Kulturkrockar · Vardagslivet

Om starka flickkaraktärer och deras pojkvänner

Jo, det finns mycket bra program för barn. Det gör det. Men det som är trendigt just nu, typ Winx, Monster High, Barbie och Disneys prinsessor är inte bra. Låt mig säga det igen för att vara riktigt tydlig: De. Är. Inte. Bra. Faktum är att dessa är bland de enda program som barnen tittar på där jag känner att min IQ liksom sjunker av att jag ens lyssnar på skiten. Flickkaraktärerna framställs som starka. Det talas om ”gör det själv”, ”stå på dig” och ”du klarar det”. Men så kommer de jävla pojkvännerna och förstör allting. För flickkaraktärernas pojkvänner ger dem styrka, mod, hopp, pepp. Starka flickor har bra pojkvänner. Starka flickor ska följa sitt hjärta som de gett till en bra pojkvän och kan dessvärre inte fungera om pojkvännen inte är i deras absoluta närhet. Och jag har nu tittat tillräckligt mycket på barnprogram för att säga att det inte finns en enda pojkkaraktär som behöver sin flickvän för att fungera normalt. Nej. Pojkar som har flickvänner är istället ofta svaga töntar, för starka pojkar behöver bara de andra grabbarna (inklusive flickkompisarna) i gänget.

Som i slutet av Barbie Prinsesskolan, där det huvudsakliga budet till de unga tittarna är att alla kan vara en prinsessa och att familj och vänner är viktigt, där fosterfamiljen får komma på besök när den förlorade prinsessan återtar tronen (oh, yes). Den första fosterfamiljen presenteras för är inte någon av alla de tjejkompisar som hjälpt till under äventyret, utan pojkvännen – den populäraste killen i skolan som hookade med den förlorade prinsessan. Alltså, wtf.

Eller som i Winx Club, där de alla har sina helvetes pojkvänner till att köra svåra maskiner och slåss mot monster. Hela story går ju ut på att Winxarna är de starkaste älvorna nånsin! Varför kan de inte använda sina krafter istället för sina pojkvänner till att ta sig an världen?

Åh, jag är en så stark älva med superkrafter och en bra pojkvän.

Och lika illa är det med Monster High, där det står noga inskrivet i storyn vilken av de tilltänkt starka, självständiga monsterbrudarna som gillar vilken av de coola killarna. Man kan till och med köpa dem som couple packs… Jag vill inte vara bråkig (HAHAHAHA!), men inte fan finns det några actionfigurer för killar där man kan köpa dubbelpaket för att få med flickvännen också. Förmodligen för att de inte har flickvänner. Pojkkaraktärer behöver inte det.

Det finns problem med det här. Massor med problem faktiskt. För det första skolas unga flickor in i en heterosexuell normativitet som knappast gör det lättare för dem att själva få upptäcka vad och vem de attraheras av. För det andra tvingas flickorna in i roller som definieras av den matchande pojken – och ofta finns det bara en ”rätt” match. För det tredje är pojkvännerna viktigare än vännerna – en kärlek som ska vara för evigt så länge flickan bara anpassar sig är viktigare än utvecklande vänskapsband med andra flickor. För det fjärde får flickorna lära sig att det är fullkomligt skit samma hur mycket super duper mega ninja krafter de har för de ska följa sitt hjärta och kan inte fungera fullt ut om de inte har pojkvännen vid sin sida. För det femte skjuter dessa p0jkvänner ner i princip alla Girl Power-filmers chanser att klara av Bechdeltestet. För det sjätte framställer dessa filmer flickorna som biroller i sina egna filmer.

Och seriöst, det är på tok för många flickor som växer upp med de här sakerna. Flickor som sedan blir kvinnor som lärt sig att spela birollen, och som en dag inser att de inte ens i sitt eget liv egentligen spelar mer än biroll. Winx, Monster High, Barbie och Disneys helvetes prinsessor kommer skapa ytterligare en generation kvinnliga birollsinnehavare. Det tänker inte jag gå med på. Min dotter ska få vara stjärnan på sin egen parad, medelpunkten i sin värld och huvudrollen i sitt liv. Det måste till mer genustänk här!

4 kommentarer på “Om starka flickkaraktärer och deras pojkvänner

  1. Starka kvinnokaraktärer. Ja, det är lilla. Jag har sett de Monster Highfilmer som finns. De är tråkiga och träiga och oerhört stereotypa. Lyckligtvis så är dottern inte så inne på Barbie så de filmerna har jag i stort sett sluppit. Alltid något. Sedan går det ju att försöka styra. Men inte för mycket. Jag känner inte att jag kan förbjuda dottern från att titta på Monster High eller leka med dockorna (inte för att du skrivit det, men jag vet fall där det händer). Däremot kan jag vara med i leken och därigenom ändra premisserna. Eller kompensera med någon film med bättre genustänk (som dock inte får känns krystat. Det bästa är om det kommer naturligt). Just nu läser vi serien Bone av Jeff Smith. Det är en intressant historia som hon älskar. Och med delvis lite annorlunda rollbesättning.

    Funderar vidare om starka karaktärer av olika kön. Jag vet inte om det i skalans andra sida är att föredra, att få inpräntat i sig att en man är stark och klarar sig själv. Att vara räddaren. Fixaren. Den hårda, coola. Jag tror vi måste omvärdera vår syn på vad som är bra och önskvärt, vilka egenskaper som vi vill ha i vårt samhälle. Tyvärr råder dock armbågarnas tid. Men människan är ett flockdjur och vi behöver varandra. Män och kvinnor.

    Bara mina tankar. Bra skrivet!

    1. Jag tror absolut inte att det är nyttigt för pojkar att ständigt få höra att man ska vara så stark och företagsam hela tiden! Du har alldeles rätt i att vi borde omvärdera synen på vad som är bra och inte, och framförallt bli lite mer flexibla. Det vill säga, det måste få vara ok för en flicka att älska allt pluttenuttigt trots att hon är flicka för att det fanns alternativ när hon växte upp.

  2. jag som fortfarande är ung och ännu ganska nyligen tittade på barnprogram (men inte har egna barn) minns hur, just som du säger, precis alla tjejer hade en pojkvän. oavsett vad de själva höll på med eller hade för ”krafter” och sådär så hade de alltid en pojkvän. det ger otroligt mycket ångest åt unga tjejer, de tror att man måste ha en pojkvän för att räknas. jag hade också ångest över just det, redan i lågstadiet. att liksom har man ingen pojkvän så spelar det ingen roll vad man gör och hur.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s