, eller florsocker för den delen, känns besvärligt. Jag ska kolla dyraste snobbexpataffären endera dagen. Annars ger jag upp.

  1. Och jag som föreställt mig Kina som typ mandelmassans högborg. Trodde grädde skulle vara svårare.

   Annars tror jag vi får göra Semledagen till nya Hemvändardagen… 😉

 3. sylt är liksom helgerån, tycker jag så finländsk som jag är! I vår släkt har vi alltid ätit med mandelmassa, och helst skall allt vara hemmagjort ju!
  …säger man förresten inte fastlagsbullar i Skåne också?

 4. Nu kommer jag att göra något som för många är värre än att svära i kyrkan eller liknande 🙂

  Jag föredrar definitivt pärlsocker på locket framför florsocker. Mycket godare och mindre kladdigt 🙂

 5. En kompis till mig bakade fastlagsbullar med Nutella i. Jag upprepar: Nutella. Plötsligt känns sylt nästan normalt.

 6. Jag säger bara en sak: Kosken leipomo. Trädgårdsgatan, Åbo. Jag har aldrig ätit godare fastlagsbullar.

 7. Jag håller med dig Charlotte! Jag har bott hur länge som helst i det här landet och vänjer mig aldrig vid syltbullarna. Numera får man åtminstone tag på mandelmassevarianter, men de är tyvärr oftast av kalibern ”vi sätter väl dit en klönt, då”. Jag är dessutom uppvuxen med hetväggstraditionen och personalen på de flesta caféer bara glor oförstående på mig när jag ber om varm mjölk och en djup tallrik… Succés på Högbergsgatan visste iaf vad jag talade om, men jag hann aldrig dit och äta en, kollade bara att de hade.

  Jag håller med SivÖ också. En gång levererade Andra kattslaven ett par omåttligt delikata, fluffiga och rättså kantstötta saker från Kosken leipomo. Mmmmm…

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s