Vardagslivet

Att låta sitt barn ta hål i öronen

Tilda har tjatat om att få ta hål i öronen i flera år redan. Vi har konsekvent sagt nej. Jag tycker inte att barn behöver ha fler hål i öronen än de som potentiellt borde användas för att höra med. Att pierca för att hänga krimskrams i öronen har liksom gått fetbort. Ett barn är inte stort nog att fatta sådana beslut. Punkt.

Men är det någonting som jag har lärt mig av att ha varit mamma i över 10 år så är det att det där med principer för principers skull är någonting man glatt får äta upp.

När Tilda fyllde åtta år i våras lät vi henne till sist ta de där hålen hon drömt om och jag kan egentligen inte motivera det bättre än med att hon väldigt, väldigt gärna ville. Det var inte den sortens stundens ingivelse som får bikers att tatuera fjärilar på röven. Hon hade tänkt, planerat och drömt i år redan.

I vår kultur är kroppsintegriteten helig på ett sätt som ingen slöja eller klädkod kan ens mätas med. Ingen har rätt att inkräkta på någon annans kroppsliga integritet och det är bra. Det är så det ska vara, tycker jag. I mitt jämställdhets- och genustänk är det en mycket viktig beståndsdel.

Det stora problemet kommer när barnen har blivit stora nog för att själva uttrycka mycket starka åsikter om den egna kroppen.

Jag tror inte att det finns någon gyllene regel för vid vilken ålder man måste börja ta barnets åsikter i beaktande, om man inte vill lägga gränsen vid 18. Jag tror att allt hänger så himla mycket på hur barnet är och vilken grej det gäller (hål öronen, fjärilar på röven, microchip för att byta TV-kanal implanterat i pannan). Jag tror att man som förälder har det viktigaste uppdraget inte i att säga ja eller nej utan att lära känna sitt barn bra nog för att veta när det är dags att låta barnets åsikt styra.

Så får vi väl diskutera det där med fjärilar en annan dag.

3 kommentarer på “Att låta sitt barn ta hål i öronen

  1. Jag håller så fullständigt med dig i detta (och det där med principer är verkligen inte lätt när man har barn med stark vilja). Allt är inte svart eller vitt och hål i öronen (eller smink eller whatevs) är inte 100% dåligt alltid. Och så fint det blev! (Ja man får säga att barn är fina också 🙂 )

  2. Det där är intressant! Jag har en tanke om att jag ska ha 12-årsgräns på hål i öronen, iom att det är den gränsen de (eller den? Kanske bara en jag tittat på) seriösa piercingstudios vars hemsida jag tittat på har. Samtidigt tror jag att jag själv var 11 när mamma till slut gav med sig. Så vi får väl se. Om ungen själv köper 12-årsgränsen så är ju saken klar. Men de kanske skiter högaktningsfullt i hål i öronen och har fokus på något annat område där jag inte alls hunnit förbereda mig på.

    När det kommer till hårfärg sa mamma alltid att håret växer ut, vi får färga håret hur vi vill så länge vi inte tatuerar oss.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s