Historikerns historier · Kulturkrockar

Om arbete och sex

Eva bad mig läsa och kommentera en artikel på The Economist, som handlar om prostitution. Artikelförfattaren menar att Internet gör köpandet och säljandet av sex både enklare och säkrare och att regeringar måste sluta försöka förbjuda prostitution. Även om tanken säkert är god – ny teknik gör prostitution tryggare – är artikeln fylld av otroligt tveksamma utgångspunkter och därmed synnerligen vanskliga slutsatser.

För det första genomsyras artikeln av att anledningen till att prostitution är olagligt är att folk i allmänhet är pryda. Därför menar artikelförfattaren också att prostitution över nätet är något vi borde jubla över eftersom vi inte längre behöver se det på gatorna. Och visst finns det en dimension av prydhet, särskilt i USA, men prydhet är givetvis inte anledningen till att prostitution är olagligt eller att de flesta av oss inte känner oss bekväma med konceptet.

Nej, för de flesta av oss handlar det om den prostituerades säkerhet, om trafficking och utsatthet, om beroende och socialt stigma. Till viss del tar artikeln upp dessa aspekter, men i de mest bisarra sammanhang.

”The problem of sex tourism plagues countries, like the Netherlands and Germany, where the legal part of the industry is both tightly circumscribed and highly visible.”

Jo, sexturism är ett problem i Nederländerna och Tyskland och jo, det är länder där prostitutionen är reglerad men ändå synlig. Det stämmer. Men att antyda att dessa saker har något som helst samband är verkligen märkligt. Sexturism är ett betydligt större problem i andra länder, så som Thailand eller Dominikanska Republiken – länder som verkligen inte är kända för att upprätthålla lagligt skydd för prostituerade. Kanske skulle prostituerade där få det bättre med Internet, men sannolikheten att de omtalade apparna med säkerhetsfunktioner någonsin skulle komma dessa prostituerade till godo får nog sägas vara beklämmande liten. Problemet med sexturism kommer alltså inte alls att avhjälpas med Internet. Och sexturism är inte ett problem för att den lagliga delen av industrin är kringskuren. Förstås.

Artikelförfattaren menar också att förskjutning till Internet normaliserar prostitution.

”The shift makes it look more and more like a normal service industry.”

Vad artikelförfattaren fullkomligt bortser ifrån är dock att det likväl inte är en vanlig servicebransch. Forskning visar förvisso att prostituerade under århundradena har betraktat sig som sexarbetare med fokus på arbete snarare än sex. Genushistorikern Julia Laite skriver på den underbara bloggen Notches följande:

”We have evidence of collective identities and labour association amongst prostitutes in the nineteenth century: dozens of women marching through the streets of Aldershot banging pots and pans to protest brothel closures makes for just one striking example.”

Kvinnorna själva ser sig som arbetare. Laite menar därför att prostituerade – eller sexarbetare, vilket torde vara en mer korrekt term – inte bör ses i ljuset av sexualitet utan i ljuset av kvinnors tillgång till arbete. Till viss del håller jag med, men samtidigt är det så mycket mer komplext än så. Prostitutionens långa historia – det sägs ju vara det äldsta yrket – är nämligen intimt kopplad till kvinnors underordning och till kvinnors förbjudna sexualitet. Det går inte bortse ifrån och därför är prostitution inte en helt vanlig servicebransch som bara behöver legaliseras och få ett bättre regelverk och Internet för att fungera felfritt. Intressant nog sätter artikelförfattaren utan att själv märka det fingret på exakt varför sexbranschen är så komplicerad.

I stycket efter att författaren konstaterat att det visst är en normal servicebransch skriver hen följande, med anledning av att prostitution också kan analyseras som en helt normal servicebransch:

”We have dissected data on prices, services and personal characteristics from one big international site that hosts 190,000 profiles of female prostitutes. The results show that gentlemen really do prefer blondes, who charge 11% more than brunettes. The scrawny look beloved of fashion magazines is more marketable than flab—but less so than a healthy weight.”

Vad det här stycket visar är inte hur bra det går att analysera prostitution som servicebransch utan hur otroligt nära kopplad prostitution är till kvinnlig objektifiering. Om vi bortser från att det förmodligen finns ganska få kvinnor som inte automatiskt blir fly förbannade över omdömet ”flab” eller begreppet ”healthy weight” och att dessa inte på något vis är fullgoda analytiska kategorier är själva sexualiseringen det viktiga. Artikelförfattaren konstaterar att ”sex säljer” och att det bara är att betrakta som fakta vi inte kan göra något åt, men sanningen är att det inte är sex som säljer utan sexualiserade kvinnor som säljer. Förra veckan ringde Linn Jung från Myteriet upp och frågade om min syn på fenomenet att unga kvinnor erbjuds typ drinkar och cigg mot att ha sex med äldre män eftersom det verkar bli allt vanligare (läs även My Tengströms krönika). Och det är just det här; prostitution och sexualiserande av kvinnokroppen hänger ihop vilket medför att det är långt ifrån endast de kvinnor som faktiskt är sexarbetare som får ta konsekvenserna. Den sexualisering som sexbranschen bygger på är en del av samhället i stort och verkar hämmande på kvinnor i alla branscher. Det är ett bedömande och fördömande av kvinnors kroppar som om kvinnorna inte hade något annat att erbjuda. Ett nedvärderande av kvinnors kunskaper (även inom sex) till förmån för utseende. Inte ens artikelförfattaren diskuterar vad kvinnorna är bra på, utan deras utseende.

