Det är skillnad på sexism och sexism

Det finns sånna som tycker att det är sexistiskt att klä sin dotter i rosa fluff och ge sin son bilar att leka med. Kanske lite att gå till överdrift det där.

Men så finns det sånna som tycker att man måste ha ett väldigt vinklat perspektiv för att tycka att det är sexistiskt när man tränar innebandy i formationerna Jennifer, Petra och Sofia för att killar skulle ha lättare att komma ihåg vartåt de ska springa om de associerar det till hur man får i säng en viss av de snygga brudarna. Då har man avgjort missat något för mycket mer sexistiskt än så blir det knappast.

Sedan kan man ju stå och säga att man är emot mobbning, rasism och sexism hur mycket man vill. Så länge killarna vet att Petra är kodordet för aggressivt spel eftersom Petra gillar att dominera och blir sugen när man tar för sig kan de där honnörsorden inte betraktas som annat än kvalitativt skitsnack. Sitter Abdullah på bänken? Får man knuffa den där tjockisen?

Förvisso är liknande företeelser förkastliga på alla nivåer, men vad fan tänkte man när man gjorde upp sånna här kodord för fjortonåringar? Sofia som ”gillar att ta för sig i sängen” och som man får ut ”optimalt resultat” med genom att vid ”rätt läge hångla och tafsa” på riskerar att dras inför rätta för sexuellt utnyttjande av minderårig – för fjortonåringar får enligt lag inte ha sex ännu. Petra, som gillar om man ”i sängen” kan ”riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan” är fem före våldtäkt.

Man talar om en ”miss i arbetet” och menar att ”det är olyckligt om någon uppfattade det som kränkande”. Jag menar att det är en stor miss om någon inte uppfattar det här som kränkande.

DN, SvD, GP

8 tankar om “Det är skillnad på sexism och sexism

 1. Jaså, jag verkar ha gått miste om några nyheter. Har läst lite likadana men mera blyga instruktioner i andra världskrigets manual (för stridspiloter om jag minns rätt).

  • Vilken underbar jämförelse! 🙂

   Jag förstår så väl hur det här kan hända, men samtidigt så måste tryckta kort med taktikinstruktioner ha gått igenom tillräckligt med tankeverksamhet för att någon skulle ha kommit på att det inte var så lyckat med sånna här formuleringar.

 2. Ja alltså det är verkligen synd om de vuxna inte kan tänka på något annat sätt att lära de unga spela tillsammans.

  • Riktigt tragiskt är det. Jag förstår behovet av humor i träningen, men det måste finnas gränser. Och gränsen går alltså långt innan sånt här.

 3. Man kunde kanske tänka sig lite moderation i alla kommentarer, från idrottsminister till bloggare? Ingen tycker väl att det var något lyckat sätt att uttrycka sig, men hur gammal tror ni tränaren för ett J-14 lag är själv? Kanske inte många år äldre. Om man sen råkat se en film om amerikansk highschool basket och blivit lite för inspirerad, kunde det inte möjligen ha klarats ut internt? När faktiska sexövergrepp mot unga killar uppdagades inom friidrott och handboll nyligen var det väldigt vad oanträffbara alla i ansvarig ställning befanns vara, och hur lite de som tvingades ut på banan hade att komma med, men när det gäller att betyga hur oerhört emot man är att tala om att ”smiska Petra”, då är indignationen och enigheten så total att man blir rörd till tårar.

  • Absolut! Det verkar som om det har bildats två läger: ett som är feministiskt och hänger upp sig på ordet ”smiska” och ett som är trött på galna feminister och hänger upp sig på ordet ”sexism”.

   Även om jag tycker att det är ett jätteproblem med den kvinnosyn som lyser igenom i taktikkorten misstänker jag att tränaren inte nödvändigtvis har tänkt på det. Gissningsvis är tränare en ganska normal, relativt ung kille som mår rätt dåligt nu, trots att allt han ville var att göra något kul för sitt lag. Däremot är kvinnosynen bara ena delen av problemet (och egentligen kanske inte den största) för synen på unga män är under all kritik. Den verkliga sexismen i det här fallet ligger inte bara i objektifieringen av flickor utan i generaliseringen av unga män. Pojkarna i laget har ju verkligen satts på pottkanten, för knappast vill någon klaga på en tränare man egentligen gillar eller bryta mot lagandan trots att tränaren förutsätter att fjortonåriga killar är så intresserade av att ge sig in i sexuella relationer med tjejer att den driften är det bästa sättet för dem att lära sig något.

   Sedan håller jag med om att det måste finnas moderation. Att skrika om kastrering (som jag såg på någon blogg), död åt alla män (också blogg) och att låtsas som att man aldrig hade kunnat tro att det här skulle kunna hända i idrottsvärlden (de flesta mer eller mindre ansvariga) idag gör ju knappast någonting bättre. Samtidigt får man inte blunda för att det här inte egentligen är ett enskilt fall utan ett symtom. Och framförallt ska vi inte se det som en feministisk fråga och ett uttryck för kvinnoförakt.

   Det är en viktig samhällsfråga som borde stå som exempel på hur obetänksamhet kan ge synnerligen sneda förebilder för ungdomar oavsett kön.

 4. Jag håller med dig om en del du skriver, men som den besserwisser jag är måste jag ändå påpeka följande: Det är inte olagligt för folk under 15 (i detta fall fjortonåringar) att ha sex. Det är olagligt för 15+are att ha sex med folk under 15, Folk under denna ålder får knulla bäst de vill med varandra, och det är säkert en hel del som gör det.

  Sedan varken tror eller tycker jag att det framgår någonstans att tränaren eller nån annan inblandad sr kvinnor som sexobjekt eller att män på nåt sätt skulle vara mer värda. Vad jag kan utläsa av det är en relativt ung tränare som tänkte lägga upp taktiken på ett kodat sätt som talar till ungdomarnas hormoner och därigenom får de att lära sig snabbare, och på samma gång lära de att det som funkar för en tjej inte behöver funka för en annan. Klumpigt utfört, absolut, men ramaskriet över detta i media och på nätet känns väldigt överblåst och på många sätt kontraproduktivt för feminismen som alltför ofta tycks missa sitt mål genom att fokusera på dum skit som detta.

  • Rätta mig nu om jag har fel (eftersom jag också är en besserwisser… 🙂 ) men är det inte så att det teoretiskt sett är olagligt för den som är under 15 år att ha sex men eftersom man heller inte är straffmyndig kommer man inte att kunna straffas för det? Vill minnas att det någon gång var diskussion om att socialen ville ingripa för att någon minderårig hade sex och föräldrarna inte tog sitt ansvar. Men jag hittar förstås inte något om det nu, så det kan ha varit något jag blandat ihop.

   Och vad det gäller sexobjekt så är det en objektifiering i sig att ha kvinnor (eller män) som koder med särskilda egenskaper. Jag tror också att det är en ung tränare, men har man ansvar för barn så måste man tänka längre än så. Det är en sak om man hasplar ur sig sånna grejer under en träning, men en helt annan om man tar sig tiden att trycka upp kort med taktiken på. Då borde man ha tänkt innan.

   Och det här kommer jag att få skit för, men feminismen av idag lever tyvärr mycket av ett populistiskt missnöje. Att det skulle bli så stort som det blev angående de här taktikkorten känns förstås orimligt när det finns betydligt värre orättvisor att bekämpa i världen, men samtidigt är det bra om det blir tillräckligt med bråk för att nästa tränare som står och skriker att fjortonåringarna i hans lag ska sluta spela som jävla kärringar kanske skulle hålla käft.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s