Kulturkrockar · Nyhetsplock

En en har en väl

I Sverige ska man nu börja härja om att man (shoot me now) ska säga ”en” istället för ”man” när man (whack) ska uttrycka sig neutralt om saker man (WTF fru Genushistoriker!) har gjort. En är det nya hen.

Jag har redan sett många som gör det, och jag tycker det funkar helt bra. Jag vet också flera som använder hen, och ingen av dem har hittills rapporterat att de därför blivit varken lesbiska eller känt ett behov av att kastrera män. Men varför i hela helvete måste man göra allt detta till ideologiska ställningstaganden, till en kamp för jämställdhet – till något det inte är.

Jag kommer inte att använda ”en” istället för ”man”. Inte heller kommer jag att bli en sådan som skriver med bara versaler eller bara gemener, trots att jag läser en hel del bloggar skrivna helt utan versaler. Och all respekt åt dem som har en annan sorts skriven svenska än mig, men somliga saker känner jag mig inte bekväm med som uttryck för allt som rör sig i mitt eget huvud. De passar inte mig. Däremot kan jag börja en mening med ”och”, skriva ofullständiga satser och ibland rent av sluta mitt i en…

Jag tycker folk får skriva hur de vill, och jag kommer aldrig att böja mig för hur jag som fri och emanciperad genusvetarkvinna förväntas anpassa mitt språk för att vara en bra människa. Aldrig. Språket är levande och formas efter oss som använder det. Det är det som är det fantastiska med språk, som är styrkan med språk och som gör språket till ett oerhört mäktigt sätt att förändra världen, men språket blir dött om det inte är användarna som formar det utan generaliserande idéer om vad som är rätt och fel skrivsätt för den som har en viss åsikt. Istället för att bli inspirerad och intresserad när jag läser andras texter med henar och enar blir jag misstänksam och trött. Det är synd. Inspiration och intresse är så mycket trevligare.

4 kommentarer på “En en har en väl

 1. Kan det inte bero på i vilken ordning man stöter på saker då? Jag hade redan läst texter som hade ett behov av hen i flera år innan jag stötte på ordet. Oftast användes den eller hän. Hen var ju en jättebra lösning när det dök upp! Det fanns alltid de som kände sig som ting när de kallades den, och hän flyter inte lika fint som hen i svenskan, utom just när det uttalas hen, svenskar är trots allt inte så bra på att säga ä alla gånger.
  Sedan gick några år till, och jag läste texter som använde hen, för att behovet fortfarande fanns, och det var ett bra ord. Sedan upptäckte någon journalist att det fanns ett nytt ord och skrev om det, och folk blev galna.
  Nu är hen nästan mindre användbart än vad det var när ingen hade sett det förr, och det lättaste skulle kanske vara att trassla oss runt och vägra använda pronomen alls, men jag hoppas att det inte blir så. Jag har inte slutat kalla mig feminist för att arga människor försökt definiera feminismen åt mig, och jag hoppas att de som behöver använda hen inte slutar för att transfober på Aftonbladet berättar för dem vad de har för baktankar med det.

  Jag kanske också hade blivit misstänksam om jag läst om det i DNs språkspalt innan jag sett det i verkligheten, men jag hoppas att jag inte hade det. Det finns nog gott om saker som andra känner ett behov av men inte jag, och jag hoppas att jag skulle låta dem lösa sina problem, vilka det nu råkar vara, trots att jag aldrig sett dem.

  En istället för man däremot, så pratar ju redan de flesta svenskar som har långt till kusten…

  1. Jag tror också att det är en vanesak. Och som sagt, jag vet många som skriver på det sättet (och betydligt fler som talar så) och jag tycker att det funkar bra. Därför blir jag så oerhört frustrerad när man måste trycka in dem i ett fack och säga att det är ett ideologiskt val. Det finns så många fler som faktiskt skulle kunna använda ”hen” om det inte var för hela det ideologiska paketet det innebär.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s