Lite kort om könsidentitet och genuspedagogik

För några dagar sedan var det på Hbls debattsidor någon som kommenterat den lysande artikel om dagis med genuspedagogik som publicerades av samma tidning några dagar tidigare. Jag har ingen av de tidningar kvar, så jag kan inte citera något, men i princip gick insändaren ut på att det är direkt skadligt för barn att växa upp könslösa eftersom könet är en mycket viktigt bit av identiteten. Det är ju förstås rätt, så till vida att könsidentiteten är väldigt viktig. Grejen är ju bara den att vad som faktiskt ingår i könsidentiteten inte bara är biologiskt, utan också socialiserat och därmed också föränderligt. Könsidentiteten skapas inte bara i hjärnan utan också i kontakt med samhället, i förhandling med samhällets normer och stereotyper. När vi möter varandra och gör den första bedömningen av hur vi ska agera är det ofta utifrån kön, och inte biologiskt sådant – eftersom de flesta av oss inte viftar runt med snippor och snoppar så där till vardags – utan ifrån vår kunskap om hur en man eller kvinna, pojke eller flicka, bör se ut.

Vad som ingår i könsidentiteten, hur man känner att man är pojke eller flicka, inget av det eller båda (inte att man känner det, det sitter i hjärnan), är bundet till tid och rum. När man talar om att ge ett barn med tveksam könstillhörighet uppfostran till flicka eller pojke är denna uppfostran inte baserad på biologi utan på vad samhället där och då tycker är rätt sorts uppfostran för ett visst kön. När man visar att flickor som utsatts för högre halter testosteron i livmodern sedan leker mer pojkaktigt (typ med bilar) är det samhället som definierar vad som är pojkaktigt.

Att ha genustänk i uppfostran av barnen, eller sätta dem på ett dagis som nyttjar genuspedagogik handlar inte om att ta ifrån barnet könstillhörigheten, att göra dem könslösa, utan om att visa på att könsidentiteten – hur man upplever sin könstillhörighet – inte måste vara så snäv och kvävande som den många gånger är. Och dessutom skulle jag vilja tillägga att genuspedagogik borde vara självklart för alla som jobbar med barn, eftersom det i grund och botten handlar om att möta varje barn som individ – att se varje barn bortom kön, klass och etnicitet och att respektera varje barn för vem barnet är snarare än för vem det statistiskt är mest troligt att vara.

En av de sakerna som togs upp i den ursprungliga artikeln, och som många av oss som har lite genustänk i vårt bemötande av barn försöker tänka på, är att hellre använda könsneutrala uttryck i samtalen. Det måste inte handla om ordet hen, utan kan lika gärna vara att man säger ”barnen” istället för ”pojkarna och flickorna” eller ”dela med dig till den där kompisen” istället för ”dela med dig till den där pojken”. Genuspedagogik är ju inte jättestort här i Finland, om vi säger så, men jag skulle vilja berätta en liten historia om hur det kan se ut när man fullkomligt saknar det där perspektivet. Tilda kom hem från dagis (inte det hon är på nu) och förkunnade att hon inte tyckte om pojkar. Alls. Någonsin. När jag frågade varför svarade hon att det är för att alla pojkar är dumma och bråkiga. Försiktigt nystade jag lite mer i vad det var hon menade och det visade sig att det var två pojkar i hennes grupp som ofta satt och bråkade med varandra när barnen skulle sätta sig och äta. Personalen på dagis tillrättavisade dem genom att säga något i stil med ”sluta bråka nu pojkar”. Utan att tänka på det, gjorde de på så vis alla pojkar i rummet passivt medskyldiga till vad dessa två bråkade om i en fyraårig flickas värld. Pojkar bråkar, är vad hon fick med sig ur den situationen (som dessutom upprepades så gott som dagligen). Det hade inte varit mycket svårare än att låta bli att könsbestämma bråkstakarna.

Det behöver inte vara svårare än så. Och nej, det är inte skadligt för barnen.

3 tankar om “Lite kort om könsidentitet och genuspedagogik

  1. Ja! Bra skrivet. Håller helt med. En annan aspekt av genusmedvetenhet bland barn är att man låter barnet välja om tex. Nalle är hon eller han. Böcker och sånger kan också varieras så att barnet får välja. Vi har några böcker där barnen får ge ett namn åt huvudpersonen innan, och så byter vi ut tex. Maria mot Lukas hela berättelsen igenom. Det blir mer intressant både för läsaren och lyssnaren då 🙂

  2. Jag blev lite paff då min kollega (som annors verkar så sansad och klok) blev orolig för min TREÅRIGA son då jag berättade att han mest går omkring i rosa och lila för tillfället för att det passar honom så bra. Hon tyckte barn måste få bemötta som sitt eget kön. Detta bottnade sig i egna trauman av kort hår och blåa kläder som barn, men PÅ RIKTIGT?! En treåring som knappt vet vad flickor och pojkar är tror jag knappast tar skada FAST han sku tas som flicka någen gång. Han storebror (10) verkar ha blivit en riktigt bra typ fast han ofta blev kallad för flicka som mindre. Han varvar liksom med coola starwarskläder och älskar svärd och bilar. Då tror jag knappast blommor och fuxiafärgade skor skadar hans identitet på nåt vis. 😀 Och ja han är Lukas, inte pojken eller flickan, utan Lukas!
    Men ska försöka ta åt mig det där med att inte säga flickor eller pojkar i sådanadär sammanhang! Fast är det fler än två kan det bli jobbigt att rabbla upp namnen på alla de som bråkar. (Men ja, hos oss får man nog tillrättavisa både flickor och pojkar som bråkar. 🙂 ) Visst säger jag bara barn ibland, men är de små inne i någon livlig tjafssituation kanske de inte reagerar lika bra på ett så flummigt ord. :/

  3. ”När man visar att flickor som utsatts för högre halter testosteron i livmodern sedan leker mer pojkaktigt (typ med bilar) är det samhället som definierar vad som är pojkaktigt.”

    Det är väl rätt logiskt att samhället definierar beteenden och lekar som pojkar generellt ägnar sig åt i högre grad än flickor för pojkaktiga beteenden och tvärtom? Hur skulle det annars definieras menar du?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s