Om sexarbetare är ett yrke så är det det enda yrke som kvinnor förväntas utföra utan att de själva har anmält intresse för det. Det enda yrke som en helt vanlig random kvinna kan bli tillfrågad om en fredagskväll.

Samtidigt är prostitution, precis som Laite påpekar, även en fråga om kvinnors arbete. Artikelförfattaren på The Economist vill se prostitution ur ett ekonomiskt och arbetsmarknadspolitiskt perspektiv och menar bland annat att det är ”oliberalt” (en term som säkert fungerar bäst i en amerikansk kontext) att kriminalisera ens delar av prostitution. Likväl missar artikelförfattaren det viktigaste angående sexarbete ur ett ekonomiskt och arbetsmarknadspolitiskt perspektiv, nämligen att det handlar om just kvinnors arbete och att det i allmänhet är en väg som kvinnor väljer på grund av bristen på alternativ. Problemet med prostitution skulle alltså lika gärna kunna sägas vara ett problem baserat på tillgången till trygga anställningar för kvinnor – och då särskilt unga kvinnor och ensamstående mödrar. Som Laite uttrycker det:

”The difficult truth is that testimonies of historical as well as present-day prostitutes provides ample evidence that women do choose sexual labour in the face of dire economic circumstances and terrible labour alternatives. Perhaps this is why we find it so difficult to imagine prostitution as work, and to take the organization of sex workers seriously. It involves a recognition that sex work is deeply connected to the exploitative capitalist economy of which we are all a part.”

Artikelförfattaren på The Economist väljer rubriken ”A Personal Choice” på sin artikel för att framhålla att prostitution är ett val. Personligen tycker jag att det är hög tid att diskutera alternativen. Det är inte för att vara moraliserande, utan för att prostitution – oavsett hur man väljer att betrakta det – handlar om kvinnors rättigheter.

 

6 kommentarer på “Om arbete och sex

 1. För en sann liberal är väl dock varje inskränkning på ”friheten” moraliserande. Oberoende på om den som hade åsikter var moraliserande. Ungefär som att 90% blir vänsterextrema för SD 🙂

  Ur ett amerikanskt perspektiv där allt handlar om valmöjligheter kan det kanske t.o.m. vara tvärtom – att diskursen handlar om att arbetslösa killar inte i samma utsträckning har friheten att välja den karriären och att det är synd och borde slösas lite reklampengar på – inget förvånar mig i det landet 🙂

  Som boendes i Europas prostitutionsmeteropol Berlin, så måste jag säga att det suger med prostitution på alla sätt – det påverkar verkligen en annars perfekt stadsbild och visar på misär som inte finns/syns i Sverige. Och då har jag egentligen inget moraliserande över sexliberalismen här nere (folk har sex öppet på klubbar) eller prostitution – hade lätt kunnat testa på när jag var yngre om det var med vetskapen att tjejen gjorde det som ett normalt jobb. Men nu är det ju inte så.

  Dock en punkt om sexarbete vs. objektifiering – det finns vissa Sexkinos här där du kan gå in och kolla på porrfilm och samtidigt få en hjälpande hand – och då verkligen med fokusering på just en hand. Det kommer fram en (mans?) kvinnohand bakom ett skynke och inget mer. Inte bättre det och objektifieringen finns ju där iom porrfilmen, men själva handarbetet döms nog bara efter hur bra handarbetskunskap du har 🙂 Och gloryholes finns ju också med liknande funktion lite varstans här i stan.

  Och det finns även tantramassage där du kräver lång utbildning och där folk är stolta över sina jobb (som dessutom jag tror är rätt jämt könsfördelad både vad det gäller sexarbetare och kunder). Det kostar ju dock mycket mer än vad ”normala” sexköp kostar och jag tror t.o.m. inte man får den som skall massera, så det handlar verkligen inte om visuellt sexköp.

  Men de två sakerna är nog ytterligheter – och problemet är ju oftast att om du tillåter ”enklare”, ”finare” saker så kommer det leda till prostitution i det fördolda – som t.ex. stripklubbar eller thaimassage i Sverige. Legaliserar du ”ofarligare”/”godhjärtade” saker som t.ex. tantramassage, handsex eller massage för handikappade så kommer ju full prostitution komma i släptåg ändå.

  Och det får mig att leda in på frågan – när du skriver alternativen i plural i sluten, vilka menar du? För jag tycker de enda realistiska är att antingen tillåta under reglerade former eller helt förbjuda sexköp.

  1. ”får välja könet på den som skall massera” skall det stå, inget annat 🙂

   Sorry för onödigt långt inlägg.

  2. Jag är hemskt kluven inför sex som handelsvara måste jag erkänna. Som teori tycker jag att det är helt ok. Vill någon sälja sex och någon köpa så borde det vara ok. Problemet är ju, precis som du skriver, att verkligheten inte riktigt fungerar på det viset. För mig handlar det som sagt om kvinnors rättigheter. Som det ser ut nu går begränsade rättigheter för kvinnor och prostitution hand i hand och då tänker jag mig att man genom att förbättra kvinnors rättigheter kan komma åt även de mest problematiska bitarna av sexköp. De alternativen jag menade är alltså främst kopplade till alternativa vägar för unga kvinnor. Utbildning, andra jobb som inte innebär lika stora risker och som inte medför socialt stigma. Jobb med utvecklingsmöjligheter och karriärvägar.

   Vad gäller lagar och prostitution så tror jag egentligen att det bara finns dåliga alternativ men att Sveriges väg är bäst. Förbjudet att köpa, men inte att sälja.

 2. Mycket intressant och viktigt Charlotte. Tack för att ditt engagemang för kvinnors sak. Dina ord behövs sà oerhört väl!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s