Nyhetsplock

Sannfinländarnas kön och faktafelen

Sannfinländsk ungdom här i Finland har lanserat en kampanj om kön. På sitt sätt är det ju lite kul, inte minst för att jag först inte alls förstod vad det handlade om. Jag såg den här bilden utan att veta sammanhanget.

Me olemme erilaisia

Texten är ”Vi är olika. Bra så.” och min tanke var förstås att det var prima att hon som tydligt är lesbisk butch kan få vara sig själv. Och den alltid briljanta Kasper Strömman konstaterade glatt att det är härligt att vi numer snabbt och smidigt kan kolla på folks kepsar vad de har för kön så vi slipper vara förvirrade.

Det var dock inte alls tanken med kampanjen. Nä, tanken är att upprätthålla dikotomin mellan könen. Att det bara ska finnas två kön.

Och egentligen kan det ju räcka med att kampanjen är ett hån mot alla dem som har ett känsloliv som inte passar in i traditionella könskategorier. Det är illa nog. Men grejen är att den sannfinländska tanken är baserad på ett rent faktafel. Det finns inte alls, så som sannfinländsk ungdom och många andra hävdar, bara två renodlade kön. Förbundets vice ordförande hävdar:

”Vi får endera en Y- eller en X-kromosom av fadern och en X-kromosom av modern. De här XY- eller XX-byggklossarna kan ingen människa förneka eller ändra på, även om man opererar sitt yttre med hjälp av plastikkirurgi.”

Här är en tabell från Nordamerikanska intersexförbundet:

Not XX and not XY one in 1,666 births
Klinefelter (XXY) one in 1,000 births
Androgen insensitivity syndrome one in 13,000 births
Partial androgen insensitivity syndrome one in 130,000 births
Classical congenital adrenal hyperplasia one in 13,000 births
Late onset adrenal hyperplasia one in 66 individuals
Vaginal agenesis one in 6,000 births
Ovotestes one in 83,000 births
Idiopathic (no discernable medical cause) one in 110,000 births
Iatrogenic (caused by medical treatment, for instance progestin administered to pregnant mother) no estimate
5 alpha reductase deficiency no estimate
Mixed gonadal dysgenesis no estimate
Complete gonadal dysgenesis one in 150,000 births
Hypospadias (urethral opening in perineum or along penile shaft) one in 2,000 births
Hypospadias (urethral opening between corona and tip of glans penis) one in 770 births
Total number of people whose bodies differ from standard male or female one in 100 births
Total number of people receiving surgery to “normalize” genital appearance one or two in 1,000 births

Av alla hundra barn som föds finns det ett barn vars kropp avviker från den traditionella indelningen. En unge av hundra. Det är ganska många. Och det ska väl för sakens skull inflikas att dessa barn alltså inte är miljöskadade av femininazis utan faktiskt föds så.

Sannfinländarna har fel när de säger att det ligger i våra gener att födas till pojke eller flicka. Det ligger i de flestas gener. Men inte i allas.

Det är lite som att göra en kampanj om att alla människor kan se bara för att barn föds med ögon. Det är jävla exkluderande trams.

Istället kan man se på kön som på hårfärg. Vi kan säga att alla är antingen mörkhåriga eller ljushåriga. Om vi bara har de två kategorierna att välja på kan vi säkert lyckas trycka in varenda käft i någon av dem. I jämförelse med andra så blir det ofta möjligt att säga om någon är mörkhårig eller ljushårig. Men om vi tittar på en stor befolkning så kommer vi att hitta en massa människor som rör sig mellan ljus och mörk, eller som färgar håret. Ja, och så det eviga problemet med var man ska få plats med rödhåriga.

Hur som helst. Det jag ville ha sagt var att jag är helt ok med att diskutera det moraliskt förkastliga i den här kampanjen, medan vi väntar på ”Våga säga nej till blinda barn”-kampanjen. Men kampanjen saknar faktagrund. Moral är en diskussionsfråga. Fakta är det inte. Och det är fakta att det inte bara finns pojkar och flickor.

8 kommentarer på “Sannfinländarnas kön och faktafelen

   1. Visserligen var det fredagkväll, men ganska tidigt så hade jag tagit något var det en väldigt begränsad mängd.
    Men jag står för påståendet. Jag använder inte ”missbildad” som ett invektiv, utan menar att det är ett faktum.
    Ingen ifrågasätter påståendet att en människa har två armar och två ben (medan en häst har fyra ben). Dock händer det att det föds människor som inte har två armar. De är missbildade. Faktum. Om man sen har invändningar mot själva ordet ”missbildad” och vill kalla det något förskönande som ”kroppsligen funktionellt utmanad” förändrar inte det faktumet.
    ”Late onset adrenal hyperplasia” (som var 1 av 66) är en typ av Congenital Adrenal Hyperplasica (CAH) vilket (enligt http://www.healthline.com/health/congenital-adrenal-hyperplasia) orsakas av genetiska defekter. Specifict orsakas ”late onset CAH” av en enzymbrist. Det är alltså inte normala tillstånd utan är någon form av ”konstruktionsfel”.
    Sen är det väl långt ifrån alltid som tillstånden påverkar könet på personen i en sådan grad att det råder någon tvekan om vilket kön det har. I just fallet med CAH så står ”Infant girls with classical CAH typically have a larger clitoris. Some infant boys have an enlarged penis.” I vissa fall (långt ifrån alla) blir de infertila.
    Jag tror inte man hjälper människor som föds med skador eller missbildningar genom att man försöker få det till att de är normala och tillhör en tredje typ av kön eller något sådant. Precis som man inte hjälper någon som har diabetes eller ALS (Stephen Hawkings) genom att förneka att det är en sjukdom eller att handikapp.
    Man kan dra en parallell till normalfördelningskurvan. 99,7% av alla män är mellan 159 och 201 cm långa (grovt räknat på median 180 cm, standardavvikelse ung. 7 cm), 99,7% av alla kvinnor mellan 145 och 185 cm (grovt räknat på median 165 cm, standardavvikelse ung. 6,5 cm). Långt under en promille av alla män är under 155 cm, långt under en promille av alla kvinnor över 190 cm. Extremt korta eller långa personer som faller utanför dessa intervall är med rätta att betrakta som onormala. Har de inte värre problem än att hitta kläder som passar, så ok, då är det väl bra, men eftersom det är ett onormalt tillstånd så bör man nog kolla upp vad som ligger bakom eftersom det kan visa sig ge andra betydligt värre konsekvenser. Man hjälper dem inte genom att låtsas att det är normalt.
    Alla åkommorna i tabellen utom den med 1 på 66 ligger klart utanför 99.7%-intervallet av 3 standardavvikelser, och kan med rätta betraktas som onormala. Tar man bort CAH (med 1 på 66) ur uträkningen (eller begränsar sig där till enbart de fall där avvikelserna är så kraftiga att man har svårt att avgöra personens kön) så torde också totala antalet personer vars kroppar avviker från standardmässig pojke eller flicka bli betydligt mindre än 1 på 100, och också det hamna utanför 99,7%-intervallet. Jag ifrågasätter också vad som avses här med ”avviker från standardmässig pojke eller flicka”. En person som är infertil har onekligen en kropp som avviker från det standardmässiga. Men att en kvinna är infertil innebär ju inte att man ifrågasätter att hon är kvinna, precis som man inte ifrågasätter att en enarmad man är en man, trots att han mycket tydligt avviker från standarden.

 1. Bra inlägg! Och tack för tabellen, blev själv och funderade på hur det egentligen funkar med de olika biologiska könen (men visste nog att det finns fler än två:)

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s