Nyhetsplock

Stoppa våldtäkter

Inför Bråvallafestivalen delade Ung Vänster ut flygblad för att stoppa våldtäkter. Grejen var bara att flygbladet var riktat till killar, istället för till tjejer. 8 tips till killar om hur de ska undvika att våldta med allt från att minnas att ”all ovälkommen beröring är att betrakta som övergrepp” och att tänka på att ”det är en våldtäkt även om hon sover” – liknande listor har cirkulerat på Internet redan länge.

Och så är det mängder med killar som får fullkomligt spel över det här flygbladet. ”Fy fan nu har feministerna gått för långt!” ”Typiskt feminister att lägga all skuld på män alltid!” ”Feminister är typ som nazister och snart vill de väl kastrera alla män också!”

Alltså verkligen, killar. Really?

Jag tror att jag knappt var fyllda 12 första gången jag blev uppmanad till försiktighet när jag rörde mig ute, så att jag inte skulle bli våldtagen. I tonåren fick jag höra det hela tiden. Var försiktig! Ställ aldrig i från dig drinken! Lita inte på någon! Gå aldrig med någon hem! Jag har tappat räkningen på förmaningarna men vi kan ju säga som så, att det var jävligt många fler än några ”8 tips”. Inte hjälpte de heller nämnvärt för jag har också tappat räkningen på antalet obedda händer under kjol och i urringning. Antalet halvt uttalade hot om att ”ställa upp” och ”du vet väl vad som kan hända en tjej som dig”. Och vet ni vad som har gått för långt? Killar som tar sig rätten till flickors kroppar. Att lägga skulden på män för något som män gör är så jävla långt overdue. Det är inte alla killars fel och män bär inte någon kollektiv skuld men alla de där förmaningarna om förutseende försiktighet bör inte riktas mot unga kvinnor för det är inte kvinnornas fel. Inte ens det minsta lilla.

För det har ingen som helst betydelse hur försiktiga kvinnor är. Våldtagen kan man bli ändå. Men om alla följde de åtta tips som delades ut skulle våldtäkterna kunna undvikas.

14 kommentarer på “Stoppa våldtäkter

 1. Byt skiva nu nångång!?

  För variationens skull kan ni gå och se på ett klipp från första International conference on men’s issues som ordnas nu i Detroit. Klippens andra huvudtalares Karen Straughan’s tal tangerar ditt förra inlägg, hon ger en lite annorlunda bild av historien än du brukar ge.

  1. Vet du vad skillnaden är? Att mitt förra inlägg var baserat på den senaste forskning och Karen Straughan baserar sina uttalanden på sina åsikter. Och förlåt mig för att jag låter en smula elitistisk, men hon vet inte vad hon pratar om.

 2. Håller väl delvis med dig men man manar flickor/kvinnor om våldtäkt av samma anledning som man manar barn i allmänhet om att vara försiktiga när de ska över vägen. Det är nämligen så att även om de flesta inte kommer göra något dumt (våldta/inte ha uppmärksamhet) så finns det de som ändå gör dumma grejer. Det handlar om riskhantering – inte om ansvarsfördelning.

  1. Sist jag kollade sade man till barnen att gå försiktigt över vägen OCH man sade till bilförare att hålla uppsikt efter barn. Jag har aldrig hört bilförare kalla någon nazist för att de blivit uppmanade att inte köra ihjäl barn.

 3. Jämförelsen med att köra ihjäl barn funkar väl inte eftersom man aldrig kör ihjäl barn med flit men en våldtäkt inte kan göras av misstag. Så jag förstår killarnas frustration, om flygbladen endast delades ut åt dem. Skulle någon dela ut ett flygblad åt mig där det står att jag inte ska stjäla, mörda, bitas, dra någon i håret eller andra självklarheter (för nästan alla killar stod det ju bara självklarheter på bladet) så skulle också jag tänka vad som gått för långt.

  Min åsikt är att alla flyers och allt arbete som görs ska vara könsneutralt. Det kan inte skada att också flickor får läsa att ovälkommen beröring är övergrepp.

  1. Jämförelsen fungerar oavsett om det sker med flit eller inte eftersom det handlar om risk. Risken finns (för offret) oavsett om förövaren/bilföraren gör det med flit eller inte. Jämförelsen var för att belysa varför man bör uppmana om försiktighet.

   Om flygbladen faktiskt är utformade för att minska risken för att ett övergrepp sker så ser jag inga problem med dem, även om jag instämmer i att det lika gärna skulle kunna vara könsneutralt. Dock är jag lite skeptisk till huruvida det faktiskt är så att syftet är att minska risken för övergrepp eller om det bara är att göra en symbolisk poäng som troligtvis inte gör någon skillnad och mest pekar ut alla män som potentiella våldtäktsmän.

   1. Nej. Ifall man delar ut flygblad åt tjejerna skulle det vara en fungerande jämförelse. I detta fall skulle det innebära att alla killar löper en risk att våldta någon, och det är ju ett ganska absurt antagande. De flesta killar är ju hyggliga typer som inte skadar andra människor.

    1. Grejen är att texten är satir. Den är extremt uppenbart ett exempel på när man vänder på ett budskap för att försöka få målgruppen att se det absurda i det. I det här fallet rör det sig alltså inte om en bokstavlig uppmaning till alla killar om att sluta våldta, utan en uppmaning till alla killar att sluta med victim blaming, sluta fokusera på offret eller det potentiella offret, och istället börja motarbeta den våldtäktskultur vi lever i — där till exempel stalking hyllas och normaliseras som något ”romantiskt”.

     Det krävs inte speciellt avancerat intellektuellt arbete för att greppa ovanstående poäng, men uppenbarligen är extremt många män inkapabla att höja blicken, än mindre se saker i någon form av sammanhang eller genomföra en analys.

    2. Men om du läser igen så handlar inte jämförelsen om flygbladen utan om uppmaningen att undvika risker…

   2. Varje gång man säger till en flicka att ändra sina kläder, sitt sätt att vara, sig själv för att minska risken att bli våldtagen gör man alla män till potentiella våldtäktsmän.

    1. Håller helt med! Därför tycker jag det är lika förkastligt att dela ut flyers till alla (potentiella våldtäkts)män som att uppmana tjejer att klä sig mindre utmanande. Tycker det enda rätta är att uppmana alla, flickor och pojkar, att iaktta försiktighet och dela ut könsneutrala flyers till alla.

     1. Helt rätt, Anna! De här fördomsfulla uppmaningarna till män och kvinnor är så långt från jämställdhet man kan komma.

 4. Jag förundrar mig alltid över uttryck som ”feminismen har gått för långt”. Speciellt som det argumentet oftast lyfts fram i sammanhang där dubbbelstandarder lyfts fram. Flygbladen lyfter fram det absurda i att det är flickor / kvinnor som ska ”akta sig” för att bli överfallna, i stället för att pojkar / män ska lära sig vad som är okej och vad som inte är det. Det är tyvärr inte självklart för alla.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s