Vardagslivet

Toalettperspektiv

Jag talade med Geiri och vi kom in på det där att den 19 november var både Internationella mansdagen och World Toilett Day. Geiri påpekade:

”Jag läste massor av inlägg från svenskar och finnar om hur hemskt det är att vara man här i världen, men alla egyptiska män jag känner var mer bekymrade över att 1/3 av alla människor saknar toaletter…”

Det sätter hela grejen i perspektiv. Visst kan man tycka att det var olyckligt att de två dagarna sammanföll, men jag tänker mig att man ändå har det förhållandevis bra om man kan uppröras över den helt fiktiva kopplingen mellan män och toaletter istället för att oroa sig över att ens familj inte har tillgång till toalett.

13 kommentarer på “Toalettperspektiv

 1. Detsamma måste väl då även gälla kvinnors situation i Sverige, eller? Skulle du säga samma sak om mäns våld mot kvinnor? Om lönediskriminering?

  Sedan undrar jag varför du nästan alltid (nåja, 95% av tillfällena) lyfter mäns klagan som något de inte borde hålla på med medan kvinnor oftast kommer undan?
  Har du sett denna bias?

  1. Jag ber om ursäkt om jag låter nedlåtande nu, men hur mycket av vad jag har skrivit har du egentligen läst? För den här kommentaren har liksom ingen som helst koppling till vad jag brukar skriva om. Hur får du fram siffran 95%? Vad menar du med att kvinnor kommer undan?

   1. Du är inte nedlåtande. 95% var fiktivt. Min huvudtes utgår från att tanken att kvinnor är mest eller hårdast drabbade av allting så kommer det till slut att osynliggöra män. Vi har ju facit idag så att säga. Tror du på allvar att om den internationella kvinnodagen ägt rum på samma dag som world toilet day så hade vi mest uppmärksammat world toilet day? Det förbryllar mig något om du skulle anse det. Om vi inte uppmärksammat internationella kvinnodagen, hade du då ansett att det var kvinnors fel? Försöker bara att lägga ihop ett och ett här. Har läst din blogg länge och har sett en tydlig förskjutning av både dig och dina anhängare.

    1. ”Om vi inte uppmärksammat internationella kvinnodagen, hade du då ansett att det var kvinnors fel?”

     Jag skulle vilja vända på det. Det är kvinnors förtjänst att internationella kvinnodagen uppmärksammas.

    2. Men om siffran 95% angående vad jag tar upp är fiktiv blir det ju lite svårt att relatera till vad du skriver, eftersom hela basen för ditt påstående är – som du själv säger – fiktiv. Jag tror absolut inte att den Internationella kvinnodagen hade uppmärksammats mindre än World Toilet Day. Inte heller tror jag att man skulle lägga dem på samma dag, just eftersom att kvinnodagen uppmärksammas så mycket. Men här vill jag tillägga att det är _internationella_ dagar. Vi lider ingen brist på varken rent vatten eller kvinnliga grundläggande rättigheter här i Norden. I ett globalt perspektiv är det två sakerna dock enorma problem och kan, i ärlighetens namn, inte mätas med vikten av att uppmärksamma mäns rättigheter. Globalt sett är mäns rättigheter inte ett problem.

     Vilken förskjutning tycker du dig ha sett bland mina läsare?

     1. Ok, jag ska tänka lite till för att kunna formulera mig klart. Förskjutningen, med en liknelse, är väl den att om man utgår från annat än en nollhypotes om huruvida män och kvinnor är mest drabbade så blir det som med oceanångaren. Om vi ska ta riktning mot ett mål men ständigt girar åt ett håll så kommer vi aldrig att nå målet. Jag tror att män och kvinnor har problem med olika saker, jag tror inte att det har varit värst eller sämst för män. Det kan inte finnas en färdig mall för hur vi ser på könsroller där det ena könet skalls ses som förfördelat medan et andra negligeras p g a att några få (ppm?) av världens män har haft makt. Det kan finnas en strukturell misandri mot män trots detta. Dessutom, tänk om vi skulle förklara kvinnors problem genom feminitet. Tror du inte att det skulle bli ett ramaskri då? Att måla upp bilden av kvinnor som icke förmögna och män med agens stärker ju bara könsrollerna, anser jag.

