Vardagslivet

Ett hönshus del 2

Nu har jag byggt mitt hönshus tillräckligt länge för att kunna konstatera att jag inte har en aning om vad jag gör. Någon sorts… hus, blir det väl. Men. Ja. Ni vet.

Jag kan tänka mig att det är lite som om någon försöker baka en våningstårta för första gången, utan att ha bakat alls tidigare. Man kan läsa sig till massor med saker och skrapa ihop någon sorts tårta som eventuellt har våningar som går att visuellt skilja från varandra, men blir det hållbart? Blir det en njutning att äta? Har man bakat mycket finns det så många tricks man känner till. Som den avgörande skillnaden mellan bakpulver och baksoda (det går att använda bakpulver istället för baksoda (i ration 1:2) men inte baksoda istället för bakpulver). Som hur en smet ser ut när man ”vispat ägg och socker vitt och pösigt”. Som hur förvånansvärt mycket sockermassa det går åt till att täcka en vanlig tårta.

Ni fattar säkert.

Jag har såklart läst om hur jag ska bygga ett hönshus, men i praktiken är det mesta tämligen okvalificerade gissningar. Filosofin är att om det där förrådet har stått där i 100 år så måste de ha gjort rätt när de byggde det. Om jag gör så likt som möjligt vad gäller teknik så är det på rätt väg. Tänker jag. Så jag läser mig till att det ska vara sågade plankor i panelen, men jag har inte en aning om hur de skiljer sig från någon annan sorts planka. Jag ser inte skillnad på olika träsorter eller virkeskvaliteter och när jag beställer saker från byggaffären har jag inte en aning om vad jag beställer. ”Du vet en såndäringa plupp”. Spik som är ”ganska lång”. Tack och lov är de genier på byggaffären och lyckas tolka vad jag behöver.

Sedan var det det här med power tools, hörni. Jag är förstås försiktig blah blah blah, men det är sannerligen inte lätt. Jag behövde öppna en del av ytterpanelen liksom mitt i, och därför fick jag låna ett verktyg som min pappa senare berättade heter tigersåg. Tog mod till mig och tänkte att jag visst klarar det här. Kopplade i sladdarna. På med skyddsglasögon (man är ju inte dum). Sedan drog jag igång den. Det såg ut ungefär så här:

Imgur: The magic of the Internet

För det är lite grejen. Man måste bestämma sig för att gör det på riktigt, hålla hårt. Ta sig an uppgiften med samma självförtroende som en medioker man. Då undviker man fladdrande tre meters panelplankor, fladdrande tigersågar och likaledes fladdrande tanter.

I övrigt framskrider arbetet, sakta och inte alldeles säkert. Jag har hittat tre hönor jag vill ha. Korsningar mellan vanlig hybrid och sådana där dvärgkochin som jag hade förut, ni vet, med fjädrar på fötterna. De måste hämtas senast 9 april. Det vore fint om de inte behövde bo inne i huset då.

 

5 kommentarer på “Ett hönshus del 2

 1. Du är min f*king IDOL.
  Den som inte begriper vilken fantastisk, på alla sätt, människa och kvinna du är, vilken förlust.
  Hjärna, hjärta och looks, avundsvärt! 😀

 2. Å, nu rycker det i tangentbordsfingrarna, men jag ska låta bli att mansplaina här helt öppet. Tänker att du kan höra av dig direkt om det är något du funderar över; vi har ju som du vet gjort en del jobb i gamla trähus här hemma de senaste åren och även haft byggnadsvårdare på besök. Å andra sidan så verkar det gå väldigt mycket fortare fram för dig än för oss, så de är kanske vi som borde fråga hur du gör egentligen 😉 Hursomhelst verkar du ha en bra grundinställning – höns vill ha hemtrevligt men vet inte heller så mycket om spiklängder och brädkvalitet.

  1. Du får jättegärna fortsätta förklara här! Det kan knappast klassas som mansplaining eftersom det är du som är experten och jag som är… inte. Det här är ju ett gammalt förråd, så jag har varken tid eller pengar att få det fixat enligt byggnadsvårdsprinciper. Frågade till exempel om hur mycket det skulle kosta att få ett nytt fönster tillverkat (jag har glasen i behåll) och det skulle bli 300 e omålat. Med tanke på hur mycket jag har att göra på stora huset finns det liksom inte på kartan att lägga så stora pengar på det här. Det får bli restvirke. Saker jag hittar i de andra uthusen. Sådant som andra tänker kasta.

   Grunden har jag grävt ur ordentligt så det ska kunna komma luft överallt. Marken hade höjts massor och nedre delen av stocken (som kanske kallas syll? Fucked if I know) hade börjat ruttna. I princip borde man säkert lyfta delar av huset och laga stockarna, men det finns helt enkelt inte pengar.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s