Kulturkrockar · Nyhetsplock

Vad är sexigt hos män?

Den alltid intressanta Hannah skriver om den nästintill obefintliga manliga objektifieringen. Det där med att många män inte vet att kvinnor tycker att manskroppar är sexiga. Att många män aldrig får känna uppskattning på det viset. Därför frågar sig Hannah, och nu också jag, vad som egentligen är sexigt hos män, rent fysiskt.

Och allt jag kan tänka på är ”när han har förstånd nog att ta av sig strumporna”.

Men visst finns det en djupare och viktigare dimension i den manliga objektifieringens obefintlighet, särskilt när den kontrasteras mot den synnerligen utbredda kvinnliga objektifieringen. Jag själv, liksom många andra, som försöker tänka till kring vad som är sexigt med män tenderar till att lyfta fram egenskaper snarare än utseende. Den sexige mannen spelar gitarr. Den sexige mannen sjunger också. Den sexige mannen är stark som en oxe men kan klättra i träd för att rädda små mjuka kattungar. Kvinnors sexighet däremot brukar mätas i utseende: en utvald kroppsdel med adjektivet ”stora”. Stora ögon, stora bröst, stor rumpa. Hannah, och många med henne, konstaterar att många män faktiskt vill bli lite mer objektifierade.

För let’s face it. All objektifiering, om vi nu ska tolka det som fokus på yttre istället för inre kvalitéer, är inte nödvändigtvis av ondo. Som gammal skruttig tvåbarnsmorsa måste jag ju erkänna att om främmande människor påpekar att någonting med mig är snyggt eller sexigt (och det händer inte så ofta men jag fortsätter att intala mig att det är för att jag inte går ut) är min reaktion väldigt sällan negativ. Om vi säger så. En kille som jag minns som riktigt snygg men som kan ha varit Frankensteins deformerade lillebror utan att jag hade brytt mig om det kom fram till mig just när jag och några vänner skulle gå från en bar mitt i natten. Han tog min hand, såg mig i ögonen och utbrast: Oh no! You’re leaving? Just when you realize you’re in love she’s gone!

Det lever jag fortfarande på. Och lär göra jävligt länge ännu. Men hur många killar är det som får uppskattande kommentarer av kvinnor? Hur många kvinnor är det som tar modet till sig att objektifiera lite? Är det kanske dags att börja? Jag och min man har en vanligt förekommande dialog som oftast utlöses av att jag ber honom hålla käft och koncentrera sig på att vara snygg, till vilket han svarar ”oh, treat me like an object” och jag svarar ”shut up, ash trays don’t talk”. Men kanske ni har några andra förslag?

12 kommentarer på “Vad är sexigt hos män?

 1. Jag brukar kalla vissa män jag känner för ”snygging”, typ ”Hej snygging”. Det är till lika delar allvarligt och skämtsamt menat.

  1. Men inget specifikt, typ: ”jag gillar dig bättre när du är tyst för du är sånt klassiskt ögongodis att jag inte vill att bilden förstörs av din bristande intelligens”?

 2. LOL, när har vi nått jämställdhet? Är det när jag också kan säga sådana saker utan att råka ut för en hårtork (utskällning), eller är det när ni också drabbas av motsvarande?

  1. Jag tror att det är ett stort steg på vägen när ingen känner att man ”drabbas” när man får en komplimang även om den rör utseendet.

   1. My bad, skulle svara på din “jag gillar dig bättre när du är tyst för du är sånt klassiskt ögongodis att jag inte vill att bilden förstörs av din bristande intelligens”
    Det är jag rädd för inte är en ren komplimang 😀
    När jag sa ”drabbas” menade jag att även en kvinna får det hett om öronen när hon kommer med något så uppenbart nedvärderande. Personligen tycker jag att det är sött, och kan skratta gott men skulle jag använda det om en kvinna skulle jag inte få en positiv respons..

    1. Jasså du tänker såååå…. Nä, kanske det inte är en alldeles ren komplimang. 🙂 Men det fina med kommentaren är att all potentiell negativ respons kan viftas bort med samma argument (”jag hade rätt – det där med att du skriker och svär gör absolut ingenting för ditt utseende”).

 3. **kan inte kommentera det här eftersom min man kan titta in**

  piiiiip piiip*****_______***** du vet resten!

 4. Jag tycker att män är objektfier. objectifie.. objektifierade (17 vad det var svårt att skriva!) som det är nu också, självklart på ett annat sätt än kvinnor men nog närapå i samma utsträckning. Titta bara på reklam posters.

 5. Hur ofta går ni tjejer fram till en okänd killle och säger något likande som killen i exemplet gjorde?

  1. Men det är just det jag menar. Kanske det vore på tiden att vi började lite mer med sånt? Skulle det ge killar självförtroende, eller stress?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s