Nyhetsplock

Om upplysta platser

Med anledning av bilden föreställande en parkeringsskylt med en mammafigur på som jag publicerade dök det upp kommentarer om att det finns fördelar med kvinnoparkeringar. Och inte alltså sådana som är extra breda och till för dem som är och handlar tillsammans med barnen – de borde otvivelaktigt vara för föräldrar, inte kvinnor – utan sådan parkeringsplatser som är nära utgången, och extra väl upplysta. Jag förstår tanken med det, och självklart är det en trygghet (eller åtminstone en känsla av trygghet) som kan utöka det ofta alltför begränsade utrymme där kvinnor känner sig bekväma. Det är inte kul att gå själv genom en mörk parkeringshall med nycklarna redo som vapen i en darrande hand och hjärtat bankande onormalt hårt någonstans i halsen.

Samtidigt undrar jag om det här verkligen är ett kvinnoproblem. Jo, kvinnor känner sig mest begränsade av otrygghet, så på så vis är det förstås ett kvinnoproblem. Men risken att råka ut för brott en mörk kväll är faktiskt större om man är man än om man är kvinna. Fler upplysta platser för kvinnor skulle alltså förmodligen inte leda till färre brott, men möjligen en känsla av större trygghet. Kanske det räcker, jag vet inte, men det där som kvinnor ofta får höra att de måste akta sig för, att de måste skydda sig mot – det där som kan hända om man ger sig ut på platser som inte är ordentligt upplysta och anpassade – är sexualbrott. Och jag har lite svårt att komma ifrån den obehagliga känslan av att kvinnoparkeringar bekräftar att det värsta som en kvinna kan utsättas för är sexualbrott för att kvinnor inte borde ha sex. Nej, nej, jag menar inte alls att förringa sexualbrott. Det är fruktansvärda brott med verkliga och djupgående konsekvenser för offret, men det är ett brott mot offrets integritet inte mot sedligheten, om ni förstår hur jag menar. Det är som när man inte tror på våldtäktsoffer som inte är helt utom sig av det hemska de har varit med om eller våldtäktsoffer som fortfarande kan vara intresserade av killar. Man accepterar inte att våldtäktsoffer reagerar och känner på olika sätt, precis som andra brottsoffer, utan verkar snarare tro att alla ska funka likadant för det är inte ett brott mot offrets integritet och person utan mot en samhällelig sedlighet. På samma sätt som en våldtäktskultur framhåller alla män som potentiella förövare blir alla kvinnor potentiella offer.

Jag tänker bara att det är problematiskt om man tycker att det är viktigare att skydda kvinnor mot våldtäkt än män mot misshandel, och att kvinnor därför behöver extra belysning och andra säkerhetsåtgärder för att våldtäkt är det värsta som kan hända. Om man jämför med andra tider och kulturer så är ju en våldtäkt i många kulturer dödsdom, utanförskap, livslångt lidande och så vidare eftersom kvinnans sexualitet måste kontrolleras och hennes renhet är det dyraste hon har, men så är det ju inte här. Så. Tja. Är det en rimlig satsning med upplysta platser om utgångspunkten är kvinnors behov? Och borde man i så fall utvärdera hur man ska minska risken för män att bli misshandlade? Eller kan de sakerna inte jämföras? Och i så fall varför?

9 kommentarer på “Om upplysta platser

 1. Tack Charlotte!

  Jag läser din blogg och förvånas över (kommer på mig själv att tänka) att jag håller med dig i ungefär hälften av dina inlägg. Den andra hälften blir jag lite provocerad av om jag ska vara ärlig. (grovt höftade siffror!)

  Jag har funderat på hur detta kan komma sig, men jag har ingen bra förklaring.

  Däremot har jag bestämt mig att se detta som något positivt eftersom det därför både finns något gemensamt, något jag redan känner och något som utmanar mina invanda tankemönster.

  Jag återkommer 😉

 2. Man vill inte minska mängden brott, man vi öka antalet personer som kan tänka sig att parkera och i förlängningen handla hos en.

 3. Meh, speciella parkeringsplatser för att ”skydda kvinnor” måste vara något av det dummaste som finns. Vad händer om jag då parkerar min bil på en icke-speciell ”kvinnoplats” för att öh, jag vill parkera någon annanstans, och sedan blir överfallen? Jo, då är det ju mitt fel såklart för att jag valde den andra platsen. Nej, tack! Vi är civiliserade människor på den här jorden, vi kan alla leva tillsammans utan speciella ”kvinnorutor”. Det är ganska enkelt: sluta våldta/misshandla varandra.

 4. Tack för att du tar upp det här. Faktiskt så tänkte jag redan medan jag skrev inlägget att egentligen är det ju män som är mer utsatta för misshandel och så sett blir det ju mer än konstigt att man väljer att skydda en utsatt grupp och på så sätt förbiser en annan, tom mer utsatt grupp. Ju mer jag funderar på det här, desto mer kommer dessutom min initiala känsla tillbaka, dvs att man, genom att skilja på män och kvinnor i en fråga som parkering, kanske gör mer skada än nytta. Då menar jag att genom att lyfta upp kvinnor till en ”utsatt grupp” på något sätt tvingar in kvinnor i en offerroll. Det bästa alternativet skulle kanske vara att rent allmänt fundera på hur man kan göra parkeringshus mer säkra. Platserna närmast utgången är ju begränsade. Mer belysning i hela parkeringshuset är säkert en bra idé. Och nu kommer nästa tanke.. är det över huvudtaget vanligt med våldsbrott i just parkeringshus? Borde kolla upp statistik på det där.

