Uncategorized

Den ärliga bloggerskan och det generaliserande kvinnoföraktet

Via Internets förunderliga vägar hamnar jag på ett blogginlägg på Amandas blogg. Inlägget handlar i princip om att hon är väldigt glad över att Nicke Aldén, programledare på YLEs Radio X3M, har skrivit att Amandas blogg är ”den i särklass vettigaste bloggen i Svenskfinland just nu” och att hon är ”en ärlig, vettig och klok bloggare”. Nicke vill nämligen inte ha bara yta utan han vill ha djup.

Innan jag ger Nicke betydligt mer djup än jag tror att han egentligen är intresserad av vill jag också ta tillfället i akt att lovorda Amandas blogg. Den är verkligen väldigt, väldigt bra. Men så skriver Nicke så här:

”Varför är det i huvudsak kvinnor som bloggar? Jag vet inte. Varför lockas inte män i samma utsträckning till att blogga? Jag vet inte. Kanske för att det är, just det, så ytligt? Skulle den finlandssvenska bloggvärlden kännas mer genuin och ärlig skulle den säkert locka fler män. Men då den, för mig, ofta känns falsk och fylld av en verklighet som inte egentligen finns vill åtminstone inte jag ha så mycket med den att göra.”

Ärlighet, huh?

Ok.

Det där är något av det mest manschauvinistiska, kvinnoföraktande jävla trams jag läst på länge. Vem är du att bestämma vad som är yta? Vem är du att bestämma vad som är genuint och ärligt?

För verkligheten är att bloggandet har blivit en lukrativ bransch för många kvinnor. Smarta, drivna, genuina kvinnor som förvisso fotograferar sin mat och sitt kaffe och mysstunder med levande ljus men gör det så jävla bra att de kan leva på det. De kan leva på att göra vad de vill. Malenami är ett lysande exempel, Char and the City ett annat. Med sina tusentals läsare toppar de Bloggtoppen vecka efter vecka helt oberoende av vad män tycker att bloggande borde vara.

Och sedan det där med att en genuin och ärlig bloggosfär skulle locka fler män.

kiddingÄven den relativt sett väldigt lilla finlandssvenska bloggosfären har en uppsjö av kvinnor som genom bloggande har skapat sig en röst i samhället, som gör skillnad. Anne Hietanen har öppet berättat om ätstörningar, Hannah Norrena om sin skilsmässa och om föräldraskap, Eva Frantz om hur det är att tappa håret, Peppe om hur vi måste våga ta betalt för det jobb vi lägger ner och så vidare och så vidare. Listan kan göras oändlig.

Män är inte mer genuina och ärliga än kvinnor. Män är inte heller mer lockade av det genuina och ärliga än vad kvinnor är. Och att påstå att falskhet och förljugna verkligheter skulle vara någonting som specifikt kvinnor sysslar med? Re-he-heally?

WIN_20151015_141255För det är så att bloggvärlden har allt. Att män sedan väljer att trasha någonting som uppfattas som typiskt kvinnligt för att de inte förstår vad det handlar om eller för att de cherrypickar vissa aspekter och belägger dem med negativa attribut och knyter det till kvinnlighet är varken nyskapande eller särskilt classy. Faktum är att det är jävligt tröttsamt. Kvinnor som bloggar om annat än sitt kaffe och sin frukost får dessutom ta en sanslös massa skit för att de försöker sig på detta ”manliga djup” och är betydligt mer utsatta för hat och hot än manliga debattörer. Det finns nämligen jättemånga typer (inga namn) som sammankopplar ärlighet med manlighet och falskhet med kvinnlighet vilket resulterar i en genomgående nedvärdering av allt kvinnor gör och säger. Att analysera och diskutera på sin blogg är ett freaking minfält och jag förstår och respekterar dem som inte vill använda sin blogg till sånt. Det tar tid och det tar kraft. Jag vet.

Men inte ens diskussionen om att bloggvärlden behöver mer djup uppfanns av en man. Nej, den har pågått länge bland oss kvinnor som bloggar, där vi försöker stötta och uppmuntra andra kvinnor att orka blogga om annat än frukost och barnen. Vi nätverkar aktivt för att bekämpa de hatstormar som möter oss när vi bloggar om någonting som kan betraktas som uppseendeväckande (typ kvinnors lika värde), vi sprider våra och andras forskningsresultat, diskuterar politik, bedriver politik och allt detta helt utan att någon man har behövt säga till oss vad vi ska göra. Bara genom att vi har slagit våra små kvinnliga huvuden samman.

Jag läser inte heller bloggar som känns ytliga. Det är inte min grej. Det är inte vad jag vill göra med min tid. Men att försvara kvinnors rätt att göra vad de vill med sina bloggar, det är liksom right up min allé.

