Kulturkrockar · Nyhetsplock

Eberhard är inte bara oförskämd, han har fel också.

Till mångas oförblommerade förtjusning har psykiatrikern David Eberhard skrivit en debattartikel på det tydligen inte alls uttjatade ämnet att pojkar ska få vara pojkar och flickor ska få vara flickor. Det finns några saker jag skulle vilja kommentera. Förstås.

För det första finns det mycket i hans text jag håller med honom om. Det finns vetenskapligt bevisade biologiska skillnader mellan gruppen män och gruppen kvinnor. Så är det bara. Det är också viktigt för barn att de får och är trygga sin könsidentitet, som ju är en av de första identiteterna barnen får, och att pojkar får vara pojkar och flickor får vara flickor.

So långt so good, som man säger.

Problemet är att Eberhard bortser från det faktum att forskningen också visar att det finns större skillnader INOM gruppen män och INOM gruppen kvinnor än vad det statistiskt finns MELLAN grupperna. Båda dessa grupper är alltså så diversa att man verkligen kan ifrågasätta meningen med att tala om att män är på ett visst sätt och kvinnor på ett annat. I praktiken finns det nämligen så många undantag att det svårligen låter sig göras, ens på ett biologiskt plan.

När Eberhard sedan skriver att även mycket små bebisar uppvisar könsspecifika skillnader är jag osäker på om han med vilje skiter i det eller helt enkelt inte tänker på att även mycket små bebisar har sugit i sig sin omgivande kultur. En ettåring är redan en kulturell varelse, med uttryck och kroppsspråk anpassade till den omgivning hen vuxit upp i. Ta det här med att leka med bilar, som små pojkbebisar tydligen ska gilla. Hur kan pojkbebisar ha utvecklat den biologiska egenskapen på de dryga hundra åren vi har haft bilar, huh? Små barn är designade för att anpassa sig till sin omgivning. Och den länk Eberhard har för att bevisa sin poäng handlar inte ens om det han säger att den ska handla om.

Sedan ger sig Eberhard ut på väldigt djupt vatten med det svepande påståendet att

”Vidare är mäns och kvinnors olika beteenden återkommande i alla kända kulturer vilket, för att vara övertydlig, säger oss att dessa könsskillnader sker oavsett hur kulturen uppstår och hur den ser ut.”

vilket är kvalificerat skitsnack. Tvärtom har kvinnors och mäns könsuttryck varierat väldigt stort över både tid och rum, vilket, för att vara övertydlig, säger oss att könsskillnaderna de facto är åtminstone delvis kulturellt betingade. Eberhard drar en korrekt slutsats baserat på en felaktig premiss vilket betyder att han i slutändan har… fel.

Pojkar ska få vara pojkar och flickor ska få vara flickor. Jag håller med om det. Men det enorma spektrum av könsuttryck i form av kläder, saker, kropsspråk, hobby och så vidare som pojkar och flickor har att förhålla sig till är överlappande och föränderligt. I dag får flickor vara flickor även iklädda jeans, till exempel, något som hade varit fullkomligt otänkbart för 150 år sedan. Och pojkar kan vara pojkar i långt hår eller kort hår eller inget hår, för vi vet nu att håret inte gör mannen. Det stora felet Eberhard gör här är dock att han tror att det bara finns pojkar och flickor och ingenting annat. Eberhard, som är så förtjust i biologi, borde veta att det är ett felaktigt antagande. Det finns och har alltid funnits – i alla kulturer, i alla tider – människor som inte passar in i dessa två kategorier. När vi säger att pojkar ska få vara pojkar och flickor få vara flickor måste vi komma ihåg att de som är varken pojke eller flicka har samma rätt att vara sig själv.

Sist och slutligen finns det en särskild plats i helvetet för vuxna i maktposition som trashar barn.

Det var därför med stor sorg jag såg effekten av ett makabert experiment med barn som visades i både Aktuellt och Lilla Aktuellt den 30 mars. Det var en intervju med två småflickor som fått lära sig att de minsann inte var flickor utan ”hens”.

De hade indoktrinerats att de inte skulle ha några kvinnliga attribut och de satt som papegojor och upprepade vuxenvärldens argument inför kameran.”

