Kulturkrockar · Nyhetsplock

Konsten att undvika rasistiska uttalanden for dummies

På FB cirkulerar ett tidningsurklipp där någon som hävdar sin rätt att säga n*erboll jämför det med att säga fransyska om kött, finnar om utslag och så vidare. Allt i stilen men-så-får-man-väl-inte-säga-längre. Och jag blir så inihelvete trött på hur något som är så oerhört enkelt kan få bli så svårt. Säg inte n*erboll. Varför? Känns det alltför svårt att greppa ordets historiska betydelse som nedvärderande så hör bara det här: Sluta för att det gör folk ledsna. Det är så enkelt.

Likväl händer det här, typ hela tiden:

Person med ljus hy: Mäh det heter ju n*erboll och jag har alltid sagt n*erboll och det är minsann helt oskyldigt och jag menar ju inget illa med det.
Person med mörk hy: Men kan du inte lika gärna säga chokladboll?
Ljus hy: Nämen härrigud vad orealistiskt och vilka krav du kommer och ställer. Det gör ju ingen skada alls om jag säger som jag alltid gjort.
Mörk hy: Men jag blir ledsen.
Ljus hy: HAHAHA det finns ju ingen som blir ledsen av sånt heller.
Mörk hy: Jo, jag.
Ljus hy: Nej.

Att folk inte ser hur bisarrt det är att propsa på att få säga något trots att det gör andra ledsna. Det är ungefär som när min son kallar sin sexåriga lillasyster baby (vilket, om man klarar av att greppa kulturhistoriska kontexter är ett tillmäle som inte går att mäta på samma skala) och jag säger åt honom att sluta. Det är fullkomligt irrelevant om han har rätt eller inte; han får inte säga saker som gör henne ledsen. Och den som bestämmer om hon blir ledsen är hon själv – inte han.

Jag sa också n*erbollar när jag var liten. Jag fnissade också ohämmat första gången jag skulle förklara för en engelskspråkig vän vad det var. Men från första gången jag förstod att det sårade folk så slutade jag. Och vet ni vad? Man kan leva ett fulländat liv med chokladbollar också.

5 kommentarer på “Konsten att undvika rasistiska uttalanden for dummies

 1. Jess. Hur jäkla svårt kan det vara? Jag vet också att ”neger” varit ett neutralt ord i tiderna, men det är det inte längre och under vilken sten har den bott som kan tro det? Att något tidigare varit okej betyder inte att det är det längre. Det anses inte heller höra till god ton (här iaf) att rapa högljutt efter maten, fast det är något man ska ha bebin att göra.

  1. Jag undrar om ”neger” verkligen varit neutralt. Alltså det här med historisk kontext är klurigt. Om någon har en rasistisk åsikt i ett samhälle där alla är rasister, ska vi då se det som ickerasistiskt? Jag menar, man behöver ju inte fördöma personen ifråga, men jag tycker nog att man kan kosta på sig att åtminstone delvis och i vissa sammanhang se historien genom nutidens glasögon. Framför allt om historien används som ursäkt för ett beteende nu…

   ”Neger” uppfattades säkert neutralt. Av vissa. Men det var alltid kopplat till slavhandel, det bar alltid på en massa stereotypa uppfattningar om svarta.

   Med förbehåll för att jag inte djupdykt i etymologin i det här fallet…

 2. Engelskans ”negro” var länge ansedd som neutral. Inte mera. ”Nigger” däremot hat alltid varit förolämpande. Pga ordet ”nigger” så tyckte man väl att ordet ”negro” var okej. Fan vet jag men misstänker så.

 3. Jag är absolut inte för ordet neger men det många samtidigt missar är vilka det är som använder det ordet mest. Jag har arbetat i många länder under min levnad och det är ingen skillnad. Ordet används mest av dem själva om sig själva Det är ställt utom allt tvivel att de som tar mest illa upp över användandet av ordet är vita människor.

  Detta är inget försvar för att prata nedsättande om någon människa överhuvudtaget vare sig de är vita, svarta, röda, gula. Kvinnor, män, barn or whatever. Precis som du säger Charlotte är det helt ointressant vad personen som utrycker sig om andra tycker om sitt sätt. Det handlar uteslutande om hur personen som får bemötandet reagerar.

  Men oavsett detta är det väldigt intressant tycker jag vilka som har mest ont av saker och ting.

  När jag var liten fanns det en godisbit som var en saltlakritsgubbe. Jag älskade den över allt annat godis. Plötsligt försvann den bara. Jag blev jättearg men mest för att jag var för liten att förstå. Dock tycker jag än idag att de inte hade behövt ta bort själva godiset. Den var väldigt speciell i sin smak. Saknar den än idag. Men varför ta bort den helt? Varför helt enkelt inte bara byta form på den?

 4. Pippis pappa var negerhövding på Kurreduttön som vi alla minns. Det fick ju lov att ändras. Vad som fascinerar mig varje gång jag åker Viking Line är att de fortfarande säljer barnspelet Musta Pekka=Svarte Petter med en glad kolsvart serietecknad neger med Fez på huvudet.
  Hur är nu det möjligt 2014?? Blir lite svenskt besvärad varje gång kortleken ligger framför mig på café disken. Första gången trodde jag inte mina ögon men drömde mig för en sekund tillbaka till min barndom då jag själv hade precis en sån kortlek och allt tedde sig så enkelt i min lilla värld.. En utomordentlig regel att dra gränsen vid vad som gör någon annan ledsen, gör det hanterbart för en själv.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s