Historikerns historier · Kulturkrockar · Nyhetsplock

Var finns de snygga männen?

Det är första gången på åratal som jag läser Elle, en tidning jag aldrig har orkat mer än bläddra i. I en krönika om hur den svenska mannen kan vara så snygg konstaterar skribenten att kombinationen skäggstubb och mjukhet är oslagbar. Jag ska inte säga att jag inte håller med. Men det är en annan historia.

Under krönikan hade några mer eller mindre berömda personligheter kommenterat den svenska mannens snygghet, särskilt i förhållande till den finske mannens fulhet. Några kvinnor som jag i min okunnighet om modevärlden inte för mitt liv kan minnas vad de heter konstaterade att de inte alls var så imponerade av den svenske mannen. Det betydde förstås inte att de gillade den finske mannen. Nej, de åkte till Köpenhamn för att handla ögongodis. Tuomas Enbuske å sin sida, konstaterade (min grova översättning) att förklaringen till de svenska männens överlägsna snygghet står att finna i den breda svenska genpoolen jämfört med den finska pissoaren. Enbuske menade vidare att de svenska vikingarna ju hade plockat till sig de snyggaste brudarna under sina härjningar och på så vis lagt grunden för den svenska skönheten. Förutom att det ur ett rent historievetenskapligt perspektiv inte direkt är överensstämmande med forskning kring vikingatiden ger det ändå en känga till finnarnas motvilja att ta emot invandrare som får mig att fnissa förtjust.

Men samtidigt är hela konceptet – att diskutera vilka män som är snyggast – oerhört intressant ur ett genusperspektiv. Tänk om det hade varit en tidning riktad till män som diskuterade från vilket land man kunde hitta kvinnorna med de mest fördelaktiga kroppsliga attributen. Min högt vördade, älskade make – en av många, många, måååånga snygga finska män – lade upp fötterna och konstaterade att ”nämen vi finska män gillar inte nordiskt kvinnfolk – vi hämtar bra brudar från Nigeria”. Det är åtminstone i hans fall inte sant. Han har ju mig och får nöja sig med det, och faktum är att även hans närmaste vänner hittat fruar från Sverige. Men poängen är solklar. Det hade blivit en shitstorm (som min make sa) om det hade varit män som pratat om kvinnor. Det hade skrikits om sexism, maktstrukturer och förmodligen rasism om skribenten varit en man som skrev uppmuntrande om hotta vietnamesiskor och dragit slutsatsen att de blir utmärkta fruar.

Det är något vi bör tänka på nästa gång vi talar om fula finska män, snygga svenska dito, eller förargas över medelålders gubbar som finner kärleken i Sydostasien.

8 kommentarer på “Var finns de snygga männen?

 1. Håller med. Varför skriker vi inte sexism nu då? Kanske för att sådana där ”tjej-grejer” inte riktigt räknas. Man vet ju hur de är. Låt dem hållas med sina löjliga lekar. Och så vidare. Sånt som kvinnor gör räknas helt enkelt inte lika mycket som det som män gör. Männen känner sig inte hotade av kvinnor utan låter dem hållas.

  1. Felaktig och feministiskt korrumperad tolkning. Det verkar som du ser det mera som ett problem för kvinnor själva? Orsaken till varför ingen skriker till är för att i den etablerade jämställdheten (feministiska, och vi är alla feminister) är det könsliga endast problematiskt om det är problematiskt för kvinnor, därav är det inte problematiskt att tala om män på detta sätt.

 2. Skönheten ligger i betraktarens öga – eller – Smaken är som baken ….
  Förhärskande mode varierar från kultur till kultur. Måste dock erkänna att jag har svårt med renrakade män med gles skåggtofs på hakan och fösedda med diverse tjur-ringar – och för all del korpulenta karlar med en prominent ölkista hängande över svångremmen -och med bar överkropp sittande på stadens ölterrasser.
  De rikssvenska ”mjukisarna”, som antingen odlar skägg eller inte hunnit raka sig kan ibland bli lite enahanda. Min svärmor hade ett krav – de skall ha snälla ögon – det kanske räcker!

 3. Bra och angeläget inlägg. Inte konstigt att nordiska män har ”importfruar” då dagens ”jämställda” kvinnor har inte mycket annat att erbjuda män än krav och förväntningar samtidigt som de upplever varje förväntning från mäns sida som förtryck eller sexism.

  1. Bra beskrivning av svenska kvinnor. Skönt att vara gift med en stark, självständig och vacker spanjorska.

  2. Matias,inlägget som du uppskattar är skrivet av en svensk kvinna som enl. min uppfattning står för jämställdhet.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s