Kulturkrockar · Nyhetsplock

Könsneutrala omklädningsrum och att hetsa upp sig över ingenting

Nyheten framför andra i dag verkar vara att en skola i Sverige planerar att införa ett könsneutralt omklädningsrum. Och alla anti-det-mesta-men-framförallt-genus-människor håller på att implodera av upphetsning. Ett könsneutralt omklädningsrum! Härrimingud! Så befängt! Hur kan man!? Typiskt Sverige att försöka utplåna naturliga könsskillnader!

Men vad som är intressant är att de som protesterar allra mest just nu inte direkt är de samma som talar sig varma för starkare statlig styrning utan snarare de samma som menar att naturen och demokratin måste få ha sin gilla gång. Och ja. Alltså. Här om någonstans har vi ju demokrati eftersom det är eleverna – de berörda i fallet – som själva lobbat för ett könsneutralt omklädningsrum. Dessutom vill man ju inte alls ta bort de könssegregerande omklädningsrummen, kalla alla för hen och låta dessa unga henar klä om samtidigt i ett enda stort regnbågsfärgat henrum. Det enda man vill är att tillföra valmöjlighet för dem som inte är bekväma med att byta om tillsammans med andra av samma biologiska kön.

Fler valmöjligheter efter demokratiska förhandlingar i enlighet med de inblandades vilja. Det är väl knappast något vi kan få för mycket av?

17 kommentarer på “Könsneutrala omklädningsrum och att hetsa upp sig över ingenting

 1. Det jag reagerade på var att rummet bara tar en besökare åt gången, så det är inte alls könsneutralt, utan bara enskilt.

  Könsneutralt vore om de gjorde som i filmen Starship Troupers, där alla duschar tillsammans oavsett kön.

  1. Det där är väl rätt mycket nit pick. Det är ju ett könsneutralt omklädningsrum om könet inte har betydelse för vem som ska få byta om där.

   1. Eller kan man säga att det är ett rum för de som är så pryda att de varken vill visa sig nakna för män, kvinnor eller mittemellan. Med tanke på alla icke-sekulära familjer av olika religion som kommit till Sverige på senare år så skulle det kanske behövas ganska många enskilda rum för att uppfylla efterfrågan på varje skola.

     1. Vaddå ‘skylla på’, är du för eller emot?

      De pryda grupperna torde vara långt fler än de könlösa hen-personerna åtminstone. Det är många som helst duschar med badkläderna på i simhallen, trots att det är förbjudet av hygienskäl. De personerna hade nog uppskattat enskildhet.

  2. Det jag blir förvånad över är var alla hittar dessa kritiker. Jag själv har mest sett folk hylla företeelsen och ondgöra sig över kritiker, men kritkerna själva har jag inte sett.

   Jag är antagligen blind.

   1. På radio här i Finland tog de in lyssnare som fick kommentera. Det var inga milda, trevliga kommentarer om vi säger så. Och Blondinbella säger nej. Det inlägget har i skrivande stund fått 1091 delningar på FB. Rösterna på Twitter är inte direkt odelat positiva heller (”jag blir så förbannad”, ”vad är det för fel på folk?”, ”bygg det på en annan planet” o.s.v.). Så nog finns det kritiker. Massor faktiskt.

  3. Vilken man också gjorde i försvarsmakten på 90- och början av 00-talet.
   Kvinnorna hade en enskild dusch som de kunde välja, men det fanns oftast inte tid för det så de duschade i duschrummet med alla andra. Det är faktiskt inget konstigt och ingen reagerar, jag upptäckte det inte ens förrän efter flera månader.

 2. Jag spatserar gärna omkring i bara mässingen när det ska bytas om och är jag bland idel vänner så spelar könet på mednäckarna ingen roll heller. Däremot har jag alltid tyckt att de små enskilda båsen som finns på många badhus är en bra idé. Man kan ha andra skäl än prydhet eller religiöserier för att vilja byta om enskilt, särskilt om man är i en så kallad känslig ålder.

   1. Nej, och jag skulle aldrig ha gjort det i skolan heller, för fasiken. Jag tycker att det är jättebra med möjlighet till avskildhet, av vilket skäl det än är. Borde finnas fler möjligheter.

 3. Det är väl fantastiskt att detta kan erbjudas – oavsett vad det kallas. Har man tex en oklar könsidentitet (vilket inte är så ovanligt som man kanske kan tro) och börjar utveckla bröst som penisbärare eller om klitoris börjar växa mycket om man har en sådan är nog alternativet skolk.

  Framför allt tror jag inte att någon person som identifierar sig som kvinna eller man påverkas speciellt mycket av det här rummets existens. För dem som däremot inte identifierar sig så – vilket nog är ganska jobbigt i gymnasieåldern – kan rummet i sig vara ett erkännande. Ett synliggörande. Jag kan inte förstå problemet med det.

  1. Håller helt med dig. Jag kan inte heller se vad problemet med det här är. Det är ju ingen som tvingas använda rummet om de inte vill. Ingen måste förändra något om de inte önskar det. Men för dem som behöver så finns det. Bra så!

 4. När jag gick i högstadiet hade jag en klass kamrat som använde lärarens omklädningsrumm/dush just för att hon inte var bekväm att byta om med andra. Jag tror säkert att detta har förekomit på fler ställen även om man inte har basonerat ut det.

  Egentligen handlar det om inkludering. Att alla oavsätt sexualitet, utsende, självbild, identitet, idiologiska/religösa övertygelse osv ska kunna delta utan att må dåligt bör vara en självklarhet i skolan.

  1. Precis! Och om eleverna faktiskt vill ha det så här så är det ju lysande att skolan lyssnar och ger eleverna vad de vill ha. En skola för alla.

 5. Jag blir helt matt över dumheten i det hela. Personligen tycker jag att det vore självklart att barn och i synnerhet tonåringar fick möjlighet att klä om i enskildhet. Oavsett könstillhörighet. Fatta vilken lättnad det vore för många som idag skolkar sig igenom hela gymnastikundervisningen.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s