Nej till jämställdhet. Grattis bara.

Kommunen Larsmo norra Finland röstade nej till jämställdhet. I kommunstyrelsen tyckte man nämligen att hela jämställdhetsgrejen gått för långt och valde därför att inte underteckna EU:s deklaration för jämställdhet. En av dem som röstade nej menar att man inte kan ”jobba för jämställdhet till vilket pris som helst”. Jämställdhet ska inte få gå före lämplighet och kunnande till exempel vid val av tjänstemän. ”[G]enusdiskussionen har gått till överdrift”. Man har nämligen aldrig haft några problem med sånt i Larsmo. Att 17 av 27 platser i kommunfullmäktige besitts av män behöver ju inte betyda något. Inte heller att det är män som är ordförande i 5 av 6 nämnder. Det kan ju vara så att män i Larsmo kommun helt enkelt är så mycket mer kompetenta än kvinnor och att Larsmo utgör en liten bubbla dit det vedertagna faktum att män på grund av sitt kön klassas som mer kompetenta än kvinnor även när deras meriter säger något annat inte har nått. Jag bara betvivlar det. Att man uppenbarligen inte har fattat att jämställdhet och genustänk handlar just om lika möjligheter oavsett kön snarare än att släppa fram inkompetent kvinnfolk talar ju heller inte direkt för en djupare förståelse.

 

5 tankar om “Nej till jämställdhet. Grattis bara.

  1. Måste vara lite petig och kommentera att Larsmo inte ligger i norra Finland (inte ens norra Österbotten) utan Österbotten.
    Ytterligare en pikant detalj i fallet (om det jag hört stämmer) är att en av kvinnorna som röstat emot har en ledande position på social- och hälsovårdsverket i Jakobstad. Kul att jobba där och veta att ens chef är emot jämställdhet…

    • Hahahaha! Jag har helt tydligt bott för länge i Huvudstadsregionen. ”Få se här… Hyvinkää är ju norrut, och Larsmo är ju en god bit norr om Hyvinkää såatteh.”

      Grejen är ju också att dokumentet mest är en formalitet och inte skulle medföra något nytt. Att skriva på hade inte varit något så där enormt ställningstagande, men däremot är det ett gigantiskt ställningstagande att INTE skriva på.

  2. Hehe. Min mamma brukar citera någon som säger att verklig jämstäldhet har vi inte när en kompetent och flitig kvinna kan få samma jobb som en man, utan när en medelmåttig eller t.o.m. inkompetent kvinna kan få samma jobb som en medelmåttig eller inkompetent man…

  3. Det är väl inte helt ovidkommande i sammanhanget att Larsmo till en stor del består av Laestadianer och Grankulla i kommunfullmäktige lär vara en av dem. Så om det nånstans skulle röstas ner så var det väl här i deras lilla bubbla?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s