Nyhetsplock

Jävla betalmurar

Jag betalar gärna för journalistik. Verkligen. Det gör jag. Men nu när både SvD och DN har lagt i princip allting bakom betalmur håller jag på att få fullkomligt fel i huvudet. Jätteviktiga nyheter och välskrivna kommentarer som inte kommer folk till godo, som inte kan spridas till dem som behöver läsa. Det här kommer bara att bredda klyftan mellan dem som läser så kallad etablerad media och de som läser alternativ och det är inte bra.

Jag vill inte ha tillgång till allt digital material och hela SvDs arkiv. Jag vill läsa vissa, utvalda artiklar som jag är intresserad av. Sporten skulle jag till exempel inte läsa ens om det var SvD som betalade mig för det. Och detsamma gäller DN. Det är några artiklar i veckan som jag skulle vilja komma åt. Dessutom läser jag gärna andra digitala nyheter också och jag skulle gärna betala för det även om jag inte är tvingad till det.

Så nej. Jag tänker inte gräva fram mitt betalkort för att registrera mig på förtitolv olika ställen för att kunna läsa ströartiklar. Det måste gå att ordna finansiella bidrag till journalistik på något annat vis, utan bli en Lamotte. Och jag vill kunna sprida välskrivna artiklar så att de kan komma andra till godo – särskilt dem som inte skulle betala en spänn för att få läsa. Vi får inte ha privilegierad, högkvalitativ journalistik som bara finns tillgänglig för några få.

5 kommentarer på “Jävla betalmurar

 1. Har ju föreslagits prenumerarionstjänster liknande Spotify för media, det skulle jag kunna tänka mig betala för. Jag gillar att ta till mig sv saker som händer i andra delar av landet, men inte så mycket att jag vill betala för det.

 2. Helsingin sanomat ger 5 gratisartiklar per dag. Vill man läsa mer betalar man. Helt ok system tycker jag. Jag läser inte sådant som är bakom betalmur pga besväret.

 3. Vad gäller just DN så verkar deras betalvägg slå till först efter några sekunder. Arkiverar man artikeln man vill läsa i archive.is så sparas den där utan betalväggen.
  Funkar tyvärr inte med SvD.
  Ett bra system vore ju annars att man kunde ha någon slags ”plånbok” som var gemensam för alla utgivare som ville ansluta sig, där man då drar av ett visst mindre belopp, typ 10 öre (vilket enligt mig verkar rimligt), för varje artikel man öppnar för att läsa.

 4. Jag håller med! Det skulle vara så viktigt att seriös media finns tillgänglig.

  Ett tips kan jag komma med, som Dolf säger så slår betalmuren inte till genast. Så här läser jag själv DN:s artiklar: klicka på länken, kör blixtsnabbt med ctrl+a och ctrl+c och klistra in allting i Word med ctrl+v. Lite åbäkigt, men möjliggör åtminstone läsandet av enstaka artiklar.

 5. Ja, naturligtvis kommer folk att läsa ännu mer ”alternativa” media (dåligt namn på ställen som ofta bygger på tankar som evolutionen sorterade bort redan för årtionden sen men i alla fall), och till dem kommer man inte ens att kunna säga ”prova DN också i några veckor, den bits inte”.

  Verkar måsta finnas mer allmänansvar på området. SVT/SR/YLE finns men det räcker inte.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s