Vardagslivet

Varför jag tycker att genus är viktigt

I dag var det en journalist från Borgåbladet här för att intervjua mig (för att jag tydligen är en ”intressant person”, även om jag kanske inte känner mig helt övertygad om just den detaljen). Hon ställde massor med oerhört intressanta frågor som verkligen fick mig att tänka på varför jag gör vad jag gör. Och framförallt på varför jag tycker att genus är viktigt. Det är inte för att jag vill försöka sudda ut några biologiska skillnader och förvandla alla till henar som heter Kim och har röd-blå-randiga kläder och blåser i genustrumpeter, utan för att lite genustänk, lite större medvetenhet om hur vi behandlar varandra och varför, ger fler människor chansen att vara sig själva.

För varje liten pojke som får sina tårar tröstade av ett ”inte ska du väl gråta heller”.

För varje liten flicka som får all sin bekräftelse genom sitt utseende.

För varje litet barn som får höra att de där leksakerna ju bara är för andra.

För varje kvinna som får kämpa dubbelt så hårt för att få sin kompetens erkänd.

För varje man som måste svälja sin ensamhet.

För varje mamma som känner väggarna krympa men som inte vill vara en av de där dåliga mammorna som sätter barnet i dagis för tidigt.

För varje pappa som får all information om sitt eget barn i varianten ”kan du berätta för mamman att…”.

För varje människa som känner att könsidentiteten inte är avgörande för vem man är.

För alla dem önskar jag att stereotyperna skulle lätta. Därför tycker jag att genus är viktigt.

8 kommentarer på “Varför jag tycker att genus är viktigt

  1. Är det tillåtet att svära på din blogg? Jag tar risken:

    Fyyy faaan vad skönt att läsa en blogg som ser både manligt och kvinnligt och inte ingår i en fight mellan två kön. En fight som är helt horribel då vi är ett och lika mycket värda. Blir så glad att jag hittat din blogg. Är så trött på alla dårar på bloggar. Jag har hört det mesta från båda håll men något av det värsta jag hört var ”fadersrätten bör avskaffas” och ”kvinnan använder bara sitt utseende för att komma någonstans”.

    Jag känner igen mig själv eller någon jag känner i alla de punkter du tar upp. Skulle kunna fylla på med fler punkter men det är din blogg 🙂

  2. Vill bara fylla i. Könsidentitet är jätteviktig men inte på det sätt som ofta görs i en kamp mellan kön. Den är viktig för att visa att vi är två viktiga starka kön som är två komplement

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s