Nyhetsplock

Människors lika värde vann

Nej, det är ju inte med odelad förtjusning man möts av dagens valresultat. Män dömda för hets mot folkgrupp, misshandel och sexuellt ofredande väljs med tusentals rösters marginal in i landets styrande organ. Att det ens är möjligt är skrämmande.

Och när man först ser på fördelningen av röster och Sannfinländarna står som näst största parti med en väldigt liten marginal till Socialdemokraterna (som är störst) sjunker hjärtat. Men nu är det verkligen inte så illa som det verkar. Under förra valet fick Sannfinländarna 17,7 % av rösterna och det gav dem 38 mandat. Under mandatperioden splittrades så partiet, i typ Blå Framtid (eller whatever, ingen framtid alls tydligen) och Sannfinländarna. Den delen som fortsatte att vara partiet Sannfinländarna ser alltså ut att ha gått framåt i det här valet, men det här valet fick de 17,5 % och har alltså BACKAT 0,2 %. Det gav dem ändå 39 mandat.

De verkliga vinnarna det här valet är rödgröna, unga kvinnor. Miljö, nytänkande och människors lika värde har vunnit det här valet. Vänsterförbundet går från 7,1 % till 8,2 %. Socialdemokraterna från 16,5 % till 17,8 %. De Gröna från 8,5 % till 11,5 %.

De högljudda, rasistiska, sexistiska, brottsdömda männen ska inte regera.

4 kommentarer på “Människors lika värde vann

  1. Hmmm.. och kanske de alla progressiva, äldre o unga män som också röstat på dessa rödgröna unga kvinnor? Alltså väljarna? 🙂

    1. Alla som har haft privilegiet att få rösta är förstås vinnare på det sättet, oavsett vad man lade sin röst på, men jag menar att i jämförelse med andra val så steg unga kvinnor med rödgröna åsikter fram som vinnare – att bli röstade på.

  2. Håller helt med i sak Charlotte – i alla de sammanhang jag samarbetat med kvinnor har det fungerat utmärkt. Kvinnor kan! En blandning av könen i rätt proportioner tycker jag är bäst.

    Tyvärr måste jag säga att i ett fall – när vi jobbade för att stöda några manliga kandidater i ett val – ifrågavarande kandidater kom – tog åt sig – och försvann. Stödtruppen ställde i ordning och städade upp efteråt.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s