17 kommentarer på “Den ärliga bloggerskan och det generaliserande kvinnoföraktet

 1. Men Nicke!!! Det där var mer än lovligt korkat. Vad besviken jag blir, jag brukar annars tycka att han är en underhållande radioröst.

  Och jag måste bara säga att jag beundrar alla modiga kvinnor (för märkligt nog läser jag så gott som enbart kvinnliga bloggare) som skriver kloka texter på löpande band fast de vet att de kommer att få en massa taskiga reaktioner. Jag har själv bloggat i omgångar och känner precis igen känslan du beskriver… ska jag ta den här fighten eller lägga upp en mysig bild i stället…. hmm.

  Jag är så imponerad över alla duktiga bloggare som orkar sätta ner sin tid på smarta inlägg som får mig att tänka till och se nya sidor av verkligheten. ❤ till er, för de flesta blir verkligen inte rika.

 2. Det Nicke påstår är ju helt enkelt inte sant. Jag håller helt med dig om att hans inlägg dryper av kvinnoförakt. Hur kan han ens påstå något dylikt om ytliga bloggar av kvinnor då han i samtidigt berättar att han inte ens läser bloggar? Visst skriver Amanda eftertänksamt och klokt i sin blogg, men att säga resten av bloggarna bara är trams? DET är varken vettigt eller ärligt.

  1. Amandas blogg är toppen!

   Men sedan finns det förstås många som skriver blogg för sig själv. De skriver inte med tanke på en publik, utan bara för att de känner att de har något på hjärtat. Skulle tro att de flesta bloggarna (min egen inkluderad) ofta börjar just så. Och vem har rätt att bestämma om det är ärligt, liksom? Inte en random snubbe i alla fall.

 3. spot on! Höll på att flyga i taket igår när jag läste det. och sen att han fick en massa medhåll från alla håll om att det var smart sagt typ. Det var idiotiskt på så många olika nivåer att jag blir helt matt, och ett tragiskt bevis på hur lång uppförsbacke vi ännu har framför oss

  1. Blev också lite förvånad över medhållet, måste jag erkänna, men jag tror att det var medhåll för att många gillar Amandas blogg. Jag hoppas det åtminstone.

 4. Jag känner Nicke personligen och vet att han har ett hjärta av guld. Tycker därför lite synd om honom för att han fått ta denna shitstorm. Det är ju alltid lite svårt att uttrycka sig så alla förstår hur man menar. Tar inte ställning till det. Tack för de fina orden om min blogg dock, de värmer.

  1. Det här är hemskt svåra grejer och jag har i ärlighetens namn ett sting av dåligt samvete över att ha bidragit till shitstormen. Det är aldrig kul för den som hamnar i den, särskilt inte om det är på grund av ett ogenomtänkt misstag. Samtidigt så kände jag inte att jag kunde släppa det här utan att protestera för att han är 1) en offentlig person som gjort ett 2) offentligt, skriftligt uttalande. Uttalandet är dessutom inte bara lite utan väldigt mycket kvinnoföraktande (vilket givetvis inte betyder att han själv föraktar kvinnor) och en del i ett mönster som håller kvinnor nere och som förminskar kvinnors handlingar. Om han egentligen är bra typ som _ändå_ kunde släppa ur sig någonting sånt här så är det bara större anledning att protestera.

   Det ÄR svårt att uttrycka sig så att alla förstår vad man menar, det håller jag fullkomligt med om. Och ibland blir det fel fast att man inte hade tänkt sig att det skulle låta så illa som det gjorde. I det här fallet hade ju Nicke helt enkelt kunna säga att han tycker att Amandas blogg ger bloggosfären ett välbehövligt djup utan behöva göra det till en kvinna vs man-grej.

   På sin FB-sida har han ju nu dessutom bett om ursäkt och det tycker jag är både rätt och oerhört strongt gjort! Bra typer gör så!

   Skulle också vilja passa på att säga att om jag hade känt honom personligen så hade jag tagit det med honom personligen. Förmodligen med hjälp av LOL-cats.

 5. Jag känner inte Nicke. Jag tycker hans inlägg var fullt av skit. Att säga att bloggar är ytliga när han inte läser bloggar bevisar hur fördomsfull en man bara kan vara. Visst, han kanske har ett hjärta av guld, men om han vill höja Amanda till skyarna behöver han inte göra det på ALLA andras bloggares bekostnad.
  OCH om Amanda nu är så klok i sina inlägg kunde hon kanske ha tackat för komplimangerna MEN även tagit ställning och försvarat resten av bloggvärlden dvs. kvinnor. Nu föll hon för smickret och satt punkt.För alla har verkligen inte bara yta i sina bloggar.
  MORR!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s