Kulturkrockar · Vardagslivet

Nej-sägar-invasionen

Ofelbart, varje gång det kommer länkar från antifeministiska bloggar kommer det in drösvis med folk som är emot mig. Inte så att de egentligen läser vad jag skriver eller bryr sig om att ta reda på vad jag tycker. De vill bara säga nej. Det hände nu senast när jag kritiserade evolutionspsykologisk forskning på basis av forskningens urval (beträffande exempelvis respondenternas ålder) och metoder (enkäter för att utröna biologiskt betingade beteenden). I vanlig ordning skylldes det på att feminister inte kan/vill förstå biologi och i vanlig ordning påpekade jag att det, från akademiskt håll, självklart inte är feminister som protesterar utan forskare – främst evolutionsbiologer. Den som är intresserad kan med fördel läsa den eminenta bloggen Det är trams, som drivs av Per Köhler – doktorand vid Neuronano Research Center vid Lunds universitet (se till exempel Evolutionspsykologiskt handviftande). Han är inte den sorts tönt-feminist-genus(o)-vetar-slampa som jag är, och det är tveksamt om han kan klassas som evolutionsbiolog heller, men han är inte särdeles imponerad av evolutionspsykologi för det.

För jag får gång på jävla gång höra att jag helt enkelt inte är kompetent nog att uttala mig om evolutionspsykologi. På ett plan kan jag förstås hålla med. Det är inte mitt ämne så visst. Grejen är bara att det sällan är en del av motargumenten. Nu senast gick det så här:

Han: Det spelar ingen roll om en eller två evolutionsbiologer inte håller med. Kan du inte själv komma med belägg för varför forskningen är fel, eller förstå deras argument för varför den nu skulle vara det- så har du inte något att komma med vetenskapligt. Du kan fortfarande komma med känsloargument, men det är ganska uttjatat från feministisk sida.
Jag: Vem har kommit med känsloargument alltså?
Han: Jag ser det mesta du skriver som känsloargument. Dom låter väl någorlunda bra, men dom berör inte ens undersökningen egentligen.

Därefter går någon/några igenom de senaste månadernas inlägg och klickar ner betyget på dem på stjärnorna under. Som det här inlägget om en helt harmlös kvällspromenad med en bild på min dotter i balettkläder, vilket tidigare hade fått fem stjärnor av någon (sannolikt min mamma) men efter nej-sägar-invasionen fått en en-stjärne-röst. Det gör inte så mycket egentligen. Man måste ju inte uppskatta mina kvällspromenader. Men så har även inlägget om hur man inte får hata män röstats ner. Inte av feminister som tycker att man visst får hata män utan av antifeminister som vill säga nej.

Oh, the irony.

Och jag säger inte att man måste hålla med och ni vet ju att jag är av den bestämda åsikten att folk måste få säga nej och protestera, men det här handlar inte bara åsikter utan om kön och framförallt om genus. Det handlar om förutfattade meningar om vad jag som kvinna och genushistoriker har den intellektuella kapaciteten att förstå (vilket avgjort är betydligt mindre än en random man). När jag kritiserar metodologin bakom en undersökning så är det känsloargument. När jag vänder mig mot ett åldersmässigt tämligen snedvridet urval är det känsloargument. Hur ska man kunna diskutera forskning om metodologi inte anses beröra forskningen? Hur ska en kvinna kunna diskutera forskning om allt hon anses kapabel att uppbringa är känsloargument?

Då blir mina små kvinnliga känslor så sårade att jag börjar gråta och vill städa spisen och återupptäcka min rätta plats i världen.

Nävars.

7 kommentarer på “Nej-sägar-invasionen

  1. Stort tack för tramsbloggtipset, verkar vara en mycket läsvärd blogg som jag nu bokmärkt. 🙂 Fråga: har strömmen av kommentatorer vars analytiska förmåga fastnat på samma nivå som de stora medeltida tänkarna (han har utstående tänder. han är sinneslö –>> utstående tänder är ett tecken på sinneslöhet) gjort dig mer benägen att förespråka en meritokratisk diktatur?

    1. Meritokratiskt diktatur har vi väl alltid haft. Frågan är bara vad som setts som merit.

      Måste utveckla det där så snart jag får tid… 🙂

  2. Det är ju det jag säger Charlotte. Idag går det inte längre att föra en normal konversation. Inte med många i alla fall. Alltid finns det någon som hävdar att man inte duger, är knäpp mm. Spelar ingen roll vad man säger och hur länge man förklarar de sätter in en i en mall oavsett. Oftast en mall som man personligen är långt, långt ifrån. Papparättsivrare, extremfeminister eller vad fan det än kan vara. De lyssnar inte. Allt är svart eller vitt och hur rätt den ”andra” sidan än har i någon fråga så lämnar man aldrig sitt eget ”hem.”

    Sjukt är bara förnamnet. Jag följde din och den andres snack som du skrev om här och jag kommer aldrig någonsin att fatta hans sätt att se på vare sig frågeställningen eller på dina argument. Finns bara ett råd. IGNORERA! Det är ingen som helst skillnad på kvinnor och män vad gäller intelligens och ska inte vara minsta skillnad vad gäller värde och rättigheter. Thats it. Those who claim otherwise are just full of shit! That goes for both men and women

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s