Om att åka till Peru i 18 månader.

Just nu pågår den årliga Facebook-kampanjen där alla tjejer ska skriva en statusrad som är superduperhemlig och som ingen får berätta för killarna vad den handlar om för killarna ska inte kunna gissa att det handlar om bröstcancer. Nu vill ju inte jag vara nedlåtande och dömande men jag ser helt enkelt inte den uppenbara kopplingen mellan att få tjejer att fnissa åt killars oförstående frågor och den oerhört viktiga kampen mot cancer. Vart tror ni den som har cancer åker?

Den unga kvinnan mitt i karriären som förlorar sitt hår, sitt ena bröst och allt sitt självförtroende, vart tror ni hon åker?
Den medelålders mannen som efter att i åratal ha sett sin hustru kämpa och som nu ska försöka förklara för deras barn att det är slut, vart tror ni han åker?
Mamman och pappan som sitter på sjukhussängkanten och ser sitt barn tyna bort, vart tror ni de åker?

Genom att stödja Cancerfonden med ett monetärt bidrag istället för en statusrad kan vi alla öka chanserna för att det där med att åka till sjukhuset innebär en räddning, för att de som står vid sin älskades sida inte ska behöva åka hem själva och för att alla dessa människor som kämpar ska få åka vart de vill.

I Finland kan man donera via Cancerföreningarna. I Sverige via Cancerfonden. Det är varken mer tidskrävande eller svårare än att räkna ut vad man borde skriva i sin Facebookstatus men har betydligt större potential att vara till nytta.

30 tankar om “Om att åka till Peru i 18 månader.

   • Jo jag kan hålla med MEN om man nu inte har pengar så att det räcker till vardagen själv och till och med går på bidrag känner man inte riktigt att man kan ge bort dom pengarna. Kanske det här då ändå kan vara ett sätt att visa att man bryr sig!

    • Även 50 öre/cent (beroende på var du bor) är mer än ingenting. Om du vill säga att du stöder bröstcancer patienterna, skriv det i klartext. Alla dessa kvinnor är någpns barn, mamma, sambo, fru etc. Även männen behöver få stöd i en sådan situation. Försök klara vardagen i alla fall!

    • Då är det säkert bättre att gå med i en FB-kampanj än att att inte göra något alls, om man vill. Det är inte alla som kan donera, och då kan man ju hitta andra sätt, men som Maria säger här gör även mycket små donationer skillnad. Om alla de som i skrivande stund har läst det här inlägget skulle ge 5 kronor var skulle det ge Cancerfonden 17.685 kronor. Det är helt otroligt mycket resultat för en väldigt liten insats.

     Men ingen ska någonsin känna sig tvingad att skänka något!

 1. Bra Charlotte! Och när vi nu talar om donationer – det finns en massa sjukdomar som är mer obskyra men som kräver massa forskning för att få en lösning men de får oerhört lite bidrag för att någon som helst forskning ska kunna bedrivas. Nu är en del av de här sjukdomarna inte dödliga som cancer – men de är svåra att leva med och kostar samhället massa pengar på grund av vård och arbetsoförmåga etc.
  Men de här åkommorna får inte ens en resa till Västergötland i 2 dagar i någon statusuppdatering…
  Själv försöker jag donnera till både sarkoidosforskningen och fibromyalgiforskningen varje år.
  I Finland kan jag berätta att det inte forskas på fibro alls förresten. Något som man åtminsonde gör i Sverige.

 2. Om man är en sådan här kille som inte fattar något för att det faktiskt inte går att lista ut vad det handlar om så kan man lätt tycka att blev inte Alma lite extra orimligt arg just nu även om semestrar kostar pengar som hade kunnat gå till annat, och då är det väldigt bra att du förklarar för nu är det resten av världen som verkar orimlig och Alma ganska vettig, och det är så förvirrade killar är vana vid att se världen inifrån plåtbunkarna de har på sina huvuden. Så tack för att du återställer ordningen!