 5. Särskilda kvinnoplatser göder ju bara om att kvinnor i det offentliga rummet är svaga och utsatta. Tror att det på det stora hela ökar kvinnors rädsla (genom att indirekt påminna om farorna).
  Och som Eva skriver – vad säger det om kvinnor som inte använder kvinnoplatserna. Är de inte onödigt risktagande?! Får de inte kanske rent av skylla sig själva lite om de råkar ut för något?!

 6. Jag undrar lite över det där att män är mer utsatta för våld än kvinnor. Det lär stämma i absoluta tal men jag undrar om man möjligtvis gör samma tankefel som ofta görs i, bland andra, diskussionen om kvinnors representation i bolagsstyrelser.

  Vid denna senare diskussion brukar jag, med många andra, hävda att man inte kan stirra sig blind på könsfördelningen i styrelserna utan man måste bland annat även titta på könsfördelningen i den grupp som man kan rekrytera styrelsemedlemmar från (urvalet).

  Min fundering är om det här med våldsutsatthet kanske har samma miss här; man tittar endast på risken att ha råkat ut för våld för gruppen män respektive kvinnor utan att fundera på hur urvalet ser ut. Urvalet i detta fall torde vara de som agerar på ett sådant sätt att risken för att råka ut för våldsbrott ökar.

  Dvs. om en given man och en given kvinna går genom en mörk park en fredagsnatt, är det då större risk att mannen råkar ut för våld än att kvinnan gör det? Eller är det så att av alla som går genom parken en fredagsnatt så är det en majoritet män, och därför också fler män som råkar ut för våld?

 7. Jag vet att man på bloggar inte får säga att man sätter kvinnor före män, eller rättare sagt att man visar kvinnor mer respekt. Jag har själv råkat illa på bloggar för att säga så. Jag tror dock att mycket av detta med att män är mer sannolika brottsoffer än kvinnor har just det svaret i sig. Jag köper det Chade sa men kan det inte vara så att de flesta män än idag trots allt tänker så som jag gör i det jag sa.

  Män slår inte kvinnor. Det är en regel som de flesta män tack och lov fortfarande får med sig med uppfostran. Precis på samma sätt som vuxna inte slår barn eller människor slår sina husdjur. Det handlar om en regel alla borde ha i sig. Den att man ger sig inte på fysiskt svagare. Jag har aldrig i hela mitt liv slagit en kvinna. Jag har hamnat i vilda diskussioner men det är en annan sak. Jag har blivit attackerad av vilt slående kvinnor vid två tillfällen men då har jag bara låst deras armar.

  Rätta mig om jag har fel men de män som ger sig på en kvinna gör det ofta i sexuellt hänseende och dessa patrask är inte ens värda att kallas män. De som ger sig på män finns dock både bland idioter och mer ”normala” män. Att ge sig på en man är mer rättfärdigat i samhället och därför är det mer vanligt.

  Jag läste en känd radikalfeminists blogg idag. Bara så ni vet hur hon är så har hon anfört följande ”Avskaffa fadersrätten”. Nu ondgjorde hon sig så in i bomben över att de hade avrättat en dömd kvinna i USA. Jag håller med henne så långt men var är hon när alla män avrättas? Vid ett tillfälle avrättades en bankrånare och det hyllade hon. Jämlikhet är självklart men man kan inte hävda den i fall som passar en själv och avfärda den när den inte passar en själv.

  Tillbaka till det andra. Eva skrev en mycket bra sak: ”Vi är civiliserade människor på den här jorden, vi kan alla leva tillsammans utan speciella ”kvinnorutor”. Det är ganska enkelt: sluta våldta/misshandla varandra.”

  Jag är optimist och jag tror på det här.

 8. Varje år anmäls:

  Drygt 1300 överfallsvåldtäkter mot kvinnor och ungefär 2870 fall av oprovocerad misshandel (allt från ringa till grov).

  Drygt 8 överfallsvåldtäkter mot män och ungefär 5740 fall av oprovocerad misshandel (allt från ringa till grov).

  * Överfallsvåldtäkt – en våldtäkt med våld av en okänd person
  * Oprovocerad misshandel – en misshandel där brottsoffret inte anses ha varit provocerande

  Det är dessa två brotten som skulle kunna hända på en parkering antar jag (Ok, man kan ju bli våldtagen/misshandlad av någon man känner också på en parkering, men det kan ju hända överallt om personen är efter en). Sedan tror jag personligen att misshandel har en procentuell högre andel på en parkering än normen, medan våldtäkter är procentuellt lägre. Bristen på parkeringsförmåga hos vissa individer kan tänkas trigga bristen på lugn hos andra individer :). Jag antar att det räknas som oprovocerad misshandel även om brottsoffret råkar bumpa in i misshandlarens bil :).

  Utan kvinnoparkering handlar bara om – som någon skrev ovan – kundens upplevda trygghet för att handla mera. Hade tjocka män varit en viktig målgrupp och dessa inte orkade gå över parkeringen, så är jag helt säker på att de hade gjort samma sak för dem 🙂

  Vill de egentligen stävja brott så tordes kameraövervakning och belysning vara bättre lösningar – och inte för att stoppa misshandelsfall eller våldtäkter, utan inbrott och biltjuvar. Något som du har fog att vara rädd för när du parkerar på stora obevakade parkeringar, oberoende av kön.

  Källa: BRÅ

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s