Kulturkrockar · Vardagslivet

Problemet med kvinnodagen

Det stora problemet med kvinnodagen är att så många verkar tro att det handlar om att ge någon kvinna som redan har det mesta en ask choklad och några blommor. Att det som kvinnodagen står för är en dag då kvinnor får gå på pedikyr för halva priset och utan att maken klagar. Att kvinnodagens kärna är att man ska peppa alla vackra och underbara kvinnor genom att säga att de är vackra och underbara. Som om det är vad världens kvinnor saknar. Som att det viktigaste för världens alla kvinnor är choklad, blommor, pedikyr och peppande komplimanger om hur underbart kvinnokollektivet är.

Och inte så att jag inte vill ha choklad, blommor, pedikyr och komplimanger. Jag är nämligen en av de förhållandevis få kvinnor som är lyckliga nog att ha nått till det stadium där choklad, blommor, pedikyr och komplimanger är trevliga och uppskattade accessoarer till en på det hela taget ganska okej vardag.

Men hur tror ni fjortonåriga Yasmina, som har blivit våldtagen och sedan utkastad ur familjen för skammen och nu står ensam i ett gatuhörn med sin lilla baby på armen, skulle känna sig om hon kvinnodagen till ära fick en bukett blommor?

Vad tror ni tjugofemåriga Hana, som inte gått en dag i skola men som ändå inte kan släppa den där drömmen om att en dag lära sig läsa, skulle säga när hon på kvinnodagen får en ask choklad?

Hur tror ni 48-åriga Mongina, som efter att ha begravt sitt femte barn nu åter väntar tillökning trots att pengarna inte räcker till för mat och kläder till dem som överlevt, skulle se på det fantastiska i femtio procent off på pedikyr?

Hur skulle artonåriga Nadja, som fick ansiktet sönderfrätt av syra när hon vägrade gifta sig med den femtioåring hennes familj bestämt, hjälpas av peppande kommentarer om att alla kvinnor minsann är vackra?

För det kvinnor drömmer om, som kvinnor förtjänar men inte får, är läskunnighet, skolgång, arbete för rättvis lön, valfrihet, självständighet, en röst. Värdighet och utbildning. Rättigheter. Den kvinna som i dag beklagar sig över att inte ha fått choklad ska skatta sig lycklig för den internationella kvinnodagen finns inte för kvinnor som henne. Internationella kvinnodagen är inte för kvinnor som har lyxen att oja sig över småsaker. Den är för de 65 miljoner flickor som nekas grundläggande utbildning. För alla de kvinnor som våldtas, som får stryk av sin man, som inte tillåts röra sig fritt. För alla de kvinnor  som inte har en röst.

Alla kvinnor drömmer inte om choklad, blommor och pedikyr.

10 kommentarer på “Problemet med kvinnodagen

  1. Och Sveriges nya jämställdhetsminister talade idag inför FN om i-landsproblemet att män bara tar ut 25% av föräldraförsäkringen. De flesta åhörarna undrade nog: ‘Vad är föräldraförsäkring?’

  2. Just precis det där har jag suttit och tjatat om hela dagen.blir tokig på folk som tror att det handlar om oss bortskämda kvinnor i västvärlden.

    1. Precis. Och så vet man inte riktigt hur man ska svara när män på riktigt försöker vara trevliga och säga grattis på kvinnodagen. Man bah: jomen. Tack då.

  3. Pratade om samma med sexåringen. Fröken hade uppmanat att ”göra fint och hjälpa mamma” (även flickorna tro?) och när han försökte fick han fick ett brandtal om orättvisorna i världen, kvinnlig rösträtt här och annorstädes och vikten av att alla får välja intressen och preferenser efter eget huvud. Han var nöjd med det och hjälpte till under tiden. Och fint blev det med.

    1. ”göra fint och hjälpa mamma”? *exploderar* För det enda mammor vill är att fkn pynta… Får pappor det på mansdagen månne? ”I dag ska ni göra fint och hjälpa pappa”.

  4. Skriver under på allt. Min personliga önskan på kvinnodagen var att lönerna i min bransch inte ska sänkas (mer). Min make önskade detsamma.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s