  • Precis. Jag har grubblat länge på det här inlägget, men sedan när jag läste Almas FB-status (som jag hade länkat till om det bara var möjligt) rann det liksom över. Berätta nu inte bara för tjejerna att jag skvallrat för då kanske jag i fortsättningen måste gå själv när jag ska gå och pissa. 😉

 3. Tack för att du vågar säga ifrån med konstruktiv kritik!
  Jag delar på Facebook och hoppas att många läser det du skriver.

 4. Som kvinna med kronisk cancer som ursprungligen var bröstcancer kan jag inte göra annat än att hålla med. Jag tycker det är obehagligt att tramsa om det med en facebookstatus.

 5. Håller med, även om jag åkt till Tyskland i 16 månader. Men, det ena utesluter inte det andra och så mycket som det kommenterats om detta (villket jag inte märkt med liknande förr) så har det blivit uppmärksammat att bidra till Cancerfonden. Kanske någon donation mer…alla sätt är ok tycker jag ändå så länge det inte skadar någon.

  • Så sant som det var sagt: det ena utesluter inte det andra. Huvudsaken är att det kommer in bidrag!

   Men jag gillar inte uppmaningen i det där FB-meddelandet som går runt att göra det till någon sorts tjejgrej. Jag är väl den första att erkänna vikten av genus, men cancer är inte en genusfråga.

 6. Skrev något liknande på min Fb-status igår och lämnade samtidigt ut alla olika kontonummer som man kan sätta in pengar på. Jag tycker det viktiga är att man kan forska kring cancern så att den får en lösning, sen spelar det ingen roll vilken slags cancer det handlar om.

 7. Bra skrivet, Charlotte! Jag tvivlar också på att statusarna gör något för dem som lider av cancer, däremot får de mig att känna mig dum, jag trodde redan jag var en intressant intervju på spåren när en bekant meddelade att hon var på väg till Mexico i två månader. Det tog flera dagar (och ditt inlägg) innan jag insåg att det var en sån där stöd-status. På allvar: på vilket sätt stöder dessa statusuppdateringar cancemedvetenheten? Snarare handlar det väl om att få oinvigda att känna sig utanför. Och det är verkligen allt annat än ett ädelt motiv.

 8. Så bra skrivet.Själv är jag en av dom som åker till sjukhuset för ca behandling och jag förstod inte heller hur det hjälpte mig med statusraderna Ge pengar istället till ca fonden och hör av er till oss som kämpar.Personligt stöd kan aldrig nog värderas både till den drabbade och till dennes familj.Tack att du skrev

 9. Att man skriver dessa statusuppdateringar betyder väl inte per automatik att man inte skänker pengar till cancerfonden? Jag åkte förra året , inte i år dock för jag tyckte man kunde göra annat, har burit mustasch och skänkt pengar till forskningen, min bästa väninna blev diagnostiserad cancer i år och jag gör allt jag kan för att att stöta och finnas till. En Fb status säger inte mycket om vad man faktiskt gör i kampen mot cancer..

  • Jag håller helt med dig! Det är viktigt att hela saken uppmärksammas för uppmärksamhet leder till förståelse och förhoppningsvis också bidrag. Men jag ifrågasätter hela grejen med ”berätta inget för killarna, tihi”. Annat är det ju med Movember, där medvetenheten är en del av jippot.

 10. Bra skrivet! Dessutom kan man som jag, anmäla sig som donator. Så om du avlider när du är kopplad vid maskiner så kan någon annan få dina fungerande organ, de har du ändå ingen nytta av när du inte lever. Låter detta som något du kan tänka dig så kan du läsa mer på livsviktigt.se

  • Nu vill ju inte jag vara onödigt kritisk. Man får väl tycka vad man vill, liksom. Men så länge folk fortfarande dör i cancer finns det enligt mig inte fog för att påstå att cancerns gåta skulle vara löst och även om det överallt kan finnas girigbukar är det ett bevisat faktum att donationerna till Cancerfonden gör enorm nytta.

   Jag antar att du inte har någon närstående som insjuknat, men om det någonsin händer hoppas jag att du inte ger dem en ryggdunk och säger att det inte gör något för att cancer inte skulle vara ett problem. Ett tips i alla välmening bara.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s