Kulturkrockar · Nyhetsplock

Kvinnor som inte håller med

När jag skriver något om orättvis behandling av kvinnor kommer nästan ofelbart kommentarer från män om att kvinnor får skylla sig själva som har lägre lön, gör största delen av det obetalda hushållsarbetet, tafsas på och blir kallade horor eftersom kvinnor inte gör något åt det. Kvinnor sitter istället bara och klagar på män. Eftersom det faktum att jag genom att skriva om det, och hundratals av er genom att sprida vad jag skriver, faktiskt gör något synnerligen konkret för att uppmärksamma, problematisera och diskutera hur man ska få till stånd förändringar verkar ha gått dessa kommenterande män fullkomligt förbi vill jag presentera några fler som inte håller med om att diskriminering av kvinnor är ett icke-problem eftersom kvinnor inte gör något åt det.


Sylvia Pankhurst, som hamnade i fängelse och hungerstrejkade fler gånger än de flesta byter tandborste, stod upp för kvinnors rätt att rösta och protesterade mot synen på äktenskapet som ett oupplösligt kontrakt mellan den överordnade mannen och den underordnade kvinnan. Sylvia Pankhurst och några hundra tusen kvinnor i rösträttskampen under tidigt 1900-tal håller inte med!


Gertrude Bell, den första kvinna att ta en examen från Oxford efter att universitetet utbildat män i över 800 år och som därmed banade väg för kvinnors rätt till högre utbildning håller inte med!

De svenska kvinnor som genom sina berättelser protesterar mot våldet – där hundratusentals kvinnor bara i Sverige utsätts för våld av en man i deras närhet varje år håller inte heller med!


De här kvinnorna, som med livet som insats, protesterar mot att kvinnor i Iran inte längre får tillgång till flera fakulteter på universiteten håller inte med!


Punkbrudarna i Pussy Riot, som nu dömts till fängelse, håller inte med!


Australiens premiärminister Julia Gillard, som, liksom många andra kvinnliga toppolitiker, blivit kallad bitch och som ständigt får utstå nedvärderande kommentarer om hennes utseende och om kvinnors kompetens att leda håller inte med!

Den lilla flickan Malala som kämpade för flickors skolgång skulle säkert inte heller hålla med men eftersom hon sågs som ett så stort hot att hon blev skjuten i huvudet kan hon inte just nu säga det. Säkert är i alla fall att ingen av de kvinnor som efter dådet protesterade mot talibanernas kvinnoförtryck håller med!

20121016-122053.jpg

Och jag själv, som precis som miljoner andra kvinnor, har det senaste seklets kämpande kvinnor att tacka för mina juridiska rättigheter, min rätt att förvärvsarbeta och förvalta min egendom, möjligheten att klä mig i byxor, rätten att gå på stan utan min man eller en nära manlig släkting, bestämmanderätten över min kropp även sedan jag gift mig och lyxen att få en utbildning och som genom att utnyttja dessa rättigheter varje dag motverkar diskriminering: Jag håller inte med!

15 kommentarer på “Kvinnor som inte håller med

 1. Åh jag blir så jävla trött på den attityden. Så fort man tar upp ett problem så kommer någon å bah: Men gör något åt det!!

  MEN JAG GJORDE JU PRECIS DET!!??

 2. Och jag fostrar mina söner! Läste just rubrikerna att toplesskvinnor stormat franska justitiedepartementet. 🙂 Det HÄNDER hela tiden men det drunknar nog ibland i all dynga.

  1. Det är ju det som är grejen, att kvinnor runt om hela tiden protesterar mot vad de upplever som orättvisor på olika sätt. Men alla behöver inte ta av sig och storma ett departement. En del kanske nöjer sig med att blogga. 🙂

  1. Jättespännande! Jag mindes inte alls vad den sången handlade om, trots att jag såg Mary Poppins miljoner gånger som barn. Och jag erkänner villigt att jag kan komma ihåg fel, men är det inte så att Mrs. Banks allmänt betraktas som rätt knäpp? Och att det finns en sensmoral i filmen att hon inte tar hand om sina barn tillbörligt mycket? Men som sagt, jag kanske minns helt fel!

   1. Jag hade också helt glömt bort den sången!
    Jag tycker inte att filmen moraliserar över mrs Banks, fast hon går på möte i stället för att ta hand om barnen när Mary Poppins har ledig dag och husan vägrar… I så fall skulle hon väl få något straff eller någon förebråelse för det, men inget sånt. I hemmet är hon inte alls militant, hon är snäll mot alla och opponerar sig aldrig mot sin stränge make!

 3. Jøss. Det slo meg akkurat at det der ”ja det er nå din egen feil” må være en genske generell hersketeknikk. Satt akkurat å tenkte på hvor underlig det er at alle samedebatter på nettet består av ofte gjentatte utsagn som ” samer er dumme ihodet og vil ikke tilpasse seg så de får skylde seg selv når vi ikke liker dem.” Man kan jo påpeke at alle motsvar fra samer kommer på norsk, og er ikke det tilpasning så vet ikke jeg, men poenget var mer at jeg ikke har tenkt på før at dette er en vanlig måte å angripe sin motstander på. ”Det er ikke meg, det er deg.”

  1. Vilket underbart exempel! Det är väl alltid lättare att hitta och erkänna fel i andra än i sig själv, och det är många som skulle må bra av en närmare titt på sitt eget bidrag, men just i fallet med kvinnor som gör något är det ju så självklart att kvinnor gör något. Hela tiden.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s