Kulturkrockar · Vardagslivet

Att vara tjej i en countrysång

Det är inte lätt att vara tjej i en countrysång nuförtiden. Att vara en pretty, little thing som man stirrar på, visslar efter, frågar om en date igen och igen och igen. Och jag ska inte säga att jag lyssnar överdrivet mycket på country men de gånger jag gjort det så har just det här stört mig något så grundligt. Texterna är inte alls romantiska. De är handböcker i sexuellt ofredande och objektifiering.

Så min bror uppmärksammade mig på den här, och nu sitter jag här och nynnar förnöjt. Måste nog skaffa mig en cowboyhatt.

Via Upworthy!

2 kommentarer på “Att vara tjej i en countrysång

  1. Inte heller överförtjust i country men i ESC i år fanns det en som etsade sig fast hos mig som hos många andra. För många tog det flertalet lyssningar att ta till sig den men jag föll direkt. En äkta cruising in the car låt. Utseende spelar noll roll vilket du kan se i andra klippet från ESC-finalen 🙂 Alltså hon är jättesöt men inget spelat på sex. Låten kom tvåa i finalen.

  2. En annan roll som kvinnor ofta får spela i country-låtar är den där gamla vanliga som mordoffret. Jag älskar country (kanske inte riktigt i den tappningen som här ovan, men ändå) men man blir lätt less på alla de låtar som framställs som romantiska historier där den besjungne hjälten lider av olycklig kärlek som nånstans inte går att lösa på annat sätt än att skjuta, knivhugga eller strypa den flicka som fått honom på sådana tankar. Och hur många minns inte den gamla folksången om ”Hang down your head, Tom Dooley” som de flesta sjöng i skolan på musik- eller engelsklektionerna? Minns dock inte om vi sjöng just de verser där orsaken till att att han borde hänga med huvudet beskrivs som varande att han huggit ner flickan han ”älskade”. Som tur är finns det de som tar strid mot sådana fenomen också. Just den här låten är ett direkt svar på en låt av Johnny Cash där en kvinna skjuts och begravs.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s