      1. Jag håller med dig i det här, men jag tycker inte att det är beskrivande för vad jag skriver. Exempelvis tycker jag inte alls att jag målar upp en bild av kvinnor som oförmögna. Tvärtom handlar min avhandling om just kvinnlig agens.

 2. I princip håller jag med dig, men ditt argument kan användas mot svenska feminister på ett sätt som du nog inte avser.

  ”…men jag tänker mig att man ändå har det förhållandevis bra om man kan uppröras över den helt fiktiva kopplingen ”

  …kan användas för att för att argumentera för att svenska kvinnor inte ska klaga på ojämställdhet eftersom de har det så bra i jämförelse med kvinnor i vissa andra länder.

  Det var, åter igen, antagligen inte det du menade, men så kan det vinklas.

  Jag funderar också lite på om du skulle prata om ”fiktiva kopplingar” om den (hypotetiska) Internationella Gnällspiksdagen sammanföll med den Internationella Kvinnodagen och folk påpekade att den första får mer uppmärksamhet än den senare alternativt gjorde jämförelser mellan dessa två företeelser.

  1. Läste du alls vad jag skrev om Internationella kvinnodagen, då när det begav sig? Så här: ”Den kvinna som i dag beklagar sig över att inte ha fått choklad ska skatta sig lycklig för den internationella kvinnodagen finns inte för kvinnor som henne. Internationella kvinnodagen är inte för kvinnor som har lyxen att oja sig över småsaker.”

   Klart att saker kan vinklas, men på mitt inlägg om Internationella kvinnodagen var det inte en enda kvinna som kom och menade att man minsann skulle kunna säga likadant om män. Såatteh.

   Att World Toilet Day får större uppmärksamhet än Internationella mansdagen skulle till exempel kunna bero på att mäns (som grupp) rättigheter världen över inte är ett problem som är ens i närheten av lika allvarligt som det globala sanitära läget. Vi snackar 2,5 miljarder människor som inte har tillgång till ens grundläggande sanitet.

   1. ”Läste du alls vad jag skrev om Internationella kvinnodagen, då när det begav sig?”

    Nej, det gjorde jag inte eftersom jag då inte kände till din blogg. Nu skäms lite för att jag inte gått tillbaka i ditt arkiv och läst på. My bad!

    Du har så klart rätt i att verkliga problem skall komma före imaginära/lyxproblem. Oavsett om det gäller yttrandefrihet, toaletttillgång eller hälsofrågor.

    Om jag får våga mig på en gissning står vi nog varandra närmare än du kanske tror. Låt inte andras hätska ton smitta av sig. Jag är faktiskt ganska resonlig om jag bemöts med respekt. Jag ska försöka göra detsamma i retur!

    1. Jag ska försöka hålla mig lugn. 🙂 Det blir lite svårt ibland bara, när det där kravet på att vinkla alltid tycks komma så fort jag skriver något som skulle kunna tolkas som negativt om män (vilket i princip allt jag skriver tydligen skulle kunna tolkas som). Det jag skrev om kvinnorna på Internationella kvinnodagen fick istället massor medhåll från andra kvinnor, om hur vi är bortskämda här i väst.

 3. Strunta i att försöka anpassa och vinkla saker – skriv det du tänker och känner, eftersom det är därför jag blivit en läsare/följare!

  Jag har nu läst ditt inlägg om den senaste Intl Kvinnodagen och håller med dig om allt du skriver (ja, faktiskt!)

  Det jag önskade mig gällande Intl Mansdagen var att media och allmänheten bemötte mäns problem på samma angelägna sätt som du gjorde den 8:e mars i år.

  Istället blev det artiklar i stil med ”toaletter och män = same day, same shit”

  Det är sorgligt men sant.

  Jag ska gå igenom din blogg i helgen och läsa så mycket jag bara hinner.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s