Hur i hela helvete vet han att de indoktrinerats? Hur kan han som psykiater sitta där på sin höga häst och kalla dessa starka barn makabert experiment? Skämmes, vuxna människa, att bete sig på det viset mot barn!

De två barnen ger nämligen inte alls uttryck för förvirring eller indoktrinering. Lava, 8 år, säger att hen blir ”lugnare i kroppen” sedan hen förstått vad hen är och fått ord för det. Matilda, 10 år, säger att hen tycker att det är jätteviktigt att få vara sig själv. ”Om man spelar någon annan mår man ju dåligt”, menar hen. Jag förstår ärligt talat inte hur man kan argumentera emot det där. Varför ska de inte få vara sig själva? Vem skadar det om de känner sig som ”hen” istället för ”flicka” (förutom Eberhards ego)? Varför skulle Lava och Matilda ha sämre chans att växa upp och bli ansvarstagande, bra vuxna, än Peter som fått lära sig att pojkar inte gråter, eller Torgny som nekades den klänning han så gärna ville ha?

Vi kan acceptera det faktum att män och kvinnor är biologiskt olika utan att förneka kulturens påverkan, det föränderliga i könsuttryck, allas rätt att vara sig själva och det fullkomligt horribla i att ge sig på barn som vågar berätta om hur det är att inte passa in i mallen.

7 kommentarer på “Eberhard är inte bara oförskämd, han har fel också.

 1. Jag hör ofta det där med att ”skillnaderna är större …”, vilket då givetvis omedelbart väcker frågan, hur jämför man skillnader och i relation till vad. Jag var lite skämtsamt inne på det i Män, kvinnor och DNA. (Låt mig betona att det var ett skämtsamt inlägg, men med en allvarlig grund ifråga om just detta hur man egentligen mäter skillnader.)
  Det finns ju en skillnad mellan män och kvinnor som inte bara är enorm, kvinnor och män är helt väsensskilda utifrån den: kvinnor föder barn. Och ja, jag är medveten om att det är en fysisk skillnad, och vad Eberhard och du talar om mer hör hemma på det beteendemässiga planet.
  Att Eberhard säger att de är indoktrinerade kommer sig nog av den enkla anledningen att de på det hela taget rapar upp vuxenargument interfolierade med truismer som ”om man spelar någon annan mår man dåligt”. (”Truism” förresten, det är ju inte ens sant, för det är ju precis det man oftast gör när man leker, spelar något man inte är.)
  Jag undrar hur en intervju låter med dem om tio år efter att de gått genom puberteten och befinner sig i övergångsfasen till vuxenlivet. Kommer de att må bra då eller kommer de att leva i en ständig identitetskris?
  Jag anser att det finns ett korrekt sätt att uppfostra sina barn, jag redogjorde för principen i det ganska långa inlägget om den ultimata uppfostran.

 2. Åh David Eberhard, mitt favorit-hatobjekt! Han har ju många bra poänger men argumenterar så hopplöst yvigt och inkonsekvent att det tar emot att ge honom cred. Men största nöjet varje gång jag läser något av honom är ändå att länka till den här recensionen av en av hans böcker (och nej man måste inte ha läst boken för att uppskatta den – den är helt fantstisk)

  http://dagensbok.com/2012/01/14/david-eberhard-normalt-fran-vansinnesdad-till-vardagspsykoser/

 3. Nu för tiden för man lära sig att hens och ickebinära är ett biologiskt faktum första terminen på läkarprogrammet. Frågan är bara om/hur omvärlden behandlar dem.

 4. Skulle barnen verkligen vara ”indoktrinerade” kanske de när de blir äldre kommer att må ungefär lika dåligt som ickebinära, queera, könsdysforiska eller på något annat sätt icke normkonforma personer som har tvingats in i de konventionella stereotyperna eller inte fått tillräckligt stöd mot det sociala trycket i den riktningen.

  Man kan göra fel hur man än vänder sig och kommer någon gång att göra det också. Det är ingen ursäkt för att inte öva sig i att vara lyhörd för individer.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s