Nyhetsplock

Videon med färgglada bollar.

För tillfället cirkulerar det en video med en amerikansk typ som med hjälp av små gummibollar försöker förklara varför USA borde stänga sin gränser för invandrare. De som gillar vad han säger jämför honom med Hans Rosling ”men med de rätta siffrorna”.

Killen i videon heter Roy Beck, som startat och driver ett forskningsinstitut som han själv bestämmer över. Videon är från 1996 (det finns en uppdaterad version, men det är inte den som sprids). Inte ens om hans statistik stämde då skulle den motsäga vad Rosling genom 20 år färskare statistik visar om världens beskaffenhet: nämligen att det inte finns en avgrund mellan ”rika” och ”fattiga” länder utan att de flesta länder befinner sig någonstans där mittemellan.

Dessutom driver Beck förstås hela sin grej med halmgubbeargument. Han menar att det är etiskt försvarbart att stänga gränserna för invandrare eftersom invandring inte är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom. Klart det inte är. Invandring är betydligt mer komplext än så, och fattigdom ett alltför utbrett problem. Men för de invandrare som etablerar sig i sitt nya land gör det förstås skillnad, precis som för dem som åker till ett annat land och arbetar eller tigger för att kunna skicka hem pengar. Det gör inte skillnad för världens fattigdom, nej, men det gör en sjujävla skillnad för dem det gäller.

Roy Beck har också skrivit en bok. Jag har inte läst den, men jag antar att den handlar om ironi eftersom den är skriven av en vit snubbe som vill att USA ska sänka invandringen till ”traditionella nivåer”.

2 kommentarer på “Videon med färgglada bollar.

  1. Ha,ha! Du fick mig att skratta gott över det lakoniska i att man kan vara så historielös. Ibland undrar jag om det finns folk som tror att vi Valt vilket land vi föds i? Att vi har privilegier framför andra till mänskliga rättigheter och att kunna ge sina barn trygghet? Ja, ja. Keep up the good work, folks!

  2. Det är mycket som är konstigt med de f.d. immigranterna i Amerikat. Har själv gjort fältarbete bland emigrantättlingar, och oj vad folk här hemma tycker det är fint då andra generationens utvandrare talar lite svenska. Eller om tredje generationen är ens lite intresserade av Finland, helleduddane! Samtidigt står folk här hemma och hojtar om att integreringen har misslyckats kapitalt då invandrare inte fullt ut identifierar sig som finländare efter några futtiga år. Det är dubbelmoral och inget annat.

    P.S. Hans Rosling for president. Eller åtminstone som obligatorisk gäst i alla pratiga nyhetsprogram.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s