Kulturkrockar · Vardagslivet

Här är flickornas och här är pojkarnas

Tilda har börjat på gympa. Det är kul. Tilda är stark och snabb och älskar att röra på sig. Igår var första gången på gympan, och efter att ungarna gympat färdigt fick de sätta sig runt läraren och välja varsitt gympakort som dels hade terminens program, dels gav möjlighet att fästa det lilla klistermärke man får efter varje pass. På framsidan av kortet fanns det en bild.

– Här är pojkarnas, säger läraren glatt och lägger fram kort med pojkar på.
– Och här är flickornas, fortsätter hon och lägger fram kort med flickor på.

Många genuskritiker beklagar sig över att vi som tycker att genusmedvetenhet är viktigt vill utplåna och förringa skillnaden mellan pojkar och flickor. Så är det förstås inte. Kortutdelningen efter gympan igår är för mig ett oerhört tydligt exempel på hur en total avsaknad av genustänk begränsar barns möjligheter. Barn (oavsett hur trotsiga de är) försöker uppfylla vuxnas förväntningar om vad de ska göra. Den lille pojke som tittar på flickornas kort och tänker att det var just ett sånt han ville ha kommer att ta ett av de korten ur pojkarnas hög som han uppmanas att vilja ha. Ger man honom tillräckligt många sådana vinkar om vad han som pojke förväntas välja kommer han till slut att välja just så som pojkar ska.

På vägen hem tittar Tilda på sitt kort.

– Mamma, är det här en pojke? undrar Tilda. Hon är orolig för att hon har tagit fel kort. Att hon tagit ett pojkkort. Ett sånt hon inte får ta. Jag svarar henne att jag inte vet om det är en pojke eller en flicka på kortet och att hon får bestämma det själv. Jag säger att det möjligen skulle kunna vara en elefant också, fast jag inte tror det. Tilda tycker att jag är knäpp, och bestämmer sedan att det är flicka på kortet.

Varför kunde man inte bara lägga fram alla kort och säga

– Här är barnens kort! Ni får välja vilket ni vill!

Varför måste man begränsa barn genom att dela upp dem i flickor och pojkar?

9 kommentarer på “Här är flickornas och här är pojkarnas

 1. Just det! Jag pratade om ungefär samma sak med pojkens dagispersonal just här om dagen – min lille sa hemma att ljusrött är enbart flickornas färg och jag ville veta om det är mycket sånt prat där på dagis. De vuxna sa att de säger int sånt men att de är mest barn som har äldre syskon som kan vara ganska hårda med sånt. Att om man kommer med fel färgs kläder till dagis så kan de säga att de där är inte pojkkläder och att det är väldigt trist, tycker de. Hemma fick vi det vänt bra, pappan råkade just den dagen ha på sig en pink pikeskjorta och pojken kunde konstatera att pappa är inte en flicka och han har ljusrött på sig. Så vi slutade diskussionen med att han, min son, behöver inte tycka om ljusrött, men att det finns inga flick- och pojkfärger. Och jag önskar stort att han kommer ihåg det där då de vuxna missar och säger just sånt töntigt att här är flickornas kort och här pojkarnas. Och att han vågar välja just precis det han vill.

  ps. jag har nyligen hittat din blogg, tycker massor om den!

 2. Gah! Jag undrar samma sak.

  Sen undrar jag också en helt annan sak: hur gör du för att ställa in indrag och tabbar i Scrivener? Jag har hållit på och letat och petat jättelänge nu men hittar ingenstans där jag kan kontrollera de här två sakerna. HJÄLP!

  1. Det hjälpte tydligen att skriva mitt problem här, för nu har jag löst det! Jag installerade en linjal och högerklickade på den så kunde jag välja hur långt tabbarna hoppar. Tack för den kosmiska hjälpen som jag är säker på att du har bistått med!

 3. Varför inte bara presentera de två olika alternativen och låta kidsen välja själva efter behov och önskemål. Genustänk eller inte så handlar det ju om individer, inte två homogena grupper.

  1. Varför ska man påpeka att det är olika alternativ? Förutom bilden är de ju lika, fyller samma funktion. Vitsen här är att man skulle kunna uppmuntra dem till individuella val genom att betrakta gruppen som en grupp med barn, inte som en grupp med pojkar och flickor.

   1. Problemet är alltså att dom har gjort olika ”gympakort” med identisk ”funktion”, men med olika bild på ena sidan. Den bilden är tänkt att representera könet på kortets innehavare. Den enda funktion dessa kort fyller är att de visar årets program – som är samma för alla deltagare, oavsett kön – samt att de har en avsedd yta för att applicera klistermärken på.

    Stämmer detta antagande?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s