Kulturkrockar · Nyhetsplock

Att döma barn och deras föräldrar

Lady Dahmer skriver om det där med att ge barn komplimanger och retar sig på att föräldrar på förskolan tar sig friheten att kommentera att hennes dotter ser fin ut.

Visst kan man tycka att det är onödigt att kommentera utseende i största allmänhet, jag har sagt det förr (både här och här) och det tycker jag fortfarande. Men däremot har jag aldrig blivit förbannad för att någon sagt något trevligt om mina barns utseende och jag är helt övertygad om att positiva komplimanger om deras utseende inte kommer att ha en negativ inverkan på deras självbild. Det första barn lägger märke till är ju hur saker och ting ser ut och först därefter lär de sig att koppla samman utseende med inre egenskaper. Att man retar sig på att någon tycker att ens barn är fint kanske snarare är ett tecken på att man som förälder sätter adjektivet fin i samband med saker som ”mild”, ”skör”, ”i behov av skydd” och så vidare. Men så behöver det ju inte vara, och som lady Dahmer själv skriver i ett senare inlägg så gör inte barn den kopplingen.

Barn söker bekräftelse, både på sina inre och yttre kvalitéer. Jag tycker inte heller att man behöver kommentera i tid och otid, men när barn (även andras) kommer rusande för att visa nya tröjan, tofsarna i håret eller vad det nu än må vara tänker jag inte säga att det inte är något att bry sig om, att barnets glädje över vad det ser som fint inte ska tas på allvar bara för att barnet har haft oturen att födas till en värld som lägger otillbörligt mycket vikt vid utseende. Sedan kan man ju försöka tänka på om man bara säger ”fin” till flickor och ”tuff” till pojkar.

Och när vi nu ändå talar om dömande: Lady Dahmer skriver i inlägget ”Vem ger dig rätten att recensera mina barn?

”Mitt ovetandes barn som ännu inte har blivit totalsabbad av utseendefixering (som deras ungar har tyvärr) och som hittills inte haft sådana där fixeringar då hon vägrar ha nåt annat än typ rosa eller klänning. (som fler ungar på förskolan).”

Jag uppskattar inte att bli anklagad för att ha totalsabbat min dotter med utseendefixering bara för att hon har rosa klänningar trots att hon är flicka om det är vad hon vill ha på sig. Vem ger dig rätten att recensera mina barns föräldrar?

4 kommentarer på “Att döma barn och deras föräldrar

  1. Fast på vilket vis dömer hon just dig/er? Hon gillar väl inte att barnen blivit utseendeFIXERADE, men det är ju inget man är bara för att barnet har perioder då den vill ha klänning eller rosa. Alltså, om du inte känner att ditt barn har blivit helt utseendefixerat och söker efter utseende-bekräftelser hela tiden… så är det nog inte just er hon syftar till?

    1. Min dotter älskar sina rosa klänningar och vill helst inte ha något annat när de går till dagis. Och visst söker hon utseendebekräftelser, särskilt när hon har klätt ut sig. Jag bara tycker inte att det ger någon rätten att säga att hon är sabbad.

      1. mmm… det kanske är lite väl hårda ord att bara slänga ur sig! Jag hade kanske mer formulerat det som ”det kan vara synd när en känner att bekräftelse behöver komma genom att få komplimanger genom utseende när man kan få bekräftelse på så många andra sätt, lite djupare och personligare.” För det jag tänker att Lady Dahmer menar, när hon säger så, är mer att utseende är ytligt, och därför inte den bästa av alla bekräftelse-sätt. Men det är bra att du tog upp hur det kan såra. För jag håller med om det Lady Dahmer Menar, men jag vill inte att någon ska känna att jag säger att något barn är sabbat. Det låter bara så… ja… det känns inte schysst helt enkelt.

        1. Jag tror också att hennes tanke var just det som du beskriver, men som mamma till en rosafrälst liten flicka blev jag riktigt förbannad över vad hon skrev.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s